Güncelleme Tarihi:
Şeftaliye, vişneye ufak ufak veda ediyoruz ama bir o kadar güzel bir diğer meyvenin, incirin zamanı... Kendi başına yemesi çok keyifli ama onunla yapılan tatlılar da bir başka. Hele reçeli... Reçeli tatlılardan saymam tuhaf gelmiş olabilir ama taneli kısmını kaymakla veya dondurmayla yediğinizde şerbetli tatlılara taş çıkarıyor bence. Adana’daki Bürücek Yaylası’nda çok tatlı tontiş bir teyzemiz vardı. Yılın bu zamanında incirleri toplar, reçelini yapardı. Ve o kadar iyi yapardı ki bir sonraki sene için sipariş verirdim. Öyle bir-iki kavanoz da değil, kiloluk siparişler... Babam “Hadi kızım ağzımızı tatlandıralım” dediğinde tabağa meyvesinden iki tane koyar; yerdik. İncir reçeli balık veya kebap üzerine tatlı niyetine çok yakışıyor. Üzerinde vanilyalı dondurma da varsa hele...
İncirin balla uyumuna da hayranım. Meyveleri ızgarada pişirip peynir ve balla birlikte yiyince şahane oluyor. Ayrıca inciri püre haline getirip pastacı kremasıyla karıştırabilir, sonra da bisküvi kırıntılarıyla birleştirip bir tatlı hazırlayabilirsiniz.
Basit bir keki veya vanilyalı musu üst seviye bir tatlıya da dönüştürebilir bu meyve. Ben bazen incir suyu da yapıyorum, peynirli böreğin yanında buz gibi içiyorum; çok yakışıyor. Bunun için 1 litre su ve 40-50 gram pekmezi kaynatıp soğutun. 8 inciri robotta püre haline getirin ve pekmezli suyla karıştırın. Bir süzgecin üzerine oturttuğunuz tülbent yardımıyla süzün. Damak tadınıza göre sulandırıp için.
İncir, fındık, badem ve ceviz gibi yemişlerle de kuru et benzeri şarküteri ürünleriyle de uyum içinde... Diğer meyvelerin aksine bence tüm peynir çeşitlerine yakışıyor, tavuk ve et yemeklerine müthiş bir fark katıyor. İncirli tavuk tarifim, bu dönem kuracağınız sofraların yıldızı olacaktır. Bu yemeği, derisi ekstra lezzet kattığı için tavuk but veya kalçayla hazırlamanızı öneririm. Tuz ve karabiberle tatlandırdığınız yarım kilo tavuğu iyice ısınmış tencerede ve çok az bir zeytinyağında pişirmeye başlayın. Derileri altın sarısı rengini alıp çıtırlaşana kadar pişirin. Daha sonra tencereden çıkarıp bir kenara ayırın.
2 yemek kaşığı balsamik sirke ekleyip 2 dakika tıkırdatın. Tencereniz fırına girmeye elverişliyse tavukları ekleyip 180 derece, önceden ısıtılmış fırında yarım saat pişirin. Borcam gibi bir kaba aktarıp onda da pişirebilirsiniz tabii.
Benzer malzemeler kullandığım etli bir önerim daha var. Dana etini kuşbaşından biraz büyük küpler halinde doğrayın. Yarımşar su bardağı balsamik sirke ve zeytinyağını 2 yemek kaşığı balla iyice çırpın. İçine 1 tatlı kaşığı hardal, ince kıyılmış 2 diş sarımsak, taze biberiye ve kekik dalları ekleyin. Etleri bu marinasyon sosuyla birlikte kilitli bir buzdolabı poşetine alın. 1 gece buzdolabında dinlendirin. Ertesi gün etleri, kırmızı soğan dilimleri ve incirlerle birlikte şişe dizip ızgarada pişirin.
KAVRULMUŞ BADEMLE...
İncirden konuşuyorken salataları es geçmek olmaz. Izgara hellim peyniri, roka yaprakları (veya dilediğiniz yeşillik), bir şarküteri ürünü, kavrulmuş çiğ bademli bir salata öyle nefis oluyor ki... Buna balsamik sirkeli bir sos yapmanızı öneririm ve eminim bu salata masada tüm gözleri üzerine çekecektir. Peynir tabağı hazırlamayı seviyorsanız, olgun incirlerle hemen bir marmelat yapıp bu tabağa yerleştirebilirsiniz. Bu marmeladı ben kışın yoğurtla karıştırıp nefis bir kahvaltıya da çeviriyorum bazen. O olgun, ballanmış haline meftun olduğumuz bu meyveyi her nasıl değerlendirirseniz değerlendirin ama tezgâhlardan çekilene kadar bol bol yiyin.
