Geçtiğimiz yılın benim için öne çıkan lezzetlerini paylaşmaya devam ediyorum. Tarsus’taki Yeşilova Kebap’ta yediğim kuşgözü lahmacunun lezzeti üst düzeydi. Urla’daki Meydan Lokantası’nın terbiyeli nohut pilavı da tattığım en güzel yemeklerindendi. Belki de bir daha yaşayamayacağım fine dining deneyiminiyse elbette Japonya’da yaşadım.
#GastronomiTokyo yemek maceralarımızın son bölümüne geldik, bugün sokaktayız. Tokyo’da sokak yemeği için favori noktam Tsukiji Balık Pazarı. Birkaç yıl önce dünyanın en iyi orkinoslarının geldiği balık pazarı yeni yerine taşındı ama bu pazarın dışında konuşlanan Tsukiji Market hâlâ sokakta, turistlere Japonya’nın deniz ürünü ağırlıklı lezzetlerini sunmaya devam ediyor.
#Somer SiviroğluYıllarca öğünlerin en sıkı yapılması gerekeni ve ‘baş tacı’ olan kahvaltı son dönemde en çok tartışılanı ve ‘acaba gereksiz mi’ diye sorgulananı oldu... Beslenme trendleri birkaç yılda bir değişir. Bir süredir aralıklı beslenme ve iki öğün yemek popüler. Varlığı ve gerekliliği hatta faydası bu akımlarla birlikte tartışılmaya başlayan kahvaltıyı uzmanlarına sorduk. Doktorlar, diyetisyenler, beslenme uzmanları ve şeflerin farklı görüşleri var. “Gece geç yersen sabah aç uyanırsın. Gece geç ve sabah uyanınca yeme” diyene mi, “Kalıcı kilo vermek isteyen sabah iyi bir kahvaltı etmeli” diyene mi kulak vermeli; okuyun, siz karar verin.
#GazetehaberleriBangkok’ta ilk öğrenilen Tayca sözcüklerden biri farang, yani yabancı. Tayland’ın başkenti, kutsal yapıları kadar kışkırtıcı özellikleriyle her yıl 20 milyon farang çekiyor. Dünyanın en popüler turistik merkezlerinden. Otellerde, restoranlarda, Siam Square’deki klimalı dev AVM’lerde, Chatuchak pazarında, Budist tapınağı Wat Pho ya da Wat Arun’da tanıdıklarınıza rastlarsanız şaşırmayın.
#Bangkok20 milyonluk Mumbai şehrinde her beğeniye uygun bir yer bulmak mümkün. Orta halli aileler Chowpatty Sahili’ndeki pamuk helva tezgahlarının etrafında toplanırken moda meraklıları Kala Ghoda'nın restorasyondan geçirilmiş tarihi yapılarındaki özel butiklerde alışveriş yapıyor. Büyük ihtimalle hafta sonunu trafikte tampon tampona araçlarda geçireceksiniz, fakat biraz dikkatli planlamayla sanattan alışverişe görülmesi gereken her yeri üç günde keşfedebilirsiniz. İşte 36 saatte Mumbai (Hindistan)...
#SeyahatBen Michelin yıldızlı lokantaların pek meraklısı değilim. Eğer birileri davet etmezse, oralarda yemek yemek aklımın ucundan geçmez. Bunun sebepleri var. Öncelikle bu tür restoranlar oldukça pahalı. Hesabı öderken canınız epey sıkılabilir. Sözün özü: Lezzet turizminde ‘Michelin Yıldızlı’ lokantaya gitmek şart değil, parası olanlar için sadece lezzetli bir deneyimdir.
#SeyahatBayram öncesi, nedeni ne olursa olsun yollara düşecek olan gezginlere lezzetli öneriler sunacağım. Bu öneriler de kentlerin ünlü pazarları olacak. Müze gibi pazarlarda gezinirken kendinizden geçeceğinizden, ağzınızın suyunun gürül gürül akacağından adım gibi eminim. Buralarda görecekleriniz müzelerde gördükleriniz kadar heyecanlandıracak sizi
#PazarBu yıl haziran ayında UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne alınan Fuji Dağı, Tokyo’nun simgesi, Japonların kutsal mekanı. Yazın her yaştan Japon, hac yolculuğuna çıkar gibi, ailesiyle bu dağa tırmanıyor. Bankacı okurumuz Murat Ayrancıoğlu, Fuji’nin zirvesinden Tokyo’ya baktı, izlenimlerini yazdı.
Oslo pahalılıyla meşhur. Eğer İstanbul’dan gidiyorsanız durum sizi pek şaşırtmayacaktır. Kentin en ilgi çeken bölgeleri merkezin çevresindeki mahalleler. Kuzeydoğuda havalı Grunerlokka, güneybatıda şaşaalı Tjuvholmen ve az ileride muhteşem manzaralı Oslo Körfezi ve genişleyen kuzey ormanları. Bununla beraber şehir merkezi hâlâ “Çığlık”ın bir versiyonuna ev sahipliği yapıyor. Norveç’in en meşhur ressamı Edvard Munch’un 150’nci doğumgünü tüm yıl kutlanıyor. Geçen yıl açılan çağdaş mimari örneği kavisli sanat müzesi ve açısal opera binası etrafında heyecan büyük...
Japonya, tarihi, kültürü, doğası, bilim ve teknolojideki ağırlığı ve dünya ekonomisindeki yeri itibariyle tanınması, gezilmesi görülmesi gerekli bir ülke. Türkiye’nin yüzölçümünün yaklaşık yüzde 46’sı büyüklüğündeki 3900 adada yaşayan 130 milyon kişi dünyanın ABD’den sonraki en güçlü ikinci ekonomisini döndürmekte. Bir hafta boyunca dakika tehir yapmadan saatte 250-300 km süratle bizi ülkenin değişik köşelerine taşıyan "Şinkansen" (mermi) trenleri bu gücün önemli simgelerinden biri.