Anadolu doğanın korunduğu cennetlerle dolu. Yıl boyu biriken stresten, son günlerde yaşanan olumsuz gelişmelerden kurtulmak, şehirden uzaklaşıp kafanızı dinlemek istiyorsanız listemize bir göz atın. İster yayla havası, ister deniz kenarı, isterseniz adada huzura kucak açın...
#Türkiye Seyahat RehberiHayalinizdeki tatili yaşamak için büyük bütçelere gerek yok! Küçük dokunuşlarla hem keyifli hem de ekonomik bir seyahat planı oluşturabilirsiniz. Aslında, tatil masraflarını düşürmenin pek çok yaratıcı ve etkili yolu var; önemli olan doğru yöntemleri keşfetmek ve küçük ayrıntılarda büyük fırsatlar yakalamak. Uygun konaklama seçeneklerinden, düşük maliyetli gezilecek yerlere kadar, masraflarınızı azaltırken tatilinizden ödün vermemeniz için gereken tüm ipuçları bu yazıda! Haydi, hem cüzdan dostu hem de unutulmaz bir tatilin kapısını birlikte aralayalım!
#Sponsorlu İçerikTarihçi, rehber ve gezgin Samet Altıntaş’ın dokuzuncu kitabı ‘Evliyâ Çelebi’nin İlk Seyahati’ geçen günlerde çıktı. Altıntaş, Çelebi’nin ilk ayak bastığı şehri, onun izlerini takip edip gezerken tarihçi kimliğiyle önemli bilgileri de literatüre geçirdi: Karagöz gerçekten yaşadı; bir cami inşaatında değil, Pirinç Han’ın inşası sırasında öldü.
#Gülay Barbaros AltanGazeteci-yazar Yenal Bilgici, ‘Yeni Dünya Yeni Kurallar’ adlı yeni kitabıyla okuru, yazarımız Vedat Milor’un masasına davet ediyor. Ama bu kez konuşulanlar sadece yemek üzerine değil. Milor nehir söyleşi boyunca değişen dünyayla ilgili fikirlerini, yaşam zevkine ulaşmanın yollarını paylaşıyor. Ve bunu bir yol gösterici gibi değil, yaşamı ve etrafını anlamaya çalışan sosyal bilimci kimliğiyle yapıyor.
#Vedat MilorEğer aklınızdan bu yaz bir Yunan adaları seyahati geçiyorsa hiç ertelemeyin çünkü kapıda vize uygulaması bunu çok kolaylaştırdı. Bir saatlik deniz yolculuğuyla kendinizi hem evinizde hem dünyanın öteki ucunda hissedebilirsiniz. Turkuvaz renkli suları ve çok tanıdık mutfağıyla karşı kıyıda bizi bekleyen Yunan adalarında yapılacaklar için kapsamlı bir rehber hazırladık; birini seçin ve harekete geçin!
#Aynur TATTERSALLSağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, Maymun çiçeği hastalığının Türkiye'de görülmediğini belirtirken, 'Pandemi oluşmayacağı yönünde kanaat var. Tek tük görülebilir; ama bu salgın olmaz. Şu ada ekstra bir tedbire ihtiyacımız yok.' dedi.
#Sağlık Bakanı Kemal MemişoğluTatil için Türkiye’ye götürdüğünüz yabancı plakalı taşıtları bir başkasına devredemezsiniz. Ancak, taşıtın geçici giriş belgesi, yabancı taşıtlar geçici giriş karnesi veya yabancı taşıtlar geçici giriş formuna kayıtlı taşıt ithal etme hakkı bulunan aileye dâhil bir başkasına mülkiyet devrinin yapılmasına izin veriliyor.
#AVRUPADAN HABERTürkiye ve dünyanın en güzel, en ilginç, en lezzetli ve eğlenceli gezi bölgelerini 88 sayfalık pırıl pırıl bir dergide buluşturan Hürriyet Seyahat Yaz çıktı. 3 ay boyunca raflarda kalacak Hürriyet Seyahat, yaz boyu gezginlere rehberlik edecek.
#Dergi2023’ü 17 milyonun üzerinde ziyaretçi sayısıyla kapatmaya hazırlanan İstanbul’un turizmde yeni hedefi 20 milyon kişiyi ağırlamak. Geçen yıl İstanbul’a en çok ziyaretçinin Rusya, Almanya, İran, ABD, İngiltere, Suudi Arabistan, Fransa, İtalya ve Irak’tan geldiğini belirten TÜRSAB Yönetim Kurulu Başkanı Firuz Bağlıkaya, İstanbul’un zengin kültür ve sanat hayatıyla dikkat çektiğini söyledi.
