Artık köpekler kostümlü baloya katılabilir

Ayakkabısından şapkasına, en basit tişörtten 250 liralık smokine, köpeğinize her tür kılık kıyafet alabilirsiniz.

Haberin Devamı

Ama son zamanlarda, bazılarının aşırılık saydığı bu fenomen başka alanlara yayılmaya başladı. Şimdi, köpekler için Batman, Süperman, Star Wars karakterlerinin kostümleri, hatta düğün kıyafetleri alınabiliyor.

Artık hayvanlar rahatlıkla bir kostümlü baloya katılabilir. İnternette bütün dünyada ünlü kahramanları ya da figürlerin /images/100/0x0/55ea4c93f018fbb8f876cf51hayvan kostümleri satılıyor. Amerikalı Rubie’s şirketi, Hollywood filmlerinin lisansını alarak, Star Wars kahramanları Darth Vader veya Prenses Leila’ın, Batman’in, Süperman’in kıyafetlerini üretiyor. Geniş gardıroplarında harem ya da hippi kılığı da bulunuyor. Gerçekçi bir görüntü sağlamak için bu kostümlere iki sahte kol bile ekleniyor.

Fransa’da Rubie’s ürünlerini satan Visitoys şirketinde çalışanları "Şimdi en çok ilgi gören, filmi yeni vizyona girdiği için, Batman kostümü. Ama kostümler bütün yıl boyunca çok iyi satılıyor. Satışları yeterince öngöremediğimiz için stoklarımız tükendi. Yeni ısmarladığımız ürünleri bekliyoruz" diyor.

HİNDİSTAN’DA 400 KÖPEKLİ TOPLU DÜĞÜN

Bu yetmiyormuş gibi, köpekler için düğün töreni kıyafetleri de üretiliyor ve satılıyor. Köpekler için düzenlenen düğün törenleri şu sıralar çok yaygın. Amerika’da, Peru’da bile yapıldığı oluyor. Son olarak Hindistan’da 30 Ağustos’ta kitlesel bir köpek düğün töreni düzenlendi. Indian Times’ın haberine göre, 400’den fazla köpek bu törene katıldı, ama erkek-dişi dengesizliği nedeniyle, sadece birkaç nikah kıyılabildi. Düğünde, beyaz gömlekleri ve tiril tiril smokinlerine bürünmüş damatlar, beyaz peçeli gelinleriyle boy gösterdi. Böyle bir mutlu olay için, ABD’de üç katlı köpek düğün pastası siparişi bile verilebiliyor. Korkmayın, tarifine göre, tadı insan ağzına layık.

Cadılar Bayramı’nda kostümlü köpekler para topluyor

ABD’nin California eyaletinde Cadılar Bayramı’nda (Hallowen) köpekler çocuklar gibi kostümler giyiyor. Haute Dog adlı bir hayır örgütü, her yıl bu bayramda Howl’oween adlı kostümlü köpeklerle bir geçit töreni düzenliyor. 500’den fazla katılımcı, en güzel kıyafet yarışmasına katılıyor. Estetikle ilgili 10 kişinin (California güzeli gibi) oluşturduğu jüri, 4 kategoriye göre bir yıl boyunca bedava köpek maması ödülüne layık görülecek köpekleri seçiyor. Yarışmanın yöneticisi Justin Rudd, "En orijinal, en yaratıcı ve el işçiliği en güzel kostümler ödül alabiliyor" diye anlatıyor. Geçen yıl kazanan köpeklerden biri hot-dog, diğeri tren, ikisi de arı kıyafetine bürünmüştü. "Bu yarışma, hayvanlar için dünyanın en büyük Halloween olayıdır" diyor Justin övünerek.

Howl’oween geçit töreninin gerçek amacı, hayvanlara dönük hayır işleri için para biriktirmek. 2007’deki yarışmaya köpeğiyle katılmanın en önemli koşulu 10 dolar ödemekti. Üstelikle, 1 dolarlık Bulldog öpüşü tezgahı da katkıda bulunuyordu. Sonuçta hemen hemen 13.000 dolar (16.000 YTL) toplanabildi. Ama bu yarışma Justin’in ilk deneyimi değil. Daha önce kendi düzenlediği Haute Dog Easter Parade adlı aynı tür geçit töreninin başarısını görünce, Halloween temasıyla ilgili bir başka etkinlik düzenlemeye karar verdi. Bağış topamaya yönelik bu tür yarışmalar, ABD’de çok yaygın. New York’ta ve Santa Barbara’da da düzenleniyor. Santa Barbara’da bu yılki Big Dog Parade’de (büyük köpek geçit töreni), 1200’den fazla köpek buluştu.

