Doğu illerinde gezinti

Güncelleme Tarihi:

Doğu illerinde gezinti
Oluşturulma Tarihi: Eylül 13, 2022 11:02

Türkiye’nin önemli seyahat yazarlarından Melih Uslu, yeni kitabı ‘Doğu Seyahatnamesi’nde bu kez rotasını Türkiye’nin doğusundaki illere çeviriyor ve uygarlığın, zenginliğin, bilgeliğin kökeni sayılan Doğu’nun kapılarını okurları için aralıyor.

Haberin Devamı

“Arabayla Anadolu”, “Ege’yi Gör ve Yaşa”, “Yürüyerek İstanbul”, “50 Ünlüyle 50 Rota” gibi gezi yazınına önemli katkılar sunmuş kitapların yazarı Melih Uslu’nun yeni kitabı “Doğu Seyahatnamesi”, Mona Yayınları etiketiyle raflardaki yerini aldı. Türkiye’nin önemli seyahat yazarlarından biri olan Melih Uslu, “Doğu Seyahatnamesi” ile bu kez rotasını Türkiye’nin doğusunda kalan illere çeviriyor ve uygarlığın, zenginliğin, bilgeliğin kökeni sayılan Doğu’nun kapılarını okurları için aralıyor.
“Gerard de Nerval’dan ilham aldım; Nuh’un, Ahmedi Hani’nin, Veysel Karani’nin, Ali Emiri’nin, Ahmed Arif’in, Yaşar Kemal’in izini sürdüm. Kazancı Bedih’in ezgilerinde Mem’in Zin’e, Siyabend’in Heco’ya, İbrahim’in Allah’a aşkını düşledim ve ben bu toprak sarısı coğrafyayı çok sevdim. Unutmayın! Anadolu’nun doğusunu görmeden Türkiye’yi tanımış olamazsınız.”
Bir şehri tanımanın ilk yolu o şehrin kültürü ve coğrafyası hakkında bilgi sahibi olmaktan geçiyor. “Doğu Seyahatnamesi” ile yazar tarih boyunca Hititlerden Urartulara, Artuklulardan Osmanlıya sayısız uygarlığın yönetimi altında kalmış, camilerden medreselere, kiliselerden manastırlara, kümbetleriyle, hamamlarıyla pek çok tarihi ve dini esere ev sahipliği yapan, çok dinli, çok kültürlü, çok dilli yapısıyla dikkat çeken Doğu’nun sürprizlerle dolu zengin dünyasını gözler önüne seriyor.

Doğu illerinde gezinti

Mardin’in dar sokaklarından başlayarak bir doğa harikası olan Tunceli’ye kadar yirmiden fazla il ve ilçenin anlatıldığı kitapta Melih Uslu, sadece görülmesi gereken yerleri anlatmamış. Bu yerlere nasıl gidilmesi gerektiğini, hangi rotaların daha verimli olacağını, kentin yüzyıllara yayılan geçmişini, o kentte kurulmuş medeniyetlerden günümüze kalanları, bölgenin coğrafi yapısını, sosyoekonomik durumunu ve bu etmenlerin doğurduğu toplumsal sonuçları, bölgenin yetiştirdiği birçok şair, yazar, ressam, müzisyen ve sanatın başka alanlarında kendilerini göstermiş isimleri; gittiği her kentin lezzetiyle ön plana çıkan yöresel yemeklerini, günümüze kadar varlığını korumuş el sanatlarını ve belki de en önemlisi sıcakkanlı ve misafirperver Doğu insanını da anlatmış tüm renkleriyle. Arada işin ehline sorarak yaptığı söyleşiler ya da yıllar içinde gerçekleştirdiği röportajlardan alıntılarla zenginleştirdiği anlatısıyla, keyifle okunacak bir seyahat kitabı sunmuş okura.
Melih Uslu’nun “en coşkulu yazdığım kitap” olarak tanımladığı “Doğu Seyahatnamesi” yalın anlatımı ve akıcı üslubuyla on yıla yayılan uzun yolculukların, gözlem, empati ve araştırma süreçlerinin sonunda ortaya çıkan Anadolu’nun doğusundan yüzler, sesler, tatlar, tanıklıklara şahit olacağınız detaylı bir gezi rehberi.

BAKMADAN GEÇME!