Alerjileri başlamadan durdurun

Güncelleme Tarihi:

Alerjileri başlamadan durdurun
Oluşturulma Tarihi: Mart 16, 2013 00:00

Burun akması ya da sulanan gözler… Tam da alerjilerin bizi çileden çıkardığı mevsimdeyiz. Açık hava alerjilerini önlemek için yapılacak pek bir şey yok ama sizi perişan hale getiren gizli alerjileri rahatlatmanın birkaç yolu var!

Haberin Devamı

BİRÇOK ALERJEN EVİNİZDE YAŞAR


* Toz akarı/pupa
Bu mikroskobik böcekler ev tozunun biriktiği yerlerde yaşar ve ölü deri hücreleriyle beslenirler. Yatak, halı, kumaş ve tüylü oyuncaklar etrafında yaşarlar.
* Küf
Bu küf mantarları ılık, nemli ve karanlık ortamlarda yaşar. Bodrum katları gibi nemli yerlerde görülebilir.
* Evcil hayvanlar
Evcil bir hayvan kendini yaladığında ve tükürüğü kuruduğunda ‘hayvan kepeği’ denilen protein parçacıkları havaya yayılır.

 

UYGULAYABİLECEĞİNİZ BİRKAÇ ÖNERİ


* Ev tozu akarlarının yatağınıza girmesini önlemek için ‘hipoalerjenik’ olarak satılan özel 1 mikron veya lateks yastık ve yatak kılıflarını kullanın. Bu kılıflar, çarşaf gibi sarmamalı, fermuarlı olmalı.
* Perde, panjur ve havalandırma filtreleri dâhil olmak üzere haftada en az bir kere toz alın, silin ve süpürün. Mümkün olduğunda, en küçük tozları ve kedi-köpek kepeklerini bile toplayan HEPA filtresi (çok hassas hava filtresi) kullanın. Bu filtreyi yılda dört kere değiştirin.
* Evinize hava temizleyici bitkiler için yer açın. Ficus ağacı, yılan bitkisi ve gerber gibi bitkiler karbon monoksit, formaldehit ve diğer iç mekân hava kirletici maddeleri filtreleyerek havanızın temizlenmesine yardımcı olur. Bitkilerinizi aldığınız mağazaya farklı öneriler için danışın.
* Eğer şiddetli alerjileriniz varsa evinizde halı yerine ahşap döşeme kullanmayı denemelisiniz.
* Elbette semptomlarınızı hafifletecek reçetesiz ve reçeteli olarak satılan ilaçlar da bulunuyor ama bizim buradaki amacımız su akıtan bir musluk gibi hissetmenizi önlemek. Bunu yapmanın en iyi yolu ise sonradan acı çekmemek için işe önceden el koymak.

 

Haberin Devamı

MEVSİMSEL ALERJİ ÇAPRAZ TEPKİME TABLOSU

 

Mevsimsel alerjileri olanların neredeyse üçte biri ‘oral alerji sendromu’ yaşayabilir. Oral alerji sendromunda, belirli yiyecekleri tükettikten sonra boğaz kaşıntısı ve karıncalanması hissedilir. Eğer mevsimsel ağaç polenlerine alerjiniz varsa bu his, yediğiniz yiyecekler ve ağaç poleni arasındaki proteinlerde çapraz tepkime sonucu oluşuyor olabilir.

Haberin Devamı


Aşağıdaki tablo, hangi besinlerin belirli türdeki ağaç polenleriyle tepkimeye yol açtığını görmenize ve böylece alerjinizi en hafif şekilde atlatmanız için hangi besinlerden kaçınmanız gerektiğini anlatıyor.

 

ALERJİ TETİKLEYİCİSİ

* Kızılağaç (ağaç) poleni


* Huş (ağaç) poleni  

* Çimen Poleni

* Miskotu (yabani ot) poleni

* Kanarya otu poleni

 

ÇAPRAZ TEPKİMEYE YOL AÇANLAR

 

Badem, elma, kereviz, kiraz, fındık, şeftali, armut, maydanoz, kayısı, havuç, kereviz, kiraz, kişniş, rezene, fındık, kivi, liçi meyvesi, nektarin, portakal, maydanoz, yabani havuç, şeftali, armut, biber, Trabzon hurması, erik, patates, kuru erik, soya, buğday. Potansiyel: fındık, ceviz, kavun, domates, portakal, havuç, kereviz, kişniş, rezene, maydanoz, biber, ayçiçeği, muz, kavun, salatalık, kabak, kış kavunu, karpuz, papatya çayı

Haberin Devamı

BİZİM EVİN TAVUK ÇORBASI

 

Tavuk suyuna çorba soğuk algınlığının hastalık sürecini azaltan üç şeyden biri. Bizim ailenin bu tarifinin içinde gizli bir malzeme var: Zencefil suyu. Zencefil suyu da bağışıklığın kuvvetlenmesine yardımcı oluyor


MALZEMELER:

 

1 bütün tavuk (1, 1.5 kilo), derili ve görünürdeki yağları temizlenmiş
Soyulmuş bir adet iri havuç
1/2 sap kereviz
1/2 soyulmuş, bütün, küçük soğan
2 veya 3 taze patates
1/2 orta boy turp
1/2 dal taze dağ kekiği
5 santim taze zencefil
Deniz tuzu
Taze değirmen karabiber

 

HAZIRLANIŞI


* Tavuğu geniş bir çorba tenceresine (bir tavuğun ve diğer malzemelerin sığacağı ve tüm malzemeleri koyduktan sonra yukardan en az 10 santim kalacak büyüklükte bir tencere) yerleştirin ve suyla doldurun. Orta dereceli ateşte yavaşça kaynamaya bırakın. Ağır ateşte, fokurdatmadan yavaşça kaynatmak için ateşi kısın.
* Köpüğünü sık sık alarak yaklaşık bir saat boyunca, tavuk kemiğinden kolayca ayrılacak yumuşaklığa gelene kadar pişirin. Tavuğu tencereden çıkarmak için geniş bir kepçe ve iki maşa kullanın. Birkaç saniye tencerenin üzerinde bekleterek tavuğun suyunun akmasını bekleyin.
* Kemikleri ve derisini çıkarın ve sonra tavuğun etlerini bir kenara ayırın. Tavuk suyuna tuz ve biber ekleyin ve sonra ayırdığınız tavuk etlerini bütün sebzelerle birlikte tencereye geri koyun. Bütün malzemeleri kaplayacak şekilde su ilave edin.
* Zencefili rendeleyin ve bir tülbentin içine koyarak suyunu, tavuk suyuna sıkın.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!