Paylaş
Tüm gün, susuz ve aç kalan mideyi önce rahatlatmak için, dumanı üstünde iftar çorbaları ile başlayacağız. Çeşit çeşit iftar börekleri, iftar salataları ile soframızı coşturacağız. Susuz kalan vücudumuzu, hararetini gidermek için ramazana özel içecekler hazırlayıp taze meyvelerden kompostolar yapacağız. Denenmiş, her biri size özel hazırlanmış iftar yemekleriyle donatacağız soframızı. Ramazan yemeklerinin özellikle az uğraştırıcı, olabildiğince ekonomik ve bolca olmasına özen gösterdik. Ve elbette son olarak damak çatlatan iftar tatlıları ile günün bütün yorgunluğunu geride bırakacağız. Denenmiş, kolay tariflerimizi denemeniz bizi mutlu edecek. Tariflerimizi denediğinizde sosyal medyadan yollarsanız adınızla yayınlamayı çok isteriz. Hayırlı Ramazanlar...
AŞÇI ÇORBASI
Önce mideleri rahatlatacak, sıcacık çorbalarla başlayacağız, yanına mutlaka bir zeytinyağlı, meze ya da salata tavsiyesinde bulunuyoruz. Elbette bir ana yemek yanına pilav eşlik ediyor. Arkasından da çeşit çeşit tatlılar.Yaptığımız menülerin oldukça ekonomik olmasına özen gösterdik. Tabi Ramazana ait tatlara da yer verdik. Ramazan pidesi olmazsa olmazımız, güllaçlar, şekerpareler..Gelin 1. gün Ramazan iftar menüsü ile başlayalım..Kırmızı mercimek ve tavuğun bir arada bulunduğu enfes ötesi bir çorba. Hem mideyi rahatlatır hem de muazzamdır. Boşuna aşçı çorbası dememişler. Ramazanın ilk günü ilk menümüzde bu çorbayla açalım dedik.
MALZEMELER
3-4 yemek kaşığı sıvı yağ
1 adet soğan
1 yemek kaşığı beyaz un
1 çay bardağı kırmızı mercimek
2 su bardağı tavuk suyu
6 su bardağı içme suyu
2 adet kemikli tavuk baget
1 çay kaşığı tuz
1 adet domates
yarım çay bardağı arpa şehriye
1 avuç maydanoz
YAPILIŞI
Soğanları minik minik doğrayıp yağda çevirmeye başlıyoruz. Hafif pembeleşmeye başladığında un ilave edip sürekli karıştırarak kavuruyoruz.
Başka bir tencerede tavuk bagetleri haşlıyoruz. Tavuğun suyundan 2 su bardağı alıyoruz. Bagetleri didikliyoruz. Küçük parçalara ayırıyoruz.
Kavrulan unlu soğanın içine mercimekleri yıkayıp ilave ediyoruz. Tavuk suyunu ekliyoruz ve karıştırıyoruz. İçme suyu ekliyoruz. 5-6 su bardağı kadar. Karıştırıyoruz.
Kaynarken içine arpa şehriyeleri ve didilmiş tavuğu ilave ediyoruz. Mercimekler patlayana kadar karıştırdığınızda mercimeklerin piştiğini anlayacaksınız o aşamada minik küpler halinde doğradığınız domatesi ilave edip 3-4 dakika daha pişiriyoruz.
Baharatları ilave ediyoruz ardından ince kıyılmış mercimeği ekleyip karıştırıp ocağın altını kapatıyoruz. Afiyet olsun.
PANCAR SALATASI
Pancar, inanılmaz faydalı bir sebze. Özellikle stres azaltıcı etkisi olduğu biliniyor. Yoğurtla birlikte kullanıldığında besleyici değeri kat kat artıyor. Toprak altı sebzelerin en lezzetlisi ve vitamin bakımından en zengini. Ramazanda kaybettiğimiz vitamin, mineralleri depolayacağınız harika bir salata tarifi.Pancar salatasının Davet sofralarını süsleyebilecek, pancar sevenlerin favorisi nefis bir lezzet. İçine bir parça mayonez koymak isterseniz kendinizi tutmayın
MALZEMELERİ
2 adet pancar
2 diş sarımsak
1 çay kaşığı tuz
1 kase yoğurt
YAPILIŞI
Pancarları iyice yıkayıp bir tenecerede haşlayın.