#İstanbul2023 yılı gastronomi için Michelin yıldızından sürdürülebilirlik sohbetlerine, açılan yeni mekânlardan sosyal medyada trend olan yemeklere dolu dolu bir gündemle geçti. Lezzetli Hayat ekibi olarak bu yıl hangi konularda yazıp çizdik, neler duyduk, dinledik hepsini bir araya getirerek seneyi özetleyen bir derleme hazırladık.
#GİZEM DİNÇBAŞYemek eleştirileri, tarifler ve gastronomi araştırmalarıyla tanınan Hırvatistan merkezli seyahat rehberi Taste Atlas (Lezzet Atlası), dünyanın en iyi 50 tatlısını listeledi. Listeye Türkiye’den fıstıklı sarma, fırın sütlaç, baklava, Gaziantep baklavası ve Kahramanmaraş dondurması dahil edildi. Biz de bu haber üzerine uzmanlarımıza ‘Türkiye’de tatlıların peşinde yola çıkılacak adresler hangileri?’ diye sorduk. Hem 10 şehirden birbirinden leziz tatlılar tavsiye ettiler hem de bu şehirlerde görülmesi gereken yerlerle ilgili önerilerde bulundular.
#SeyahatMichelin Rehberi’nin 38’inci destinasyon olarak İstanbul’u seçmesi, Türkiye’de yeme-içme sektörünün gelişmesi adına büyük yankı uyandırmıştı. Ülkemize gelişinin bu ikinci senesindeyse rehbere İstanbul’dan sonra İzmir ve Bodrum dahil edildi. Sonuçlar 9 Kasım’da düzenlenen törenle açıklandı. Yıldız alan ve tavsiye listelerine giren restroranların alacağı özel Michelin plaketleriyse Metro Türkiye tarafından sahiplerine dağıtılacak.
#Michelin RehberiMİCHELİN Rehberi’nin 2024 seçimleri yapıldı. İstanbul, İzmir ve Bodrum seçkileri açıklandı. Michelin müfettişleri 15’i İzmir’de, 19’u ise Bodrum’da olmak üzere toplamda 111 restoranı rehberin yeni seçkisine dahil etti. İzmir’den 3, Bodrum’dan 2 restoran birer Michelin Yıldızı aldı; Bodrum’dan 2, İzmir’den de 6 olmak üzere toplamda 8 restoran Bib Gourmand ödülüne layık görüldü
#1Spor ayakkabılarımızı giyelim, doğanın en güzel köşelerini keşfetmek için yola çıkmaya hazırlanalım. Hazır tam mevsimi gelmişken her adımda farklı bir manzara göreceğimiz, her rotada yeni bir maceraya atılacağımız en güzel yürüyüş rotalarını jürimize sorduk. Fotoğraf makinemizi almayı da unutmayalım.
#Pınar TahirlerTabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü tarafından ilan edilen ‘Özel Çevre Koruma Bölgeleri’nden (ÖÇKB) haberdar mısınız? Bu alanlar; denizlerden ormanlara, yaylalardan göllere kadar çeşitli doğal ekosistem ve oluşumları barındırıyor. Bu hafta uzmanlarımıza ‘Özel Çevre Koruma Bölgeleri’nde nereleri gezmeli, neler yapmalı?’ diye sorduk. İşte 19 bölgeden keşfedilecek değerler…
#RotaHem ürettiği özgün seramik sofra eşyalarıyla, hem de çocuklar ve kuşlar için yaptığı çalışmalarla tanınan Serap Yurdaer Erboy, Alaçatı’nın öneli bir değeri. Yeni Zelanda’da İtalya’ya dünyanın dört bir yanında eserleri sofraları süsleyen Erboy, bunu daha da yaygınlaştırmak istiyor. Bir başka hedefi ise çocuklara daha fazla zaman ayırmak ve Alaçatı sulak alanındaki kuşların varlıklarına devam etmesi adına çalışmalar yürütmek.
#1Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, CNN TÜRK canlı yayınında gündeme dair soruları yanıtladı Bakan Kacır, "Bugün Türkiye'nin yollarında binden fazla Togg seyahat ediyor. Bu sayı artacak" diye konuştu. Bakan Kacır, "Togg'un Sedan modeli 2024 yılı sonunda piyasada olacak, 1,5-2 senede bir yeni modeller piyasaya sürülecek" dedi. Kacır, "Yerli ve milli çipin kilogram değeri 388 bin dolar, Katar'la yeni bir çip üssü kuracağız" ifadelerini kullandı.
