Oluşturulma Tarihi: Ekim 14, 2006 00:00
Prof. Dr. Ramazan Altıntaş, çağın modern hastalığı olan "yalnızlık psikolojisi"ne oruç ile son verilebileceğini ifade etti. Altıntaş, orucun şehvet güdümünü de denetim altına aldığını kaydetti.
Cumhuriyet Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ramazan Altıntaş, oruç tutan kişilerin "yalnızlık psikolojisi"nden kurtulabileceğini belirtti.
Ramazan Altıntaş "Diyanet" dergisinde yayınlanan makalesinde, insanların oruç tutarak kötülüklere zemin hazırlayacak isteklerine sınır getirebileceğini belirtti. "Biz oruç ibadetini oruç bizi tutsun diye yerine getiririz" diyen Altıntaş, bir ay boyunca oruç tutan bir Müslümanın irade eğitiminden geçtiğini ve kendisini olaylar karşısında bırakmaması gerektiğini öğrendiğini kaydetti.
Altıntaş, orucun yeme-içme, öfke ve şehvet güdümlerini denetim altına aldığını belirtirken, "Eğer insanın aklı, öfke ve şehvet güdümlerine egemen olursa, o kimseden erdemli davranışlar, eğer öfke ve şehvet güdüleri akla hakim olursa o kimseden sevimsiz davranışlar meydana gelir" dedi.
SUÇ UNSURU RAMAZAN’DA AZALIYOR
Ramazan ayında asayişi bozan, yüz kızartan suçların yok denecek düzeyde azaldığına işaret eden Altıntaş, orucun da namaz gibi bedensel bir ibadet olduğuna işaret etti.
Altıntaş, bütün Müslümanların aynı yekilde belirlenmiş zaman diliminde oruçlarını tuttuklarını ve camiye gittiklerini dile getirirken, böylece insanların oruç tutma çoşkusunu birlikte yaşayabildiklerini, birbirleriyle görüşme olanağı bulabildiklerini belirtti. Altıntaş, çağın modern hastalığı olan "yalnızlık psikolojisi"ne oruç ile son verilebileceğini bildirdi.
Oruç tutmakla açlık ve susuzluğun ne anlam geldiğinin yaşayarak öğrenildiğini ifade eden Altıntaş, "Başımıza gelebilecek savaş hali, yoksulluk, deprem gibi nice mahrumiyetler karşısında nasıl sabır gösterilerek direnilebileceğini öğretir" dedi.