Modayı izleyenler hayvanlarını da aynı şekilde giydiriyor

2007’den beri Türkiye’de köpek kostümleri satan Pets R Us’ın satış direktörü Burcu Tumer Dayıoğlu sorularımızı yanıtladı.

Köpek kıyafetleri, bizim döneme ait bir yenilik mi?

-Hayır. Ta eski çağlardan beri evcil hayvanların aksesuvarlarının üretildiği bilinir. Eski Mısır’da yapılan arkeolojik kazılar sürdükçe, kedi ve köpek süslerine bol bol rastlanıyor. Hatta o zamanlar toplumun ileri gelenleri gibi, onlar da mumyalanıp gömülüyorlardı. Çağımızda, bu geleneğe sadece modernize ederek devam ediyoruz.

Köpek kıyafetlerinin faydası ne?

-Çeşitli faydaları var! Bu ürünleri eğlence için üretiyoruz. Köpekler kirlenmesin diye kıyafet giydiriyorlar mesela. Kışın hava yağmurlu olduğu zaman, tüylerinin ıslanmamasını sağlıyor. Sattığımız köpek ayakkabısını tam bunun için tasarladık. Hayvan eve gelince, ayakkabıyı çıkarıyor, etraf hiç pislenmiyor. Onu sürekli yıkamaya gerek yok. Üstelikle üşümüyorlar, kıyafet giyince tüyleri de daha az dökülüyor.

Bu kostümleri en çok kim satın alıyor?

-Tek başına yaşayan bekar gençler. Yani, yaşları 20 ile 35 arasında. Bu kıyafetleri genellikle yüksek eğitim görmüş kişiler merak ediyor. Köpeklerini çocukları gibi gördükleri için, onlara eşyalar alıyorlar. Dahası, kendileri modaya dikkat ettikçe, köpeklerini de kendilerinin bir kopyası gibi giydirmek istiyorlar. Ünlü moda markalarıyla çalışıyoruz, Louis Vuitton, Gucci gibi, yani böyle bir uyum sağlamak mümkün.

Bazılarına bu kıyafetler çok saçma görünüyor?

-Tabii ki alay eden insanlar var ama biz işimizde çok ciddiyiz. Bütün kıyafetleri pazarlamadan önce kendi köpeklerimizin üstünde deniyoruz. Hayvana uygun olmadığını gördüümüzde, hemen iyileştirmeye çalışıyoruz. Bu ana kadar hiçbir şikáyet gelmedi. Tersine, sitemizi görenler hiç almadan bile tebrikler gönderiyor. Türkiye’de bariz bir eksikliği karşıladığımızı hayvan sahiplerinin hayatını kolaylaştırdığımızı sanıyoruz. Bu işi çok inararak yapıyoruz.

Bu piyasanın geleceğini nasıl görüyorsunuz?

-
Çok açık bir piyasa. Kıyafetleri satmaya başladığımızdan beri, satışlar artıyor. Bilhassa köpek sevenlerle dolu olan büyük şehirler, gelişmeye en açık piyasalar. Ankara ve İzmir’de de mağaza açmayı planlıyoruz. İstanbul’da da üçüncü mağazamızı 1 Kasım’da açacağız. Kenan ÇELİK

Kaplumbağalar nasıl beslenmeli

Gerek su kaplumbağalarının gerekse kara kaplumbağalarının türlerine göre beslenme alışkanlıkları ve besin maddeleri gereksinimleri önemli farklılıklar gösteriyor. Özel kaplumbağa yemleri ve onlar için evde hazırlayabileceğiniz yiyeceklerle ilgili öneriler de çeşitli. Kaplumbağanızı sağlıklı besleyebilmek için onun hangi tür kaplumbağa olduğunu araştırmalı ve o türün doğru beslenme gereksinimlerinin ve yiyecek tercihlerinin neler olduğunu öğrenmelisiniz.

Gerek kara kaplumbağalarında gerekse su kaplumbağalarında doğru beslenmenin önemli koşullarından biri kaplumbağanızın türünün herbivor, karnivor ya da omnivor beslenme türlerinden hangisinde yer aldığını tespit etmek.

