Güncelleme Tarihi:
Bizden yararlansınlar
Avrupa’daki Türk girişimcilerin profesyonelleşme sürecine de destek beklediklerini ifade eden Torunoğulları, vatandaşların seçimlere ilişkin beklentileri konusunda şunları söyledi: “Türkiye’nin Avrupa’daki Türklere seçimlere etkin katılımları sağlanarak anavatanla olan mevcut bağları daha da güçlendirilmeli” diye konuştu. Torunoğulları, Türkiye’nin AB’ye tam üyelik sürecinde Avrupa’da yaşayan 5 milyonu aşkın vatandaşından daha etkin bir şekilde yararlanması gerektiğine de vurgu yaptı. Lahey Büyükelçisi Uğur Doğan, HOTİAD’ın lokomotif görevi üstlendiğini belirterek, diğer sivil toplum kuruluşları ile ilişkilerin daha da geliştirilmesinin güçbirliğine önemli katkı sağlayacağını kaydetti.
Sıkı işbirliği şart
TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, ortak hareketin önemine vurgu yaptığı konuşmasında Lenin’in “Organize olmuş azınlıklar, organize olmamış yığınları idare edebilirler” sözüne işaret ederek şunları söyledi: “Daha sıkı işbirliği gerekli. Sesimizin gür çıkması ve etkili olabilmek için birbirimizi hata ve kusur aramadan sevmeliyiz. Türk diasporasının etkinliği ve gücü o zaman ortaya çıkar.”
Bakış açısı değişti
Türkiye’nin yurtdışındaki vatandaşına bakış açısının değiştiğini anlatan Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, “Geçmişte sizlere sadece gurbetçi gözüyle bakıldı. Döviz bırakan insanlar gözüyle görüldünüz. Ancak bu artık değişti. Türkiye yurtdışında yaşayan vatandaşlarını da artık önemsiyor” dedi. Bakan Ergün şunları kaydetti: “Son 7,5 yılda Türkiye kalıplarını kırmış, ezberlerini bozmuştur. Türkiye son yıllarda küresel soruların çözümünde de aktif rol olmaya başlamıştır. Türkiye’nin diyalog kapıları herkese açıktır. Türkiye’nin yönü bellidir, hedefi muasır medeniyetler seviyesinin üzerine çıkmaktır. İhracatımız kendiliğinden artmadı. Dünya ile ilişkilerimizi geliştirdiğimiz için ihracatımız 132 milyar dolara ulaştı. Türkiye önümüzdeki dönemin en hızlı büyüyen ülkelerinden olacaktır.”