Paylaş
Çağımızın hastalıklarından biri haline gelen ve 40 yaşından önce başlayan erken menopozun görülme sıklığı her geçen gün artış gösteriyor. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından yumurtalıkların aktivitelerini kaybetmesi ve bunun sonucunda da adet döngüsünün kalıcı olarak kesilmesi olarak tanımlanan menopoz, elbette ki kadınlar için doğal bir süreç. Ancak bu durumun 40 yaşından önce gerçekleşmesi erken menopoz tanısını da beraberinde getiriyor. Genetik yatkınlığın yanı sına günümüzde kadınlar, sağlıksız beslenme, hareketsiz yaşam, stres gibi dış etkenlerden kaynaklanan pek çok nedenden ötürü de erken menopoza girebiliyor. Eğer tanı erken koyulmuş ve adet kanaması tam anlamıyla kesilmemiş ise bu durumdaki hastalar için doğal yöntemler de başarılı sonuç verebiliyor.
100 KADINDAN 3’Ü ERKEN KARŞILAŞIYOR
İnsanların eskiye göre daha geç evlenmesi ve çocuk sahibi olma yaşının ötelenmesi gibi nedenler de erken menopoz vakalarının artmasını tetikleyebiliyor. Çünkü kadın yaşı ilerledikçe üreme sağlığı fonksiyonları da yavaşlamaya başlıyor. Günümüzde her 100 kadından 3’ünün erken menopoz tanısı aldığını gözlemliyoruz. Erken menopozun bir sonraki aşaması da maalesef ki, kadın kısırlığını getiriyor. Bu nedenle düzenli ve korunmasız cinsel ilişkiye girmelerine rağmen bir yıl içinde çocuk sahibi olmayan çiftlerin zaman kaybetmeden bir doktora başvurması gerekiyor. Özellikle kadının yaşı 35’in üstünde ise erken menopoz şüphesinin de mutlaka göz önünde bulundurulması şart.
BELİRTİLERİ NELERDİR?
“Adetten kesilmedim, daha menopoza girmedim” diye sakın düşünmeyin, çünkü erken menopoz sizin de kapınızı çalmış olabilir. Bu sağlık sorunuyla mücadele edebilmek içinse öncelikle belirtilerini de iyi bilmek gerekiyor. Çünkü erken menopoz için ne kadar erken tanı alır ve tedaviye başlarsanız, tedavinin başarı oranı da bir o kadar yükselir. Bu nedenle aşağıdaki bulgulardan en az birkaçı sizde de varsa vakit kaybetmeden mutlaka bir hekime başvurmayı ihmal etmeyin.
-Cinsel isteksizlik ve vajinal kuruluk
-Sık adet görme
-Ani terlemeler ve ateş basmaları
-Psikolojik değişiklikler ve agresif tavırlar sergileme
-Dikkatsizlik ve unutkanlık
-Odaklanma sorunu yaşama
-Uykusuzluk ve gece uyuyamama
-Aşırı yorgunluk
-Baş ağrısı ve baş dönmesi
-İştah artışı
TEDAVİDE HANGİ DOĞAL YÖNTEMLER KULLANILIYOR?
Erken menopoz tanısı olan kadın hastalarda kısırlık tedavilerine başlanmadan önce erken menopoza yönelik gerçekleştirilen doğal uygulamaların da denenmesi gerektiğini düşünüyorum. Özellikle akupunktur, erken menopoza girmiş kadınlarda menopoz daha oturmamışsa ve hormon seviyeleri yeni yükselmeye başlamışsa, yumurta sayısının artırılması için en sık kullandığımız yöntemlerden biri. Güncel bilimsel çalışmalarda erken menopoz tedavisinde akupunkturun hastalar üzerinde olumlu sonuçlar gösterdiğini kanıtlamaktadır.
SAĞLIKLI BESLENME ALIŞKANLIĞI ÖNEMLİ
Erken menopoz tanısıyla bize başvuran hastalarda doğal yollarla tedavi sürecinde farklı yöntemler uygulayabiliyoruz. Tedavinin en önemli ayaklarından birini de sağlıklı beslenme oluşturuyor. Bu süreçte öncelikli olarak hastaların beslenmelerini yeniden düzenliyoruz. Bunun dışında yumurtanın gelişimini ve kalitesinin olumsuz etkileyebilecek olan ağır metal ve toksinlerden vücudu arındıracak detokslar uyguluyoruz. Eğer hastamız sigara içiyorsa veya fibromiyaljik rahatsızlıkları var ise sürece ozon tedavisini de dahil edebiliyoruz. Tüm bu saydığım yöntemleri dışında fitoterapik, homeopatik ve apiterapik destekleri de hastalara verebiliyoruz.
AMAÇ; YUMURTALARIN YENİDEN UYANMASI
Erken menopoz tanısı almış hastalarımızda akupunktur, ozon tedavisi, detokslar, fitoterapi, homeopati ve apiterapi tedavi yöntemlerini bir arada kullanılabiliyoruz. Bu yöntemler, ayrıca tüp bebek tedavisi alan hastalarımızda da destek tedavi olarak uygulayabiliyor. Erken menopoz ile mücadele eden kadın hastalarda yumurta yaşlanması, yumurtanın sayısının azalması veya kalitesinin bozulması gibi durumlar söz konusu olabiliyor. Biz de uyguladığımız doğal yöntemlerle uyuyan yumurtaların yeniden uyanmasına ve yumurta gelişimini sağlamaya yardımcı oluyoruz.
Paylaş