Taze börülcenin mevsimi bitti ama yıl boyu elimizin altında olan kuru börülceyi kullanmanın tam zamanı. Geçiş dönemlerinde turfanda sebze yerine bakliyat pişirmeyi seviyorum. Kovboy havyarından film akşamları için atıştırmalık kıtır versiyonuna farklı öneriler hazırladım...
#Gülay Barbaros AltanGeçen ay Instagram’da rengârenk domateslerin olduğu bir fotoğraf paylaştık, altına da “Evet, bu yaz OD Bahçe’de yetiştirilen ve mutfağımıza taşınan domatesler tam 105 çeşit” diye yazdık. “Gerçekten bu kadar çok çeşit domates var mı” diye çok soran oldu. Var. Ve amacımız, farklı domateslerin farklı lezzet profillerini tadabilmek. Size Egeli bir şef olarak çocukluğumdan bugüne domatesin hayatımdaki yerini anlatmak istedim...
#YazKavun ve kuzukulaklı bir salata mı alırsınız yoksa karpuz, kırmızı soğan ve zeytinli bir salata mı? Üzümü ceviz ve koyun peyniriyle harmanlayıp ızgara tavuk ve et yanında sunmak da ferah bir seçenek. Kırmızı üzüm ayran aşında da çok güzel oluyor bence... Anjelik erik de tezgâhlarda; erikleri şeker ve suyla pişirip süzüyorum, çocuklarım erik suyunu çok seviyor. Pişmiş erikleri daha sonra blender’da zeytinyağı ve limon suyuyla çekip hoş bir sos elde ediyorum. Bu sosu taze fasulye pişirirken ve erikli kuru fasulye piyazı yaparken de kullanıyorum.
#Didem Şenol Tiryakioğlu11 Ayın sultanı Ramazan geldi. Her yıl heyecanla beklediğimiz Ramazan'da her güne bir iftar menüsü çıkardık. 30 güne özel hazırlanmış, denenmiş, ekonomik, kolay, Rüzgar SÜNBÜL ile leziz yemeklerden oluşan İftar menüsü örnekleriyle işinizi kolaylaştıracağız.. Güzel iftar sofralarında sevdikleriyle buluşmak, paylaşmak, oruçla vücudumuzu terbiye etmek, Ramazan'ın olmazsa olmazı.
#Ramazan MenüsüKışa “merhaba” dediğimiz şu günlerde danışanlarım özellikle mutsuzluktan dert yanıp bana şu soruyu soruyor: “Kış aylarına giriyoruz. Canım hiçbir şey yapmak istemiyor. Yataktan çıkamıyorum. Tatlıya da düşkünlüğüm arttı. Ne yapsam yüzüm hiç gülmüyor. Bu duygu durumundan çıkabilmem için neler yapmalıyım?” Peki, güler yüzlü bir kış geçirmek için neler mi yapmalıyız?
#Yelda BAŞARANReçeli de nefis, hellim ve bebek rokalı salatası da... Dondurması, keki, tartı... Tadına doyum olmaz tatlıların başrolü incir, tavuk ve et yemeklerine de çok yakışıyor. İncir, kırmızı soğan, biberiye ve balsamik sirkeyle pişireceğiniz tavuk but, bugünlerde kuracağınız sofraların yıldızı olacaktır. Zeytinyağı, hardal ve sarımsakla marine edilmiş dana etini soğan ve incirlerle şişe dizip ızgarada pişirmek de şahane sonuç veriyor.
#İncirYazı iple çekme nedenlerimden biri kesinlikle karpuz ve kavun... Hele bu sıcaklarda dolaptan çıkarıp ‘buzzz’ gibi yemenin keyfini bence başka hiçbir meyve vermiyor. İkisi de yüksek oranda su içerdiği için granita ve sorbe gibi dondurulmuş tatlılara yakışıyor. Karpuzu; domates, peynir, taze nane ve fesleğenle harmanlayıp salatasını yapmayı çok seviyorum. Kavundan bir sos hazırlayıp cheesecake’in üzerine gezdirmek de müthiş oluyor. Hatta kavunla, kırmızı soğan ve acı yeşil biberli salata yapabilir; bunu ızgara etin yanında servis edebilirsiniz. İşte kavun ve karpuzlu tatlı-tuzlu; serin önerilerim...
#KavunTurkuvaz bir deniz, temiz, ışıl ışıl... Turizmin gözbebeği Marmaris, Selimiye çevresinde bu tertemiz sulardan çıkan balık, ahtapot ve kalamarla kuruluyor neredeyse tüm sofralar. Bereketli, çam kokulu topraklardan gelen sebzeler, yeşilliklerle renklenen masalardan bu yaz en çok dikkatimi çekenleri sıraladım...