Bıçak rahatça girebildiği zaman pişmiş demektir
Pişen pancarların kabuklarını soyun. Ve bir kase içine rendeleyin.
Rendelenen pancarların üzerine yoğurt, sarımsak ve tuz ilave edip karıştırın.
Servis tabağına alın. Afiyet olsun.
PİRİNÇ PİLAVI
Pirinç pilavı yapmanın püf noktalarını anlattığımız tarifimizde, tane tane dökülen bir pilav yapacaksınız. Pilav yapımında iddialıyız, verdiğimiz püf noktalarına özen gösterirseniz pilavınızla destan yazacaksınız.Benim için özellikle etli sebze yemeği varsa yanında mutlaka ama mutlaka pilav olmalıdır.
MALZEMELERİ
baldo 1 su bardağı pirinç
1,5 su bardağı +2 yemek kaşığı sıcak su
1 yemek kaşığı dolusu tel şehriye
1/2 çay kaşığı tuz
1 yemek kaşığı tereyağ
1 yemek kaşığı zeytinyağı
YAPILIŞI
Pirinci iyice yıkıyoruz. Yukarıda söz ettiğim gibi. Tencerenize yağı koyup tel şehriyeyi ekliyoruz. Güzelce kavuruyoruz. Rengi değiştiğinde pirinçleri ve tuzu da ekleyip kavurmaya devam ediyoruz.
Pirinçler saydamlaştığında suyu ekliyoruz. karıştırıp kapağını kapatıyoruz. Ara ara kontrol ediyoruz. Pilav göz göz olduğunda ocağın altını kapatıp tencere Demlenmeye bırakıyoruz. Afiyet olsun.
FIRINDA SEBZELİ KÖFTE DİZMESİ
Fırın yemeklerinin yapımı hem oldukça kolay oluyor, hem de çok bereketli oluyor. Hazırlayıp fırına atıp saat yaklaştığında fırını çalıştırıyoruz. Böylelikle, soğudu, kurudur derdi olmuyor. İftar saatine sıcağı sıcağına hazır oluyor. Sebze, patates ve köftenin bir arada kullanıldığı bu tarifimiz ana yemek olarak göz dolduruyor. Servis sırasında yemeği tepsiyle masaya getirdiğinizde görüntüsüne herkes hayran kalacak. El oyalamadan hazırlanabilecek, harika bir fırın yemeği. Köfteyi kızartmadan çiğden sebzelerle pişiriyoruz. Bu sayede tüm aroma yavaş yavaş birbirine geçiyor.
MALZEMELERİ
6-8 Kişilik , 20dk hazırlık, 1 saat pişirme
1 adet patlıcan
1 adet kabak
3 adet patates
ÜZERİNİ SÜSLEMEK İÇİN;
3 adet yeşil biber
6-7 adet küçük domates
KÖFTESİ İÇİN;
600 g kıyma
1 adet soğan
Yarım demet maydanoz
1 yumurta
2 yemek kaşığı galeta unu
1 çay kaşığı karabiber
1 diş sarımsak
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
SOSU İÇİN;
1 yemek kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı biber salçası
2 su bardağı su
1 çay kaşığı tuz
4-5 yemek kaşığı sıvı yağ
YAPILIŞI
Köftesi için, soğan ve sarımsağı rendeleyelim. Kıyma, ince kıyılmış maydanoz, yumurta, galeta unu, tuz ve baharatları da ilave ederek köfteyi yoğuralım. Hazırladığımız köfte harcından sebzeler ile aynı boyutta olacak şekilde köfteler oluşturalım. Kabakları ve patatesleri soyarak dilimleyelim. Patlıcanları ise çizgili soyarak dilimleyelim. Fırın kabımıza sıra ile köfte, patates, kabak ve patlıcanları sıralayalım. Domates ve biberleri de tepsiye yerleştirelim. Üzerlerine zeytinyağını gezdirelim. Yemeğimizin sosu için, domates ve biber salçasını su ile açalım. Tuz ve sıvı yağı da ilave ederek karıştıralım ve yemeğimizin üzerine gezdirelim. Yemeğimizin üzerini alüminyum folyo ile kapatarak 190 ͒C’ye ısıtılmış fırında 1 saat pişirelim. Daha sonra folyoyu açarak yemeğimizin üzeri kızarıncaya kadar pişirmeye devam edelim. Üzeri kızaran yemeğimizi fırından alarak servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.
