Ağustos sonu ve eylül ayı çavuş üzümünün tam mevsimi… Olgunlaşıp sararmış çilli taneleriyle tam bir şekerpare... Karadeniz’in kokulu üzümü isabella’yı, Yalova incisini ve Tarsus beyazını da unutmayalım. Serin atıştırmalıklardan pratik sunumlara çok sevdiğim üzümlü tariflerimi siz de deneyin.
#ÜzümKeskin virajlı, dik, sürekli dikkat gerektiren Dolomit yollarında direksiyon sallamak yerine yolcu koltuğunda oturmakta yarar var. Bu sayede karşınıza bir grup İtalyan bisikletli çıktığında strese girmez, müthiş dağ manzarası içinde yol alan sporcuları keyifle seyredebilirsiniz. Dolomitler, yani İtalyan Alpleri ülkenin kuzeydoğusunda. Doğasever, yürüyüşçü, dağcı, kayakçı ve motosikletçilerin gözdesi. Coğrafyası kadar kültürel mirasıyla da göz kamaştırıcı. 1. Dünya Savaşı öncesinde Avusturya’ya ait bölgenin mutfak kültüründe bu özellik belirgin. Vadiden vadiye, köyden köye gezerken Alman, İtalyan ve antik Ladin kültürel kimlikleri sürekli yer değiştiriyor. Trafik tabelaları bile üç dilde. Ingrid K. Williams / The New York Times Çeviren: Serhan YEDİG
#SeyahatAvrupa’nın en büyük kentlerinden Budapeşte, sanat, tasarım, mutfak açısından önemli merkez. Tekstil ve moda sektörü gelişmiş. Eski Doğu Bloku başkentleri arasında en çok Michelin yıldızlı restorana sahip. Keltlerden başlayan zengin tarihi Avusturya-Macaristan İmparatorluğu’nda zirveye çıkıyor. Çağdaş keyiflerin peşine düşecekler için de pek çok cazip seçenek var. Tuna Nehri’nin doğusundaki Peşt’in, tarihi merkezi, Saray Bölgesi, Yahudi Mahallesi kadar son zamanlarda açılan yeni bar, restoran ve butikleri de görülmeye değer. Nehrin diğer kıyısındaki Buda Kalesi restore edildi. Meşhur Osmanlı hamamları da bol yokuşlu bu bölgede.
#BudapeşteTarihi bağlar ve şaraphanelerin arasından geçip Porto’da okyanusa dökülen Douro, baharı karşılıyor. İç bölgelerde kıyıları mimozalarla sarıya boyanmış. Porto’nun nehir manzaralı yamaçlarındaysa kamelya coşkusu yaşanıyor. 29 parkta, 600’ü aşkın çeşitte, kimileri asırlık kamelya ağaçları rengârenk çiçeklenmiş. Nisanda Porto, göz, kulak ve damaklar için tam bir şenlik yeri.
#PortoGeçen yıl önce piyasaya çıkan Suvla Şarapları, bir yılda 22 ödül aldı. Çin ve Finlandiya’ya ihracata başlayan Suvla, ABD’ye ve şirket kurarak Almanya’ya girme hazırlığında. Sulva’nın kurucusu Selim Zafer Ellialtı, “Yatırıma 12 yıl önce karar verdim ama 7 yıl Microsoft’ta çalışmaya devam ettim. Teknolojiden kazandığımı şaraba yatırdım” dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 10 Kasım Atatürk'ü Anma Günü'nde Çankaya Köşkü’nde bir araya gelen Cumhurbaşkanlığı Kabinesi sonrası açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Türkiye'nin geleceğinde terörizme yer olmadığı gibi, terör destekli siyasete de yer yoktur. Türkiye, Kandil'deki terör baronlarının körüklediği bu kanlı ve kalleş ölüm tezgahını darmadağın etmekte kararlıdır, bundan da geri adım atmayacaktır" dedi.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanGirişimci 13 kadın, toprakta hep eli olan ama adı pek de anılmayan hemcinsleri için kooperatifleşti. Tarımda kadının parmak izini belirginleştirmek isteyen Tarımda Kadın Kooperatifi, sürdürülebilir tarım için kadın üreticilerin daha çok söz sahibi olmasını istiyor. Ayrıca; kültürel, gastronomik ve tarımsal değerlere sahip çıkan ‘agroekoturizm’ destinasyonu yaratmak da hedefler arasında...
#1Ege mutfağı sadece restoranlarda sunulan yemekleriyle değil, aynı zamanda sokak lezzetleriyle de ünlü. Son 5 yılı değerlendirdiğimizde ise yenilikçi şefler sayesinde Michelin ve Gault & Millau gibi dünyaca ünlü rehberlere giren lezzet duraklarıyla gastronomi merkezine dönüşmüş durumda.
#1