Pandemi süreci, maske, hijyenin yanı sıra sosyal mesafeyi de hayatımızın olmazsa olmazları haline getirdi. Bir de virüs bulaşma riskini azaltmak için gelen sosyal kısıtlılık, pek çoğumuzun ruh halini değiştirdi. Yalnızlığın ve sosyalleşememenin getirdiği psikolojik yükler, hayatımızı zorluyor. Peki, yüz yüze, birlikte olmamız mümkün değilken mutlu olmamız mümkün mü? Klinik Psikolog Yeşim Karakuş anlattı...
#Pandemi PsikolojisiKlasik, çağdaş, tasavvuf, fantastik, polisiye... Yerli ya da yabancı edebiyat... Herkesin gözdesi farklı. Halen tatilinizde, izninizde şöyle bir uzanıp kitap okumayı hayal ediyorsanız işin ‘en içindeki’ insanların, İstiklal Caddesi’ndeki kitabevlerinin deneyimli satış danışmanlarının favori kitaplarına bir göz atın.
#Uygar TaylanKardeşiniz olduğu için kendinizi şanslı hissedenlerden misiniz yoksa ‘Keşke tek çocuk olsaydım' diye iç geçirenlerden mi? Yakın zamanda yapılan bir araştırma, hiç kardeşi olmayan gençlerin ruh sağlığı açısından çok kardeşi olanlara göre daha iyi durumda olduğunu, kişilerin psikolojilerinin kardeş sayısı arttıkça bozulduğunu söylüyor. Biz de hem ailenin tek çocuğu olanlarla hem de kardeşi olanlarla konuştuk.
#Kardeş SayısıO yıllardır hepimizi güldürürken düşündürüyor. Çok seviliyor, merak ediliyor... Ama yeni bir projesi olmadıkça pek karşımıza çıkmıyor: “Bana soran olursa cevap veriyorum, durduk yere de konuşulmaz, deli derler” diyor. Engin Günaydın şimdi kendi yazdığı ‘Hücreler’ adlı tiyatro oyunuyla sahnede. Bir araya geliyoruz. Neden lüksü sevmediğini, asosyal olup olmadığını, gece kulüplerinde duvarlara bakma sebebini, kusurlarını, para, akıl ve güçle ilişkisini konuşuyoruz... İnsanları, ailesini sevdiğini söyleyen Günaydın “Güçlü olmak hiç istemedim. Çünkü güç yalnızlık demek. Ben yalnız olmamak için çok uğraştım” diyor.
#Engin GünaydınPsikiyatrist Prof. Dr. Arif Verimli, 1999 depreminde Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’nin doçent başhekimiydi, o dönem alanda birebir çalıştı. Bölgede hem ruh sağlığı istasyonları kurulmasına hem de ‘deprem sonrası travma’ tanısı ile başvuran hastalara ekibi ile destek verdi. 24 yıl sonra bugün o profesör ama o günkü uyarıları bugün de güncelliğini koruyor. Depremin psikolojik etkilerinin savaşlardan büyük olduğunu söyleyen Prof. Dr. Verimli, “Psikolojik yaralarımızı sarmak için en az 10 yıl gerekli” diyor.
#DepremBazı aile büyükleri maalesef çocukları arasında bazen bilerek ya da farkında olmadan ayrım yapabiliyor. Peki, el üstünde tutulan ‘dedesinin paşaları, annesinin prensesleri, babasının aslanları’ ve onların gölgesinde kalan diğer kardeşler bu durumdan nasıl etkileniyor? 'Bir sorudan fazlası' serimizde çocukluğundan beri ayrıma maruz kalan kişilerle konuştuk
#Çocuk PsikolojisiUzun zamandır hayatımda olan ve yaptığı her işle gurur duyduğum klinik psikolog ve yazar Esra Ezmeci ile Çeşme’de bir araya geldik. Tatil mi psikolojimize iyi gelen, yoksa tatil psikolojisi mi? Birlikte geçirdiğimiz iki gün boyunca kafamdaki tüm bu soruları kendisine sordum. O da tüm samimiyetiyle yanıtladı.
#1Sıcak ve uzun bir banyo yapmaya bayılıyor musunuz? Araştırmalara göre biraz yalnız olabilirsiniz. Her gün alınan duşlar kişiyle ilgili nasıl ipuçları veriyor? Duşla ilgili doğrular ve yanlışlar neler? Anlatıyoruz…
#Duş AlmakMine Tugay, hayata, insana ve oyunculuğa dair sorularımıza samimi yanıtlar verdi. Oyuncu, “İcra ettiğiniz bir meslek mi, sanat mı size göre?” sorusu üzerine “Ben kendime sanatçı diyemem. Mesleğim oyunculuk, bunun eğitimini aldım ve en iyi şekilde icra etmeye çalışıyorum” dedi.
