Paylaş
Kızlar ergenliğe erkeklere göre bir ile iki yıl daha erken girerler. Bedenlerindeki değişimler erkelere göre daha belirgindir. Göğüslerinde büyüme, kalçalarda yuvarlaklaşma vb gibi dışardan kolayca fark edilir olmak ergen kız için rahatsız edicidir. Özellikle sınıf arkadaşı oldukları erkeklerin alaylarıyla karşılaşmak kız ergen için utandırıcı olabilir.
Ebeveylerin kız çocuklarını henüz ergenliğe girmeden bedensel değişimler, adet olmakla ilgili konularında bilgilendirmeleri hem aralarındaki iletişim ve paylaşımı arttıracaktır hem de çocuğa ergenlik süreciyle ilgili farkındalık kazandıracaktır. Kızınızla konuşun ve bedensel değişimleri, adet olmayı, aşık olmayı elinizden geldiğince anlatın. Bunları anlatmak için bilimsel kaynaklardan yardım alabilirsiniz.
Ergen kızınız kendi odasında kendine bir dünya kurmayı, aile büyükleriyle daha az bağlantıda olmayı tercih edebilir. Yalnız kalma ihtiyacı ergenliğin belli bir döneminde çok doğaldır. Akranlarının ön plana çıktığı, kankalık kurumunun ailesinin önünüze geçtiği doğrudur. Anne babalar eğer ergene sadece kural koyuyor ve her şekilde bu kuralara uymasını bekliyorlarsa aileden uzaklaşma daha da keskinleşebilir. Onun yalnız kalma ihtiyacını anlayın, bununla beraber bağlantıyı hep koruyun.
Kız çocuğunuzun "Ben büyüdüm, kendi kimliğimi geliştiriyorum ve sizden bağımsız olmak, bağımsız kararlar almak istiyorum’ dediğinde sadece ‘Hayır tek başına karar alacak kadar büyümedin, alamazsın" demek aranızdaki sorunları çözmeye yetmeyecektir. O ne kadar öfkelense de sizin sakin kalmanız ve sınırlar ve kurallar konusunda sakince konuşmanız gerekir.
Ergelik dönemindeki kızınızın beyin gelişim süreci devam etmektedir. Ergenlik zihinsel ve bedensel büyümenin çok hızlı olduğu bir dönemdir. Kızınızda nedensiz karamsarlık, duygularda iniş ve çıkışlar, içe kapanma, ukalalık yapma, her şeyi bilir gibi konuşma ve davranma gibi davranışlar gözlerseniz sakin olun ve bilin ki bunlar ergenliğin çevreye doğal yansımalarıdır.
Kızınızla bağlantınızı hep koruyun. Onu dinleyin, konuşun ancak öğüt vermeyin. Belli sınırlamalar hoşuna gitmeyecektir. Ancak onların olmasının nedenlerini mantıkla açıklayın ve net olun.
Özgürlüğün istenilen herşeyi yapmak olmadığını, hangi yaşta olursak olalım özgür davranmanın sorumluluğunu almak gerektiğini ya da farkındalıksız özgür bir davranışın bedelinin neler olabileceği konusunda kızınızla sohbet edin. Örneğin bütçesini kendisi kontrol etmek isteyebilir. Hepbirlikte ailenize uygun bir bütçe belirleyebilir ve her hafta bu parayı verebilirsiniz. Ancak bunu yaparken eğer harcamalarını kontrol edemezse bunun bedelinin aç kalmak ya da okula yürüyerek gitmek olduğunu bunu kabul ediyorsa bu süreci başlatacağınızı net konuşmalısınız. Yani parasını yönetme sorumluluğunu almayı deneyimleyebilir, yönetemediği durumun da sonucunu yaşar.
Aklınızda olsun; sınır konulan davranışlarda, örneğin bilgisayar, cep telefonu, internet kullanımında zaman sınırı koyup sizler sınırsız ve kontrolsüzce internette zaman harcıyorsanız bu konuda koyduğunuz kural çalışmaz!
Kızınızla ne yaparsanız yapın bağlantı kuramıyorsanız, riskli davranışlarını gözlemliyorsanız, isyan ya da davranış ve duygulardaki iniş çıkışlar çok zorlayıcı oluyorsa, çocuğunuz çok depresif, içe kapalı, okul başarısı düşük, sizlerle iletişimi çok kötü ise bir uzmandan hep birlikte destek almanız gerektiğin farkında olun.
Paylaş