Kök sebzelerin hepsi doğanın bize sunduğu bir hediye gibi. Her biri kendi benzersiz özellikleri ve lezzetiyle öne çıkıyor. Ekim ayıyla birlikte tezgâhlara gelen bu sebzeler içerdikleri vitaminler, mineraller, lifler ve antioksidanlarla oldukça sağlıklı seçimler.
#Kök SebzeYaz geldi, artık parklarda ya da ormanlık alanlarda daha çok vakit geçiriyoruz. Ülkemizin yeşil alanlarında azımsanamayacak sayıda zehirli bitki bulunuyor. Bu bitkilere herhangi bir şekilde temas etmek, ölümcül sonuçlara dahi yol açabiliyor. Peki yaşam alanlarımızdaki zararlı bitkiler hangileri? Daha çok nerelerde bulunuyorlar? İşte uzak durmanız gereken türler…
#BitkilerAlerji durumları birçok kişinin çok sık karşılaştığı durumlardır. Yabancı olarak kullanılan maddeler ya da doğal maddeler kişiye alerjik durum yaşatabilir. Bunun sonucunda kişi çözüm yoluna gider. Lens alerjisi nedir, neden olur ve nasıl geçer? Gibi soruları araştırarak öğrenerek alerjik her durum ile ilgili bilgi sahibi olunabilir. Böyle bir durumla karşılaşıldığında lens alerjisi belirtileri ve tedavisi hakkında detayları derledik.
#Lens AlerjisiEn sağlıklı kök sebzelerden biri olan havuç beslenmede de oldukça önemli. İçeriğindeki zengin vitamin ve minerallerle vücudun günlük ihtiyacını büyük ölçüde karşılamaya yardımcı oluyor. Peki havucun yararları neler? Havuç suyu nelere iyi geliyor?
#HavuçGenelde hepimizin tanıdığı turuncu renkli havuç dışında krem rengi, yumru köklere sahip olan yabani havucun lezzeti de faydaları da oldukça fazla. Peki yabani havucun faydaları nelerdir? Nasıl tüketilmeli? Diyetisyen Deniz Zünbülcan konuyla ilgili bilgiler verdi.
#Yabani HavuçKilo vermekle alakalı bilinen en büyük yanlışlardan biri de karbonhidratı kesmeniz gerektiği... Bu kesinlikle doğru değil... Yapılan birçok çalışma yüksek karbonhidrat diyetiyle de kilo verebileceğinizi gösteriyor. Yeter ki doğru karbonhidratı seçin...
#Kilo Verdiren KarbonhidratlarSıcak dondurma, lavanta kokulu istiridye, suda kızartılmış balık ve sıvı azotla hazırlanan besinler: Gıda mühendisleri usta aşçıların önerileriyle yeni yemek pişirme teknikleri geliştiriyor. Mutfak kimyacıları son derece karmaşık maddelerle çalışıyorlar. Sadece ada çayıyla bile beş yüz çeşitli tat elde edilmekte. Bonfilenin bilimsel pişirme yöntemi, başka bir tat yaratıyor.
Perşembe günü başlayan Alaçatı Ot Festivali tüm hafta sonu boyunca devam edecek. Biz de tezgâhlara çıkan çeşit çeşit taze otu mutfağında değerlendirmek isteyenler için The Marmara Bodrum’daki Tuti Restaurant’ın şefi Hakan Süve ve Ahali Alaçatı’nın koordinatör şefi Altuğ Tezer’den nefis tarifler ve pratik öneriler aldık.
#GİZEM DİNÇBAŞ26 Mart’ta Unilever Food Solutions’ın (UFS) Hollanda’daki Gıda İnovasyon Merkezi Hive’de yapılan ‘Geleceğin Menüleri Trend Raporu’nun sonuçlarının açıklandığı lansmana OD Urla’nın şefi Osman Sezener’le birlikte UFS Türkiye Genel Müdürü Yılmaz Tokgöz ve Orta Doğu, Türkiye ve Afrika Pazarlama Lideri Didem Molay Sevin’in davetiyle katıldık.