#Sanayi Ve Teknoloji BakanıBu yıl ‘50 Best’ seçkisine ülkemizden Neolokal ve TURK’ün girmesi hepimizi çok mutlu etti. Bu mutluluğun içindeki burukluksa yıllardır listenin gediklisi olan Mikla’nın listede yer almaması oldu... Tabii ki her liste yapısı gereği subjektiftir. Ama benim 1’incim yıllardır, bu sene 4’üncü sıraya yükselen Asador Etxebarri...
#MiklaTürkiye’de seyahat her şeye rağmen en ucuz eğlencedir. Gittikçe pahalılaşan restoranlarda, pek de kalınması gerekmeyen lüks otellerde daha çok para harcarız. Ama benim gençliğime göre halen Türkiye’de makul fiyatlara kalınacak basit otel ve pansiyonların sayısı hayli kalabalık ve bunların fiyatları uygun. Bayram vesilesiyle müsaadenizle size bazı tavsiyelerde bulunmak istiyorum.
#TürkiyeUEFA, Manchester City ile Inter takımları arasında 10 Haziran’da Atatürk Olimpiyat Stadı’nda oynanacak Şampiyonlar Ligi Final karşılaşmasını izlemeye gelecekler için İstanbul tanıtımı yaptı. Galata Kulesi, Yerebatan Sarnıcı gibi tarihi mekânların yanı sıra geleneksel Türk lezzetleri başlığı altında meze, menemen, baklava ve kebap tanıtıldı.
#İstanbulEskiden beri Türk mutfağını ve Osmanlı mutfağını en iyi temsil eden restoranlardandır Feriye Lokantası. İsminin ve lokasyonun tarihçesini sizlere söyle aktarayım; Feriye Sarayı ya da Feriye Sarayları İstanbul Boğazı kıyılarında günümüzdeki Beşiktaş semti ile Ortaköy semti arasında Çırağan Sarayı boyunca uzanan Osmanlı saraylarının eski adıdır. Hanedan üyelerinin zaman zaman kaldığı saraylardandır.
#Ramazan BaşanYazarımız Vedat Milor, restoran eleştirmenliğinde 20’nci yılını kutluyor. Ailesinin hikâyesinden soyadının anlamına, akademisyenlik günlerinden yurtdışı seyahatlerine, yeme-içme işlerini daha konuşulur hale getirdiği TV programından gastronomik bir otoriteye dönüşmesine; hayatının önemli dönemeçlerini ‘Buyurun Ziyafete’ adlı kitabında anlatan Milor’la konuştuk: “Mangalda pişmiş, çok güzel bir lüfer yerken ‘Bu Boğaz, bu deniz, bu koku, bu balık… Sadece bizde var. Dünya çapında bir mutfak yaratabiliriz’ diye düşünmüştüm fakat Türk mutfağı kötüye gitti. Üzülüyorum ama şaşırmıyorum da...”
#Vedat MilorDünyanın en itibarlı restoran derecelendirme sistemi olarak kabul edilen Michelin Rehberi’nin 38’inci destinasyon olarak İstanbul’u seçmesi, Türkiye’de hem mutfağın hem de yeme-içme sektörünün gelişmesi adına çok önemli bir adım. Siz de Michelin Rehberi’nin partneri Metro Türkiye’nin şeflerinin tekniklerini mutfağınızda uygulayabilir, Michelin yıldızlı şeflerin menülerinden esinlenen özel reçetelerle evde şık tabaklarımızı kendiniz hazırlayabilirsiniz.
#Michelin RehberiMeslek hayatında 36 yılı geride bırakmış. Bugüne kadar 141 ülkeyi, 1450 şehri gezmiş! Türkiye’nin en sevilen rehberlerinden Saffet Emre Tonguç’layız! Bugün rotasında kendi hayat yolculuğu var. Bizi Çorlu’daki çocukluğundan Kandilli’deki gençliğine, Boğaziçi’ndeki öğrenciliğinden rehberlikteki ilk yıllarına keyifli bir gezintiye çıkaracak. Sonra yeni seyahat eğilimlerini, düşük bütçeli gezi önerilerini, İstanbul’un bilmediğimiz yerlerini anlatacak…
#Saffet Emre Tonguç