MİDYE TATLISI
Çok iddialı bir tatlıyla ramazan mönümüzü sonlandırıyoruz. Baklavaya rakip olacak, incecik açılan hamuru ve çok güzel görüntüsüyle çıtır çıtır midye tatlısından söz ediyoruz. Hamuru ince dediğimiz için tedirgin olmayın. Baklava açmaya benzemiyor. Bazı teknikleri var o tekniklerle herkes bu tatlıyı yapabilir. Bu sebeple mutlaka bu tatlı tarifimizi bir kez deneyin. Havanıza hava katacaksınız. Midye tatlısı, ilginç görünümü ile baklavaya rakip olabilecek enfes bir şerbetli tatlı tarifi . Belli tekniklerle hazırlanan açma işlemiyle oldukça kolay.
MALZEMELERİ
1 adet yumurta
yarım çay bardağı sıvı yağ
1 çimdik tuz
2 yemek kaşığı toz şeker
1 çay bardağı soğuk su
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
1 yemek kaşığı sirke
4-4,5 su bardağı beyaz un
1 kase nişasta
içi için 1 bardak ceviz içi
üstü için 100 gr. tereyağı
şerbeti için:
2,5 su bardağı toz şeker
3 su bardağı su
6-7 damla limon suyu
YAPILIŞI
Hamur için derin bir kaseye yumurta, sirke, sıvı yağ, soğuk su, toz şeker, tuz kabartma tozu vanilyayı ekliyoruz. Unu azar azar ilave ederek bir hamur yoğuruyoruz. Ele yapışmayan yumuşak olmayan bir hamur. Üstünü nemli bir bezle kapatıp 15-20 dakika dinlendirin. Daha rahat açmanızı sağlayacak. Ardından hamuru bezelere ayırıyoruz. 6 eşit parça yeterlidir. Nişasta serptiğimiz tezgahta elinizden geldiğince ince açmaya çalışın. 1 hamuru açtıktan sonra kenara koyun. 2. hamuru da aynı şekilde açın. Sonra bir hamurun üzerine bolca nişasta serpip açtığımız diğer hamuru üzerine yerleştirin. Nişasta serpip uç kısmından başlayarak sıkıca rulo haline getirin. Ardından bir parmak kalınlığında parçalar kesin. Kestiğiniz parçayı elips olacak şekilde tek yönde bastırarak yavaşça açın. Çay tabağı büyüklüğünde olsun Ortasına ceviz içi koyup kapatın. Uç kısımları kapatamıyorsanız fırça yardımıyla su sürüp öyle kapatın. Tepsiye dizin. Erittiğimiz tereyağını üstüne dikkatlice sürüp önceden ısıtılmış 180 derece fırında pişirin. Diğer bir tarafta şerbet hazırlıyoruz. Tencerenin içine koyduğumuz şeker ve suyu karıştırarak eritin ve kaynamaya bırakın. Hafif yoğunlaşmaya başladığında kaynadıktan 8-10 dakika sonra ocağın altını kapatıp limon suyu ekleyin karıştırın ve soğumaya bırakın.
Tatlı fırından çıktığında soğuk şerbeti dökün ve çekmesini sağlayın. Bu hamurla 2 büyük tepsi tatlınız olacaktır. Üstünü fıstıkla süsleyip servis edebilirsiniz. Soğuduktan sonra servis edin ve kaymak çok yakışacaktır. Afiyet olsun.
Paylaş