#Müge AkgünBitki temelli talebin yaygınlaşmasıyla artık süpermarketlerin vegan reyonlarında çeşit çeşit et muadili görebiliyoruz. Ama ona en benzeyen ve sağlığımıza en faydalı olan alternatif kesinlikle mantar... İşe mantarı tıpkı et gibi marine ederek başlayabilirsiniz. Aromatiklerle, sirke, yağ ve baharatla tatlandırdığınızda şaşırtan lezzetler yakalayacaksınız...
#GastronomiKahvaltı sofralarının olmazsa olmazlarından biri olan kahvaltılık soslar, lezzetiyle herkesi cezbetmektedir. Evde kolaylıkla hazırlanabileceğiniz bu soslara şef Rüzgar Sünbül’ün özel tarifleriyle Lezizz’den ulaşabilirsiniz. Türk mutfağında vazgeçilmez bir öğün olan kahvaltılar için hazırlayacağınız özel soslarla, sofranızı çok daha özel ve lezzetli hale getirebilirsiniz. Peki kahvaltılık sos nasıl yapılır? Tarifi ve püf noktası nedir? İşte kahvaltılık sosun malzemeleri ve hazırlanışı...
#Kahvaltılık SosMuhabbet kuşları evlerimizde beslediğimiz evcil hayvanlardır. Evlerine muhabbet kuşu almayı düşünen kişiler bu kuşların neyle beslendiğini araştırarak bilgi sahibi olmaya çalışıyor. Bu canlıların nasıl beslendiği konusunda birçok bilgi bulunuyor. Muhabbet kuşu ne yer? Muhabbet kuşları nasıl beslenir ve en çok sevdiği besinleri derledik.
#Muhabbet Kuşu Ne Yer?Atların beslenme dengesi kurulurken dikkat edilmesi gerekir. Atların gıda grubu içesinde protein, vitamin ve mineral bulunmalıdır. Atların temel beslenme alışkanlığı ise kaba yem olmaktadır. Fakat atlar antrenman yapan ve enerjiye ihtiyaç duyan hayvanlardır. Bu nedenle kaba yem yeterli olmamaktadır. İşte, merak edilen tüm detaylar.
#At Ne Yer?Hayvanlar, doğada bulunan canlı türlerinden biridir. Kendi içinde yüzlerce türe ayrılır. Türlerinden biri kuşlardır. Kuşlarda kendi içerisinde farklı cinslere ayrılmaktadır. İri kuşlardan biri olan papağanlarda kuş cinsi içerisinde evcilleştirilmiş olup hatta konuşabilen bir kuştur. Bu yüzden her daim merak konusu olur. Özellikle papağan besleyenler daha detaylı araştırma içerisine irerler. Çünkü papağanlar her şeyi yemezler. Peki, papağan ne yer nasıl beslenir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Papağan Ne Yer?Ülkemizin dört bir yanında yetişen şifalı bitkileri en etkili şekilde kullanabilmenin ilk şartı onları tanımak ve ayırt etmek. Her bitkinin görünümünü ve özelliklerini öğrenmek kadar ayıklayıp kurutmayı da bilmek gerekiyor. Madımaklı pilavdan ekşimikli ruloya şifalı otlarla bitki temelli tarifler hazırladım…
#KantaronYazın soframızda bol bol yer buluyor; bazen bir meze, bazen zeytinyağlı ve bol domatesli taze fasulyenin yancısı oluyor. Cacık ülkemizde başta salatalık olmak üzere türlü ottan yapılırken Yunanistan’da sirkeli, daha Batı’da limonlu yeniyor. En iyisi nasıl hazırlanır, içine farklı neler katılır, püf noktalarıyla birlikte bakalım.
#Cacıkİştahım hiç olmadığı kadar açık oluyor bu mevsimde ve kendimi sürekli yeni yemekler düşünürken buluyorum. Bahar denince de aklıma ilk, enginar geliyor. Kuzuyla pişirdiğim gibi, otlu-bezelyeli ve rendelenmiş limon kabuklu kısıra koymayı seviyorum. Bezelyeyi bol taze soğanla pişiriyorum, mis kokulu çilekleri körpe ıspanak salatasına katıyorum. Pancar, ıspanak, portakal, çilek, kuşkonmaz, bezelye ve kuzugöbeğiyle renk renk, çeşit çeşit tabaklar hazırlıyor, bu dönemin keyfini çıkarıyorum.
#Zeytinyağlı