#GastronomiYaz aylarında tatilin verdiği rahatlamayla beslenme düzenimizde değişiyor, yağlı yiyecekleri daha çok tüketiyor ve sofralarda daha çok vakit geçiriyoruz. Bu durum da bizlere fazla kilo olarak geri dönüyor. Ancak bunun yanı sıra nefes almakta bile zorlandığımız sıcaklarda serin içeceklerle susuzluğumuzu gidermeye çalışıyoruz. İçtiğimiz gazlı ve şekerli içecekler de maalesef ki, sağlığımızı olumsuz etkiliyor. “Peki yaz aylarında nasıl beslenmeliyiz?” ve “Özellikle vücudun su ve mineral kaybettiği sıcak havalarda sağlığımızı korumak için neler içmeliyiz?” Gelin bugün yazın beslenme listemizde nelerin olması gerektiğine bir göz gezdirelim.
#ANKARAKimi zaman ana yemeklerin yanında leziz bir eşlikçi, kimi zaman biraz protein ilavesiyle doyurucu bir ana öğün... Her şekilde sofralarımızı renklendiren salataların tam mevsimindeyiz! Elbette dört mevsim yiyoruz ama taze otların en bol olduğu dönemdeyiz. Size çeşitli salata ve sos önerilerim var, üstelik onlardan biri, oyuncu Jennifer Aniston’ın meşhur ‘cobb salatası’...
#SalataŞanslıyız, baharın çeşit çeşit taze otlarını toplayıp yemeklerimize katabildiğimiz, kurutup aromalarından yıl boyu faydalandığımız verimli topraklarda yaşıyoruz... Aromatik otlar, doğru kullanıldığında yemeklerin lezzetine boyut atlatıyor. Bazen de ağır ya da yağlı tatları dengeleyerek ferahlık hissini güçlendiriyor...
#Aromaİlk defa gidenin “Ben bugüne kadar kebap yememişim” demesi âdetten. Uçağa sırf ciğer ve şırdan yemek için atlayan günübirlikçiler, kendini Tarihi Kazancılar Çarşısı’nın sokak lezzetlerine kaptıranlar da cabası... Adana mutfağından vazgeçemeyenler ve 8-10 Ekim’deki Adana Lezzet Festivali’nde şehre gidecekler için yemeden dönmemeleri gereken tatları derledik.
#Adana MutfağıGeçen haftaki Kavala yazımda Kavala ve Thassos Adası’nın bize sandığınızdan uzak olmadığını, sabah erken saatte çıkacağınız bir yolculukla öğle saatlerinde adada kahve leyfi yapabileceğinizi vurgulamış, önce Kavala’yı anlatmıştım. Bu haftada Thassos (Taşöz) Adası notları ile karşınızdayım.
#BursaHamile kadınların beslenmelerinin kritik öneme sahip olduğu bu dönemde çalışan annelerin işleri biraz daha zorlaşabiliyor. Bu süreçte anne adaylarının zamanlarını ve enerjilerini en doğru şekilde kullanmaları, beslenmelerine gereken özeni göstermeleri hamilelik sürecinin kolay ve normal seyrinde geçmesi açısından son derece önemlidir.
#HamileSağlıklı beslenmenin bir parçası olan salataların içerisine konan besinlere dikkat edilmesi gerektiğini belirten Diyetisyen Gizem Gençyürek, “Sağlıklı yiyecek olarak adlandırılan salataların içine koyduklarımız maalesef sağlıksız bir hal alabilir” dedi.
#SalataYağlar, mutfakta en büyük yardımcımız ve yemeğe lezzet katan en temel besin maddelerinden biridir. Makarna soslarına, lezzetli zeytinyağlılara, hatta hamur işlerine hayat verir diyebiliriz. Temel olarak kullandığımız bazı yağlar varsa da aslında farklı tariflerde yer verebileceğimiz birçok çeşit yağ bulunuyor. Peki bu yağların hangisi ısıya dayanıklı ve en faydalısı? Hangi yağı nasıl kullanmalıyız? İşte cevabı…
#ZeytinyağıSıcak yaz günlerinde nasıl beslenmeliyiz? Hafif ve besleyici öğünleri nasıl oluşturabiliriz? Yaz aylarında beslenme düzenimizi nasıl oluşturmalıyız? Uzman Diyetisyen Şebnem Kandıralı Yıldırım, yaz ayları için önemli önerilerde bulundu, öğün olarak tercih edilebilecek örnek menüler verdi.
#Beslenme