Son yıllarda gittikçe artan sıklıkla karşılaşılan bir problem olan infertilite sorununda, hastaların yaklaşık üçte birinde sadece erkek nedenli ve üçte birinde ise hem erkek ve hem de kadının her ikisinde birden kısırlık görülmektedir. Bugün için elimizdeki veriler çocuk sahibi olamayan çiftlerin yaklaşık yarısının erkek kökenli olabileceğini göstermektedir. Bu durumun nedeni çoğunlukla sperm kaynaklı problemlerdir.
#AzospermiErkeklerde kısırlık son yıllarda giderek artan sıklıkta karşılaşılan önemli sağlık sorunlarındandır. Sanayileşme ve teknolojik gelişmeyle birlikte insan biyolojisinde değişikler meydana gelmiştir. Bu değişim üreme fonksiyonları üzerinde olumsuz bir etki yapmıştır.
#SağlıkGebeliğin oluşmama durumları hakkında açıklamalarda bulunan Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı-Perinatolog Prof. Dr. Sevtap Hamdemir Kılıç, erkek yaşının ileri olmasının gebelik oluşumunu nasıl etkileyeceğini açıklıyor.
#Hamile Kalmayı Engelleyen FaktörlerKonuklarıyla girdiği diyalogları ve haber sunumlarıyla çok konuşulan CNNTÜRK spikeri Nevşin Mengü, erkek olmadan hamile kalma yönteminin anlatıldığı haber sonrası ilginç bir çıkışta bulundu. Güzel spiker, bilim dünyasının iki yumurtanın döllenmesiyle gerçekleşen hamilelik yöntemini bulmasıyla ilgili haber sonrası "Y kromozomsuz bir dünya hakikaten her şey çok daha güzel olabilir" dedi.
#Nevşin MengüSon günlerdeki malum DNA - soybağı tartışmalarına, Ertuğrul Özkök’ün 23 Aralık 2008’deki "soyağacımın tepesindeki maymun"u eklenince, kendimi alamadım, oturup bu yazıyı yazdım. Yıllar önce tesadüfen daldığım tehlikeli sularda başıma gelenlerden başlayarak, "DNA’nızı inceliyor, etnik kökeninizi buluyoruz" şeklindeki iddialara kadar, paylaşmak istediğim birçok şey var.
Şimdilerde laboratuvara gitmek, sonra tahlil raporuyla 'şu kadar milyon spermim var' diye övünmek moda. Oysa spermi yumurtaya ulaştıran, döllenmeyi sağlayan yarışta, sayı değil kabiliyet önemli. Hızlı yüzene, genetik özellikleri eksiksiz taşıyana 'kaliteli sperm' deniyor.
#Cinsellik2024 Paris Olimpiyatları’nda kadınlar 66 kiloda Cezayir’i temsil eden boksör Imane Khelif’in cinsiyetine yönelik tartışmalara son noktayı Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) koydu. İtalya, Macaristan ve son olarak Türkiye’nin, Khelif’in erkek cinsiyet kromozomları taşıması ve yüksek testosterona sahip olması sebebiyle diskalifiye edilmesi gerektiği yönündeki itirazları reddetti. Cezayirli sporcunun interseks (Swyer Sendromu) olduğu açıklandı. Ancak bu karara rağmen cinsiyet tartışmaları sürüyor. Peki interseks, Swyer Sendromu ne demek? Prof. Dr. Gökçen Erdoğan yanıtladı.
#Imane KhelifGünümüzde kadınların kariyerlerine odaklanmak istemeleri gibi kişisel sebepler ve gelişen teknoloji anne olma yaşının ilerlemesini sağladı. Özellikle son 10 yılda doğum yapan 40 yaş ve üzeri kadınların sayısında gözle görülür bir artış söz konusu. Peki ileri yaşta anne olmak nasıl bir duygu? Hem fiziksel hem de psikolojik yönden zorlukları daha mı fazla? Yoksa ileri yaş bilinci, süreci kolaylaştırıyor mu? 40 yaş ve üzerinde anne olan kadınlar tüm bu sorulara cevap niteliğinde kendi hikayelerini anlatıyor...
#İleri Yaş GebelikEşeye bağlı kalıtım konucu, biyoloji dersinde yer alan önemli konular arasında kendisine yer bulmaktadır. Bu anlamda oldukça önemli bir konu olarak karşımıza çıkmaktadır. Bundan dolayı sizin için Eşeye bağlı kalıtım nedir? Eşeye bağlı kalıtım örnekleri ile konu anlatımı şeklinde belirlenmiş durumda olan konu başlıklarını detayları ile derledik.
