Madem Babalar Günü, biz de Mario Puzo’nun izinden Baba’nın adasında alalım soluğu.
Halen Avustralya, Şili ve Romanya’nın toplamından daha fazla miktarda şarap üreten Sicilya Adası 2000’li yıllarda ülkemizdekine benzer bir kalite rönesansı yaşıyor. Bu dev ada seneler boyunca sıcak ikliminde yüksek verimle yetiştirilen şarabını kuzeye ve hatta İtalya’nın da sınırlarının ötesine, vasıfsız sofralık şaraplarla katılması için ihraç ediyordu. Zaman değişti ve dünyanın her bir yanında alışılmamış bölgelerin şaraplarına olan ilginin artmasıyla Sicilya yerel üzüm cinslerinin potansiyelini keşfe koyuldu. Önce Nero d’Avola modası geldi. Kalın kabukları yoğun tanen içeren bu yerel üzüm adanın en sıcak köşelerinde bile tıpkı Şiraz gibi mutlu ve verimli olabiliyordu. Kısa süre içerisinde Nero d’Avola dünya çapında Sicilya kırmızısı ile eş anlama geldi. Aslında zarif ve incelikli şaraplar yapabilme potansiyeline sahip olan bu üzüm, şaraplarının cüssesiyle isim yaptı. En iyi Nero d’Avola şarapları ciddi yoğunluğa, kalıbına sığmayan bir ruha sahip ama Baba’nın sizlere tanıtmak istediğim şarapları bunlar değil. Son yıllarda beni en cezbeden İtalyan kırmızıları Etna Yanardağı’nın eteklerinden geliyor.
GECE-GÜNDÜZ ISI FARKI ŞARAPLAR İÇİN İDEAL
Adanın yerel kırmızı üzümleri arasında en dikkate değeri Nerello Mascalese. Her an lavla kavrulma tehlikesi altında olan, deniz seviyesinden 1,200 metrede, Avrupa’nın en yüksek irtifadaki bağlarının yaşlı asmaları bunlar. Daha birkaç yıl önce neredeyse bitişiklerindeki kayak merkezi lavlar altında kalmış olsa da bağcıda öyle pek yanardağdan korkacak göz yok. Etna şaraplarının Baküs’ün himayesi altında olduğunu dayanılmaz hafifliklerini keşfettiğinizde anlıyorsunuz. Bu şarapları Nerello Mascalese özel kılıyor ve ona adını veren Mascali kasabası Etna tarafından 1928 yılında kavrulalı beri burada ekilen bağlar hâlâ ayakta. Burgonya’nın Pinot Noir’ını ve Piemonte’nin Nebbiolo’sunu el üstünde tutanlardansanız Nerello Mascalese tam size göre bir üzüm. İnce kabuklu bu türün tanenleri ipeksi ve asiditesi yüksek. Bolca kırmızı meyve çeşnisi yüklü; buram buram ahududu, dağ çileği, kiraz kokanları var şarapların. Zengin bir mineralite ve topraksı özellikler volkanik tüften geliyor. Yüzeysel değil depderin ama şeffaf, benzersiz bir teruarı yansıtan şaraplar bunlar. Rakım bulutların üstünde olunca Sicilya’nin kavurucu iklimi yerini güçlü bir güneşe rağmen ılık bir gündüze ve serin gecelere bırakıyor. Kaliteli şaraplık üzümde elzem olan gece-gündüz ısı farkı burada tam 30 dereceye varabiliyor.
Nerello Mascalese adanın benzer olanaklar sunan diğer bazı köşelerinde de enfes şaraplar verebiliyor. Mesela Etna’nın hemen kuzeyine doğru devam eden volkanik topraklardaki Faro bölgesi. Bu apelasyon 1994’ten beri yaşlı asmalarını son derece düşük verimle işleyen Palari’den soruluyor. Palari Faro’nun tam 9 rekoltesi en prestijli İtalyan şarap ödülü Tre Bicchieri’yi kazandı ve daha geçen yıl en iyi kırmızı seçildi. Ülkenin her bölgesini geniş anlamda temsil eden Tre Bicchieri ödüllerinde aynı yıl ilk kez dört farklı Etna kırmızısı Palari Faro’ya eşlik etti. Yakın zamana kadar adının bile pek duyulmadığı Nerello Mascalese şarap çevrelerinde durmadan konuşulur hale geldi.
10 EURO’DAN BAŞLAYIP 70 EURO’YA KADAR ÇIKIYOR
Şarapevi sayısında son yıllarda bir patlama yaşanan bu bölgede dikkate değer diğer üreticiler arasında Benanti, Biondi, Caciorgna, Calabretta, Cornelissen, Cottanera, Graci, Passopisciaro ve Tenuta delle Terre Nere var. Henüz yeni yeni keşfedilen bu bölgenin şarapları sıkça kıyaslandıkları Barolo ve Barbareso gibi Piemonte devlerine ve Burgonya’nın en iyi kırmızılarına oranla fiyat bakımından oldukça hesaplı kalıyor. Günlük tüketime en uygun olanları 10 Euro’nun altından başlıyor. Palari Faro 40-50 Euro, en pahalı Etna kırmızısı ise 60-70 Euro kadar. Tenuta delle Terre Nere’den Prephilloxera adlı bu şarap filoksera salgınını hiçe sayan ezeli asmalardan yapılıyor.