Tavuk suyuna çorba gribe deva

Güncelleme Tarihi:

Tavuk suyuna çorba gribe deva
Oluşturulma Tarihi: Ekim 17, 2000 00:00


Bilim adamları, ninelerimizin yüz yıllardır bildiklerini doğruladılar: Tavuk suyuna çorba, sağuk algınlığı için en iyi ilaçlardan biri...

Nebraska Üniversitesi Tıp Merkezi'nde tavuk çorbasının soğuk algınlığı rahatsızlıklarına karşı bağışıklık sisteminde oluşturduğu olumlu etkiler araştırıldı.

Bronşit, grip, anjin, nezle gibi soğuk algınlığıyla oluşan rahatsızlıklarda tavuk çorbası içindeki maddelerin olumlu etkilerini inceleyen Dr. Stephen Rennard ile meslektaşları, bulgularını Chest (Göğüs) tıp dergisinde yayımladı.

Eşinin tatillerde hep tavuk çorbası yaptığını belirten Dr. Rennard, ''Eşime, tavuk çorbasının ateş düşürücü özelliği var gibi görünüyor, bunu laboratuvarda inceleyelim'' değini anlattı.

Üniversitenin laboratuvarında, akciğerlerde astım, anfizem gibi hastalıklarda da akciğerdeki tahribatın, yükselen ateşin ve neticede balgam salgılamanın tavuk çorbasıyla nasıl normale döndüğünün incelendiğini anlatan Dr. Rennard, eşiyle birlikte ''tam teşekküllü'' bir tavuk çorbası yapma kararı aldılar.

Mucize çorbanın tarifi

Rennard çifti, böylece, tavuk çorbasını; tavuk eti, soğan, şalgam,havuç, yabani havuç, patates, saplarıyla kereviz ve maydanozla hazırladı. Bu enfes çorbaya tuz konulmuyor, sadece ''ilave'' olarak mayasız hamur parçaları (erişte olabilir) katılıyor.

Laboratuvara alınan çorba, bütün olarak yararları incelendikten başka içindekiler de ayrı ayrı ''yarar'' testine tabi tutuldu.

Tek başına tavuk suyu bulyonlarının (tablet) bile soğuk algınlığına faydası olduğunun saptandığı araştırmada ayrıca, piyasadan 13 ticari tavuk suyu tozu markası alındı ve incelendi. Piyasadan toplanan markalardan bir-ikisi ''tamamen yararsız'' bulundu.
Haberin Devamı

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!