#EğitimBirçok erkek zaman zaman penislerinin boyutu veya görünümü hakkında endişe duyabilmektedir. Genetik yapı, hormonal faktörler, beslenme alışkanlıkları ve kimyasal birtakım ajanlara maruziyet penis boyutunu etkileyen faktörler olarak ön plana çıkmaktadır.
#Penis BoyuKromozom yaşayan canlıların vücudu içinde bulunmakta olan bir yapı olmaktadır. Vücudun içindeki nerede ise bütün hücrelerin çekirdeklerinin içerisinde bulunmaktadır. Bunlar sıkı bir şekilde sarılmış olan DNA paketleri olarak adlandırılmaktadır. Kromozomlar ile ilgili merak edilen tüm detayları derledik.
#SağlıkHem erkek hem dişi üreme organına sahip olan canlılara verilen ad olan hermafrodit teriminin açıklaması merak ediliyor. İnsanlarda da hayvanlarda da görülebilen hermafrodit konusu mitolojide de bir tarihe sahip. Peki, hermafrodit nedir, ne demek? İşte hermafroditin ortaya çıkış hikayesi...
#HermafroditTatlı ve heyecanlı bir sürecin başlangıcı olan doğuma karar verme anı çiftler için çok değerlidir. Öyle ki bebeklerinin erkek ya da kız olmasını isteyen ebeveynler öncesinde hormonel bir hesaplama olan erkek ve kız bebek için adetten kaç gün sonra ilişkiye girilmeli merak ederler. Bebeğin cinsiyetini olasılıklar dahilinde değerlendirmek isteyen çiftler için erkek ve kız bebek için ilişki günleri ve yumurtlama günü hesaplama tarihlerini paylaşıyoruz.
#Yumurtlama Günü HesaplamaBiyolojide pek çok test ve analiz ile karşılaşıyoruz. Her alanda olduğu gibi biyoloji alanında da bazı analizleri gözlemlemek mümkündür. Karyotip ismi ile de bilinen bu analiz tipi, biyolojide sıkça kullanılıyor. Karyotip, mitoz bölünmelerde karşılaşılan metafaz olarak da bilinen evrede yapılan analiz olarak tanımlanır. Karyotip nedir, analizi nasıl yapılır? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Karyotip Nedir Analizi Nasıl Yapılır?İnsanlarda ve diğer birçok hayvanda türleri, cinsiyet özel kromozom tarafından belirlenir. Cinsel özelliklerle ilgili bu genleri taşıyan kromozomlar, uzun ve ilgi çekici bir keşif hikayesine sahiptir. Bu kadar uzun bir keşif sürecinde sıklıkla olduğu gibi, bilim adamları bu yapıların tam olarak ne olduğunu bilmeden önce bu Gonozomların ortaya çıktığını kaydetmiştir. Peki, Gonozomlar nedir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Gonozom Nedir Nerede Bulunur?Altı parmaklılık sorununun ne olduğu birçokları tarafından merak ediliyor. Peki altı parmaklılık doğuştan gelen genetik bir durum mu? Altı parmaklılık anne karnındayken mi oluşur ve devam eder? Altı parmaklılığın bir diğer adı da polidaktili şeklindedir. Polidaktili, el ya da ayak parmaklarında görülebilir. Bunların her ikisinde de aynı anda meydana gelebilir. Peki bu durumun sebepleri nelerdir işte tüm detaylar.
#Altı Parmaklılık Nedir?Kromozom canlı yaşayan bir beden içerisinde bulunan bununla beraber bütün hücre çekirdekleri içerisinde yer edinmiş, sıkı bir şekilde çekirdekleri sarmış bir DNA paketi yapısıdır. İnsanlar toplamda 23 kromozom taşımaktadır. Sizler için kromozom hakkında bulunan bütün bilgileri detaylı bir şekilde derledik.
#Kromozom Nedir?İnsan, dünyadaki en gelişmiş memeli canlıdır. Bu nedenle diğer canlılardan farklı bir üreme sistemine sahiptir. Genel olarak üreme erkek ve dişi üreme sistemlerinin birleşmesiyle gerçekleşir. 7. sınıflar için insanda üreme, büyüme ve gelişme konularını madde madde anlattık.
#7. Sınıf Fen Bilimleri İnsanda Üreme Büyüme Ve Gelişme Konu Anlatımı