Paylaş
Kahvaltı Türk mutfağının vazgeçilmez öğünlerinde biridir. Sabah kahvaltılarınızı şölene çevirmek istiyorsanız, size acılı veya acısız yapabileceğiniz harika soslar hazırladım. İşte, Lutenitsa, Zeytin sosu, Salçalı sos, Peynirli fesleğenli sos tarifi...
PÜF NOKTASI
Kahvaltılık sosları farklı farklı malzemelerle hazırlayabilirsiniz. Ancak en temel gereken malzemelerin başında biber, domates, patlıcan, sarımsak, zeytinyağı ve baharatlar geliyor.
Domateslerin ve patlıcanın tam mevsiminde olması, biberlerin etlilerinin kullanılması oldukça mühim.Dilerseniz tüm malzemeleri tencerede pişirip blenderdan geçirerek, dilerseniz de közleyerek yapabilirsiniz. önerimiz közlemenizden yana.Öncelikle cam kavanozlarınızı steril duruma getirin. Dilerseniz sıcak su ile güzelce yıkayabilir. Dilerseniz sıcak suyun içerisinde
2-3 dakika kaynatıp sudan çıkarıp steril duruma getirebilirsiniz.Kahvaltılık sos için kullanacağınız tüm malzemeleri güzelce yıkayın ve kurulayın. Kurulamadan közlememenizi öneririz.Mangal közünde, ocakta ya da fırında közleyebilirsiniz. Özellikle fırında közleyeceksiniz fırın tepsinizin içerisine koyacağınız 1 dal kekik veya biberiye, sebzelerinizin de üzerine gezdireceğiniz zeytinyağı sosunuzun lezzet katar.
Tam bir E vitamini kaynağı! Kahvaltılık soslu zeytin nasıl hazırlanır?
Zeytini muazzam hale getirmenin en etkili yolu soslanmasıdır. Soslu zeytin kahvaltıda hem lezzeti hem de çeşitliliği artırır. İşte kahvaltılık soslu zeytin tarifi...Doğadaki en güçlü E vitamini olan zeytin, kahvaltıların vazgeçilmezidir. Güçlü bir mineral kaynağı olan zeytin soslandığında lezzeti iki katına çıkar. Uzmanların çoğu da zeytinin soslanarak tüketilmesini tavsiye eder.Bu sos tarifleri biraz da kendi damak zevkinize göre hazırlandığında daha da lezzetli olur. Soslu zeytine en fazla yakışan besin ise zahterdir. Yabani kekik olarak bilinen zahter, zeytinle beraber tüketildiğinde güçlü bir antioksidan etki sağlar. İşte hem sağlıklı hem de lezzetli kahvaltılık zeytin sosu...
KAHVALTILIK ZEYTİN SOSU
MALZEMELER
1 kase yeşil ve siyah zeytin
1 tatlı kaşığı biber salçası
1 çay kaşığı zahter
Yarım sıkılmış limon
1yemek kaşığı zeytinyağı
1 adet rendelenmiş ceviz
YAPILIŞI
Küçük bir tavada zeytinyağı ve salçayı kavurun.İçine ceviz rendesini ve zahteri ekleyin.
Akabinde zeytinleri çekirdeklerinden çıkartın.Hazırladığınız sosu zeytinlerin üzerine döküp limon suyunu ilave edip karıştırın. Soslu zeytininiz servise hazır!
KAHVALTILIK BALKAN SOSU LUTENİTSA
MALZEMELER
1 kilo domates
1 kilo kapya biber
1 kilo patlıcan
1 kilo havuç
1 baş soğan
1 yemek kaşığı şeker
1 yemek kaşığı kaya tuzu
1 çay bardağı zeytinyağ
1 çay bardağı elma sirkesi
YAPILIŞI
Sosu hazırlamak için öncelikle tüm sebzeleri güzelce yıkayıp kurulayın.Kapya biber ve patlıcanları fırında közleyin.Havuçları rendeleyin ve iki kaşık zeytinyağ ile kavurun.Domatesleri rendeleyin ve tencereye alın. Domateslerin fazla suyunu çektirin.
Suyunu çeken domateslerin içerisine kavurduğunuz havuçları ekleyin.Közlediğiniz biber ve patlıcanları temizleyip doğrayın.Közlediğiniz sebzeleri ve sarımsağı da tencere ekleyin.
Baharatları da ilave edin.Sonrasında sosu blendardan geçirin.15 dakika daha sosu kaynatın ardından ocağın altını kapatın. Sterilize ettiğiniz kavanozlara sosu doldurup buzdolabında saklayabilirsiniz.
KAHVALTILIK SOS
MALZEMELER
3 kilo domates
4 adet kapya biber
Yarım kilo yeşilbiber
8 diş sarımsak
Bir buçuk yemek kaşığı toz şeker
Yarım çay bardağı sirke
1 çay bardağı zeytinyağı
Yarım dereotu
YAPILIŞI
Domatesler kabuğu soyulduktan sonra rondodan geçirilir ve bir tencereye konularak ateşe oturtulur.Ardından biber ve sarımsakları küçük küçük doğranır.Domatesler tencerenin dibine indiği zaman, fazla suyunu alıp içine biber, sarımsak zeytinyağı, tuz ve sirke koyarak karıştırılır.Bu karışım ateşte hiç suyu kalmayana kadar pişirilir. Sıcak olarak kavanozlara boşaltılır.Kavanozların kapağı sıkıca kapatıldıktan sonra ters çevrilir.Bir gece dinlendikten sonra servis edebilirsiniz.
Hafta Sonu Kahvaltısını Özleyenlere; Enfes 3 Farklı Kahvaltılık Sos
3 Farklı Kahvaltılık Sos ile masayı canlandırmak çok kolay!
PEYNİRLİ FESLEĞENLİ SOS
MALZEMELER
150 gr ezine peyniri
1 yemek kaşığı lor peyniri
6 adet tam ceviz
1 diş sarımsak
1/4 bağ taze fesleğen
1/4 su bardağı zeytinyağı
2 yemek kaşığı antep fıstığı
1-2 dal taze nane
YAPILIŞI
Taze otları, kuru yemişleri ve sarımsağı zeytinyağı ile blenderdan geçirip bir püre elde edin. Sonrasında peynirleri çatalla ezip püreyi peynirlere yedirin.
SALÇALI KAHVALTILIK SOS
MALZEMELER
1/2 su bardağı biber salçası
1/2 su bardağı domates salçası
1/2 su bardağı fındık
1/4 tatlı kaşığı kimyon
2 diş sarımsak
1/4 su bardağı ekmek içi
1/2 tatlı kaşığı kekik
1/2 tatlı kaşığı pul biber
1/4 su bardağı zeytinyağı
YAPILIŞI
Fındıkları ve ekmekleri rondodan geçirin. Sonrasında bütün malzemeleri bir kaba alıp iyice karıştırın.
ZEYTİNLİ CEVİZLİ SOS
MALZEMELER
1 su bardağı siyah zeytin
1 su bardağı yeşil zeytin
1 su bardağı kuru domates
1 su bardağı ceviz
1 tatlı kaşığı kekik
1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
1 tatlı kaşığı karabiber
YAPILIŞI
Bütün malzemeler rondoya konulup hafif taneli kalacak şekilde karıştırılır.
Paylaş