Ayşegül AKYARLI GÜVEN
Oluşturulma Tarihi: Şubat 09, 2008 00:00
Türkiye bağ alanı büyüklüğünde dünya beşinciliğini Çin’e kaptırdı. Ancak, Çin Komünist Partisi Genel Sekreteri Hu Jintao, Türk şarabından vazgeçmedi.
Jintao’nun Türk şarabı içebilmek için Çin’e yurt dışından şarap sokma yasağını bile deldiğini söyleyen Pamukkale Şarapları Yönetim Kurulu Başkanı Yasin Tokat, "Türkler, Genel Sekreter için bavulla şarap taşıyor" dedi.
TÜRKİYE bağ alanı büyüklüğünde dünya beşinciliğini Çin’e kaptırdı. Ancak, Çin Komünist Partisi Genel Sekreteri Hu Jintao yine de Türk şarabından vazgeçmedi. Jintao’nun Türk şarabı içebilmek için Çin’e yurt dışından şarap sokma yasağını bile deldiğini söyleyen Pamukkale Şarapları Yönetim Kurulu Başkanı Yasin Tokat, "Genel Sekretere yardımcı olmak isteyen Türk misafirleri Çin’e bavul bavul şarap taşıyor. Bu da bizim gururumuzu okşuyor" dedi.
GOLDAŞ YÖNETİCİSİ SÖYLEDİ: Tokat, Çinli Jaintao ile ilgili bu bilgiyi nasıl öğrendiğini de şu şekilde anlattı, "Üretim yerimiz olan Denizli’de geçen yıl vali beyin ziyaretine gittim. Valinin yanında eşiyle birlikte bir Goldaş Yönetim Kurulu Üyesi ile tanıştırıldım. Beni görünce ’Biz sizi yıllardır tanıyoruz. Ben Goldaş Yönetim Kurulu Üyesiyim. Sizin şarabın bir müdavimi var. Çin Komünüst Parti Genel Sekreteri Hu Jintao. Her sene ona Denizli’den özel şarap alır, bavullarla taşırım’ dedi. Çok mutlu oldum"
GENERAL YARDIM EDİYOR: Başka hiçbir hediye kabul etmeyen Jintao’nun Çin’e şarap girişinin yasak olmasına karşın Türk şarabını beklediğini söyleyen Tokat sözlerini şöyle sürdürdü: "Meğer giden Türk misafirleri havaalanında bir general karşılarmış. Misafirin bavulları taşımasına general de yardım edermiş. 3-4 valiz şarap bu şekilde Jintao’ya ulaşırmış."
İÇERDE TÜKETİM DÜŞÜK: "Türk şarapçılar olarak bağlarımız Avrupa ile yarışacak düzeyde" diyen Tokat Türk şarabının Avrupa şarapları ile yarışacak kalitede olduğunu ancak üretim kapasitesinin yetersiz kaldığını söylerdi. Türkiye de 1 litre olan kişi başı tüketimin AB ortalamasının 33 litre olduğuna dikkat çeken Tokat, "Bu Fransa ve İtalya’da 55 litereye, Yunanistan’da da 30 litreye çıkıyor. Turizme rağmen Türkiye’de tüketim çok düşük kalıyor" dedi.
KALİFORNİYA’YA RAKİBİZ: Şili, Arjantin, Yeni Zellanda, ve Avustralya’da bağcılığın desteklendiğini Türkiye’den de iklim bandı olarak California şarabına benzer tadlar çıkabildiğini vurgulayan Tokat şunları söyledi: "Biz de yatırım yaptık. Bağcılığımız hızla gelişiyor. Şarap ihracatımızda en büyük eksik bağcılığın gelişmemiş olması. Bağ alanı açısından dünyanın dördüncü büyük ülkesiyiz. 50 yıl önce topraklarında tek bir bağ bilr bulunmayan Yeni dünya ülkeleri son 15-20 yıldır yerel üzüm çeşitlerinden kaliteli olanları seçtiler. Bağları söküp yerine italyan ve Fransız üzümlerini yerleştirdiler."
98 ÜRETİCİ VAR: Bu ülkelerin bu yolla iyi şarapları ucuz fiyat karşılığında Avrupa’ya soktuklarını söyleyen Yasin Tokat, "Bugün Avustralya’nın şarap ihracatı 1 milyar doların üzerine çıkıyor. Türkiye’de ise toplam pazar 100-150 milyon Euro’da kalıyor. İhracatımız da 4-5 milyon doları aşamıyor. 98 üreticinin bulunduğu Türkiye’de üzüm bağcılığının gelişmesi büyük önem taşıyor" dedi.
Fiyat 10 sent arttı Avrupa pazarının yüzde 40’ı uçtu
AVRUPA ile rekabette Türkiye’nin en büyük avantajının iklimi olduğunu söyleyen Yasin Tokat, "Aslında Avrupa bizim kadar kaliteli şarap yapamaz. Ama malesef potansiyel bir türlü oluşamadı. 5 yıl önce üretimimin yüzde 40’ı ihracattı. Bu şimdi yüzde 15’e indi. 10 sent zam yaptık. Avrupa’da pazarın yüzde 40’ını kaybettik. Rekabet sentlerle oynuyor. Biz ucuz şarapla rekabet edemeyiz. İyi kalitede şarap yapıp onu da ucuza mal etmeliyiz" dedi.
Tüketimin yüzde 60’ı kırmızı şarap
TÜRKİYE’de şarap tüketicisinin özellikle kırmızı şarabı tercih ettiğini söyleyen Yasin Tokat, "Kırmızı şarabın payı bugün yüzde 60’larda. bu da bu şarabın en iyi antioksidanlar arasında yer almasından kaynaklanıyor. Tıp alemi üzüm çekirdeğini yere göğe koyamıyor. Üzümün çekirdeği kıymetliyse, suyu da öyledir diye düşünenler çekirdeğpin daha fazla kullanıldığı kırmızı şarabı tercih ediyor" dedi.
Çin ordusu 100 milyon ton mum dağıttı
SON 50 yılın en kötü kışını yaşayan Çin’de enerji hatlarında yaşanan sorunlar nedeniyle elektrik verilemeyen yerler için Çin Halk Kurtuluş Ordusu’nun vatandaşlara 100 milyon ton mum dağıttığı açıklandı. Çinliler 6 Şubat akşamı domuz yılından çıkıp fare yılına girdi. Çinliler için aileleriyle birlikte olma açısından çok önemli olan bahar bayramını çok sert vuran kara kış bu yıl özellikle Çin’in orta kesimlerindeki toplam 19 eyaleti etkiledi. Çin hava kuvvetleri başta olmak üzere Çin ordusu elektrik hatlarının çalışmasını da durduran ağır kış koşullarında, yaşadıkları yerlerde elektrikten yoksun kalan Çinliler’e milyarlarca mum dağıttı.