Kara kaplumbağalarının önemli bir çoğunluğu herbivor, yani otoburdur. Bu nedenle besin ihtiyaçlarının neredeyse tamamı bitkisel kaynaklıdır. Herbivor kaplumbağalara et-tavuk gibi hayvansal gıdalar verilmesi sağlıklı değildir. Özel yemlerde bir miktar hayvansal kaynaklı gıda maddesi bulunsa da dengeli bir bitkisel beslenme ile bu gruptaki kaplumbağalar tüm ihtiyaçlarını karşılayabilirler. Meyve ve yapraksız sebzeler yüzde 10, yeşil yapraklı sebze ve bitkiler de yüzde 90 olacak şekilde denge sağlayabilirsiniz. Meyve ve yapraksız sebzelerin yüzde 10’dan fazla olması bağırsak sorunlarına yol açabilir. Yüzde 10’u geçmeyecek şekilde kullanacağınız meyve ve sebzelere çekirdekleri çıkarılmış elma, yeşil ve kırmızı tatlı biber, bezelye, taze fasulye, üzüm, çekirdeği alınmış mango, kavun, tatlı patates, yabani havuç ve balkabağı örnek olarak verilebilir. Yüzde 90 ve daha fazla oranda kullanabileceğiniz yeşil yapraklı sebze ve bitkiler olarak ise taze ve kurutulmuş çimen ve otlar, yonca, yabani marul, karalahana, hardal ve karahindiba yaprakları ve az miktarda da lahana, maydonoz ve kıvırcık kullanabilirsiniz. Lahana, maydonoz ve kıvırcık yüksek oranda oksalat içerdiği için fazla miktarlarda vermekten kaçınmalısınız.

Su kaplumbağalarının çoğu ise karnivordur (etobur). Türlerine göre yiyeceklerinin yüzde 60 ile 90 kadarını hayvansal gıdalar oluşturur. Yüzde 10-40 kadar ise bitkisel beslenirler. Hayvansal kaynaklı gıdalar olarak canlı küçük balık türleri, solucan, salyangoz ve yumuşakçalar ve özel su kaplumbağası yemleri kullanılabilir. Bitkisel olarak ise türlere göre yüzde 10-40’ı geçmeyecek şekilde rendelenmiş havuç, yonca ve herbivor beslenme listesindeki yapraklı sebzelerden ve çok az miktarlarda da meyvelerden verilebilir.

Yarı-Su Kaplumbağaları ise beslenme ihtiyaçlarını yüzde 50 bitkisel ve yüzde 50 hayvansal kaynaklı olmak üzere omnivor olarak karşılarlar. Bu tarz beslenen kaplumbağalara türlerine göre yüzde 50-90 arasında çilek ve çilek türleri, rendelenmiş havuç, yabani marul, balkabağı, hardal-karalahana, karahindiba yaprakları ve kavun verilebilir. Aynı şekilde yüzde 10-50 arasında da hayvansal kaynaklı olarak canlı küçük çekirge türleri, solucan ve ticari hazır kaplumbağa yemleri yiyebilirler.

Bahsettiğimiz bu beslenme türleri her zaman taze ve sağlıklı olarak elde edilmiş gıdalarla hazırlanmalı ve kaplumbağalar için özel olarak hazırlanmış vitamin mineral ilaveleri ile desteklenmelidir. Beslenme önerilerinin yanı sıra kaplumbağaların temiz ve stressiz bir ortamda bakımı, temiz su ortamı da iştahları ve beslenme alışkanlıklarının dengesi açısından son derece önemli. Beslenmelerinde çeşitlilik olması da denge sağlamak açısından faydalı.

Pako pano

Haberin Devamı

Babaları Siyam anneleri tekir olan bu 3 aylık yavru kedileri almak isterseniz Fatih Yılmaz’ı 0535 317 95 32 numaralı telefondan arayabilirsiniz.

Resimlerini gönderdiğim bu dostlarıma ben Kayseri’de köyde sokakta bakıyorum çünkü bahçedeki köpeğim onları içeri kabul etmiyor... Biri kız, biri erkek bu iki köpek için bir yuva bulmak mümkün mü acaba? Lütfen yardım edin... İnci Birinci incibirinci@gmail.com

Biliyorum hepsi birbirinden güzel, umarım bir yuva bulabiliriz. hulyayenidogan@mynet.com

Minyatür kedimiz şu anda 25-30 günlük. Onu sokakta yaşam savaşı verirken bulduk, kliniğimizde kurtardık. İsteyen olur mu acaba? Ceyda Bal Dabanca. Tel: 505 667 47 72

Yazarın Tüm Yazıları