Uluslararası Berlin film festivali Berlinale’ye Türkiye’den iki film katıldı.Bu filmlerden biri de Reis Çelik’in yönettiği ‘Lal Gece’... ‘Lal Gece’nin başroloyuncusu ünlü sanatçı İlyas Salman, filmin Berlinale’deki galasına katıldı.Salman, Almanya ile olan bağını ve Türk sinemasını Hürriyet’e anlattı.
Bugün Lozan Antlaşması’nın 100’üncü yıldönümü. Antlaşma, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucu belgesidir. 100. yılında tekrar görüşme diye bir şey yoktur. Lozan ebedidir. Bugün Lozan üzerinde zafer mi mağlubiyet mi kavgası yapılıyor. Bu boş ve art amaçlı bir kavgadır. Hukuki vesikalar mesnetsiz tarih kavgalarına alet edilemez. Şüphesiz ki Lozan bir vesika olarak tarafların riayet ettiği, bu bölgedeki barışı ve hâkimiyeti tanıyan önemli bir girişimdir. Bu niteliğin herkesçe böyle bilinmesinde fayda vardır.
#Lozan AntlaşmasıNevra Serezli 7 yıl önce kaybettiği eşi Metin Serezli’nin ardından sıkı sıkı tutunduğu anılarını, gün geçtikçe artan özlemini, 50 yıldır ilk günkü heyecanla icra ettiği mesleğini ve özel hayatına dair bilinmeyenleri anlattı.
#Nevra SerezliTürk profesyonel boks tarihinin ilk ve tek şampiyonu Fırat Arslan, Hürriyet’e özel açıklamalarda bulundu. Arslan, sekizinci kez dünya şampiyonu olmaya hazırlanıyor. Yakında 49 yaşına girecek olan sporcu kazanırsa dünya rekorkarını alt üst ederek, dünyanın gelmiş geçmiş en yaşlı şampiyonu olarak boks tarihine geçecek. Fırat Arslan, spora başlamasından, kazandığı şampiyonluklara ve Almanya’da uğradığı haksızlıklara kadar tüm hayat hikayesini Hürriyet’e anlattı. İşte kendi ağzından Fırat Arslan...
#Fırat ArslanTürkiye’de 1 milyon 667 bin 192 Suriyeli mülteci kadın var. İçlerinden Türkiye’nin farklı şehirlerinde yaşayan 53’üyle sohbet ettik. İstanbul, Bursa, Mardin ve Eskişehir’de... Bu kadınlarla bizi üç kurum buluşturdu: BM Nüfus Fonu, Hayata Destek Derneği ve bu konuda çalışan İstanbul Arel Üniversitesi. Bazıları bize evini açtı, aileleriyle tanıştırdı. Diğer röportajları bu kuruluşlara ait merkezlerde gerçekleştirdik. Aralarından “Bizi Suriye’ye geri mi göndereceksiniz” diye soranlar oldu. Bu yüzden evlere psikologlarla gittik. Onlardan Türkiye’deki yaşamlarını dinledik. Ve anladık ki Türkiye’de kadın olmak zor ama Suriyeli kadın olmak daha da zor. Hayata bir de onların gözüyle bakmanız umuduyla...
#Suriyeliler104. sayımızın İlham sayfasını acayip eğlenceli bir konuğa ayırdık. Bilenlere takdim etmeye gerek yok, Chaby Han hayatımıza hızla girdi çok da sevdirdi kendini. Kore’den 15 yaşında geldiği ülkemizde bizden biri gibi. Hatta emeklilik hayali bile bizimkiyle yarışır sıradanlıkta. Lafı fazla uzatmadan, buyrun sohbete!
#Chaby HanKIBRIS müzakerelerinin, ‘yarım asırlık, ‘konuşulmadık konu kalmadı’, ‘ilanihâye (sonsuza kadar) devam edemez’ gibi bir çok sözcükle gereğinden fazla sürdüğünü dile getiririz. Özellikle siyasiler ve diplomatlar bu tür tanımları çok sık kullanır. Bu tanımlardan en azından biri gerçekleşti. BM çerçevesindeki Kıbrıs müzakereleri 50’inci yılını tamamladı. 3 Haziran 1968’de Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta başlayan Kıbrıs müzakereleri bugün 50 yaşını tamamladı. Bundan sonra 51 yıllık diyeceğiz.
#KKTCAlmanya’da yaşayan Müslüman kökenli gençlerin yüzde 25’ini uyumsuz, suça eğilimli ve Batılıdeğerlere karşı gibi gösteren Federal İçişleri Bakanlığı’nın araştırması, Türk gençlerini de kızdırdı.Araştırmanın sonuçlarını gerçekçi bulmayan gençler, ayrımcılığın daha da körüklendiğini söyledi.
Baden-Württemberg Eyaleti'nin yeni Başbakan Yardımcısı Nils Schmid, şuan konsolosluklarca düzenlenen anadil derslerinin okullarda 2 veya 3. yabancı dil dersi olarak okutulmasını arzu ettiğini söyledi. Gelecek perşembe yemin ederek göreve başlayacak SPD-Yeşil koalisyon hükümetinin 2. numaraları adamı SPD'li genç politikacı Hürriyet'e samimi açıklamalarda bulundu.
Hollanda’nın Maastricht kentinde düzenlenen Ekonomi Zirvesi’nin ikinci gününde konuşan DEİK Avrupa Bölge Komitesi Başkanı Turgut Torunoğulları, "Avrupa’daki vatandaşlarımızın beklentisi Türkiye'deki seçimlere etkin katılım. Türkiye AB’ye tam üyelik sürecinde Avrupa’da yaşayan 5 milyonu aşkın vatandaşından yararlanmalı" dedi.
Yanlış anlama olmasın, Türk Dışişleri Bakanı Davutoğlu ve Sanayi ve Ticaret Bakanı Çağlayan’ın Kuzey Irak Kürdistan’ına gitmeleri, bölge lideri Barzani ile görüşmeleri ve Erbil’de bir başkonsolosluk açılması, aslında bağımsız bir bölgeyi tanımak değil, ancak sembolik açıdan Kuzey Irak Kürtlerinin farklı statülerini resmen tanımak anlamına geliyor.
Türk televizyonculuğunun lider kanalı Kanal D, yeni yayın dönemine başta “Hanımın Çiftliği” olmak üzere birbirinden güçlü yapımlarla girmeye hazırlanıyor. Kanal D Genel Yayın Yönetmeni İrfan Şahin, yeni projelerini ve televizyon izleyicisinin trendlerini Kelebek’le paylaştı. “Aşk-ı Memnu”nun çok konuşulan sevişme sahnelerini de yorumlayan Şahin, “TRT’nin 1970’lerde yayınladığı ‘Aşk-ı Memnu’ daha cesurdu” dedi
Okuyacağınız Orhan Pamuk yazısı ve gördüğünüz fotoğraflar üç günlük bir çalışmanın ürünü. Nasıl ortaya çıktığını anlatayım. Tam bir hafta önce bugün, Cihangir’deki yazıhanesinde koşturuyordu Orhan Pamuk. Üst üste dizili kolileri birer birer indirdi, içlerindeki fotoğraf albümlerini tarayıp, seçti.