#Mine TugaySiyasete hiç bulaşmasa da hayatı siyaset içinde geçti. Berna Yılmaz, 30 Ekim 2020’de 73 yaşındayken kaybettiğimiz eski Başbakan Mesut Yılmaz’ın eşi, Kent Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı. Sıradan bir vatandaş gibi yaşasa da Türkiye’nin en sevilen First Lady’lerden biriydi. 16 Aralık 2017’de büyük oğlu Yavuz Yılmaz, 38 yaşında intihar etti. Oğlunun acısı dinmemişken yol arkadaşı Mesut Bey’i de kaybetti. Berna Hanım, Mesut Yılmaz’ı kaybettikten sonra Posta'dan Alev Gürsoy Cimin'e konuştu.
#Berna Yılmazİleri yaşlardaki insanların en büyük psikososyal sorununun yalnızlık olduğunu belirten Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, kültürümüzdeki geniş çekirdek aile kavramının yalnızlık sorununa çok değerli bir çözüm sunduğuna dikkat çekiyor. İleri yaştaki kişilerin bilgi ve birikimlerini çocuklarına ve torunlarına aktarmasının önemli olduğunu kaydeden Prof. Dr. Nevzat Tarhan, dede-torun ilişkisinin çocuğun sosyalleşmesine katkılarının büyük olduğunu vurguladı.
#AileSalgın hastalıklar, özellikle yeni koronavirüs gibi tedavisine ilişkin henüz kesin bilginin olmadığı pandemiler, belirsizlik nedeniyle doğal olarak toplumda yaygın korkuya, kaygıya ve endişeye yol açar. Yaşadığımız korku ve stres aslında ilk kez başımıza gelen olağanüstü bir duruma verdiğimiz olağan bir tepkidir. Peki bu durumla nasıl başa çıkmamız gerekiyor?
#Salgın HastalıkHayatını kaybeden ünlü sosyal medya fenomeni Caner Çalışır'ın cenazesinde yaşananlar pes dedirtti. Çalışır'ın cenazesine katılan arkadaşları; anbean yayın yaptı, Instagram'dan story ve fotoğraf paylaştı. Bu durum sosyal medyada büyük tepki çekti. Uzmanlardan oluşan Hürriyet Aile yazarları cenaze görüntüleriyle ilgili "Cenazedeki paylaşımlar aslında yaşanan bağımlılığın ne kadar ileri derecelere gidebileceğini gösteriyor" yorumunda bulundu.
#Caner Çalışır‘Gölgeler Çekildiğinde’, 2009’da kaybettiğimiz Cahide Birgül’ün ilk romanıydı. Yıldırım Türker’in romanın önsözünde belirttiği gibi, “Daha ilk romanında koyu mu koyu bir insan kumaşından, hayatın ve varoluşun korkunç muammasından biçiyordu dünyasını” Birgül: “İnsanın tekinsiz yalnızlığından çıkan ürpertici bir dünya resmine çalışıyordu. Kendi içine konuşan, kendi koynuna kıvrılan, kendi ateşine yürüyen insanları anlattı sonra da. İlk romanındaki takıntılı aşk, döne döne kendini yaralayan insanlar kimlik değiştirdi. Ama hiçbir şeyin güvenilir olmadığı sıkıntıyla bezeli dünyalar değişmedi.”
#Cahide BirgülPsikiyatri Uzmanı Onur Okan Demirci insanın hakaret etme eyleminin altında yatan sebepleri anlattı, “Kişi haksız olduğunu kabullenemediği durumlarda hakaret yolu ile bu duygusunu bastırmaya çalışabilir. Haksızlığı ile yüzleşeceği korkusu ile durumu örtmeye çalışarak hakaret yoluna başvurabilir” dedi.
#Empati Nasıl Kurulurİnsan hayatında iki önemli tasarruf vardır; bunlardan biri meslek seçimi, diğeri ise eş seçimidir.Evlilik; uzun yaşam yolculuğunda ‘’iki ayrı insan’’ tarafından gerçekleştirilen biyolojik bir değişimle beraber kültürel sosyal olarak da birçok değişimi beraberinde getiren ortak bir projedir.
#Boşanma.Çocuk PsikolojisiAkademik başarıyı etkileyen zekâ, öğrenme ortamları, sosyal çevre gibi birçok faktör var. Bunlardan en önemlisi öğrenme ortamlarının niteliği olduğunu söyleyebiliriz. Günümüz bireylerinden beklenilen problem çözme, eleştirel düşünme, işbirliği içerisinde çalışma, iletişim ve girişim becerilerinin gelişmesini destekleyen öğrenme ortamlarına şüphesiz ihtiyacımız var. Başarıya ulaşmanın yolu da öğrenme ortamlarına ve bunların baş aktörü olan öğretmen niteliğine bağlı.
#EğitimBir iş kurup bir ev ya da traktör alacak kadar para biriktirip geri döneceklerdi, ‘ömürlük misafir’ oldular. Nebil Özgentürk bu kez; bundan 57 yıl önce Frankfurt’tan Berlin’e, Köln’den Düsseldorf’a, bir ‘umut yolcusu’ olarak varanların hikâyelerini aktarıyor. Özgentürk’le yeni belgeseli ‘Almanya’ya Göçün Hatıra Defteri’ni konuştuk...
#Almanya’Ya Göçün Hatıra Defteri