BİBERİYE, BAL VE İNCİRLİ KEK (6 KİŞİLİK)
NE LAZIM?
* 325 gr un ◊ 55 ml zeytinyağı
* 85 gr tereyağı (oda sıcaklığında)
* 2 yumurta (oda sıcaklığında)
* 240 ml süt (oda sıcaklığında)
* 150 gr toz şeker
* 85 gr bal ◊ 1 portakal kabuğunun rendesi
* 1-2 dal taze biberiye
* 5 gr vanilin
* 10 gr karbonat
* 1 tutam tuz
Üzeri için;
* 12 siyah incir (boylamasına 4’e bölünmüş)
* 30 gr tereyağı
* 150 gr bal
* 1 tutam tuz
* 1 tutam karabiber
NASIL YAPARIM?
* Fırını 180 dereceye getirin, kek kalıbınızı yağlayın.
* Un, karbonat ve tuzu harmanlayın.
* Portakal kabuğu rendesi, biberiye ve şekeri rondo’da çekin.
* Tereyağı, zeytinyağı ve şeker karışımını beyazlaşana kadar blender’da çırpın. Tek tek yumurtaları ekleyip çırpmaya devam edin. Balı ekleyip karıştırın.
* Azar azar unu ilave edip çırpmaya devam edin. Yine azar azar sütü ilave edip 20-30 saniye daha karıştırın.
* Kek karışımını kalıba boşaltın ve 40-45 dakika kadar pişirin.
* Bir tavaya tereyağını koyup eritin. Rengi hafif kahverengi olunca 4’e bölünmüş incirleri, tuz, karabiber ve biberiyeyi ekleyin, 3 dakika pişirin. Ateşten alıp balı ekleyin, biberiyeyi çıkarın.
* İncirleri ve tereyağlı suyunu bir kaşık yardımıyla ılınmış kekin üzerine koyun.
İNCİR VE VANİLYALI MUS TART (6 KİŞİLİK)
NE LAZIM?
Tart hamuru için;
* 300 gr un
* 1 yumurta
* 200 gr tereyağı (soğuk, küp küp kesilmiş)
* 100 gr pudra şekeri
* 1/2 portakal kabuğunun rendesi
* 1/2 limon kabuğunun rendesi
Vanilyalı mus için;
* 125 ml süt
* 125 ml krema
* 3-4 damla vanilya özütü
* 5 gr yaprak jelatin
* 200 gr beyaz damla çikolata
* 400 ml krema (soğuk ve çırpılmış)
İncir püresi için;
* 130 gr toz şeker
* 8 siyah incir (sap kısımları kesilmiş ve 4’e bölünmüş)
* 20 gr mısır nişastası Bitter çikolatalı ganaj için;
* 200 ml krema
* 200 gr bitter çikolata
* 10 gr bal
Süslemesi için;
* 500 gr taze incir (4’e bölünmüş)
NASIL YAPARIM?
* Vanilyalı mus için jelatin yapraklarını soğuk su dolu bir kapta bekletin. 125 ml süt, 125 ml krema ve vanilya özütünü bir tencereye alın, düşük ısıda kaynatmaya başlayın. Kaynayınca hemen ateşi kapatın. Yumuşayan jelatinlerin fazla suyunu elinizle sıkın ve sıcak süte ekleyin. Karıştırıp 1-2 dakika bekletin. Beyaz çikolataları geniş bir kaba koyun ve üzerine sıcak sütü ekleyin. Blender yardımıyla çırparak parlak ve pürüzsüz bir kıvama getirin. Bir kenarda soğumaya bırakın. İyice soğuduktan sonra spatulayla ve yavaş hamlelerle çırpılmış kremayı yedirin. Hafif katılaşmış ve köpüksü bir kıvam alana kadar buzdolabında dinlendirin.
* Fırını 190 dereceye ayarlayın.
* Tart hamurunu hazırlamak için unu geniş bir kaba eleyin. Soğuk tereyağını parmak uçlarınızla (veya bir mikserle) hamura yedirin. İyice karıştığında yumurta, pudra şekeri, limon ve portakal kabuklarının rendesini ekleyip hamur haline getirin. Hamur toparlanınca bir streç filme sarıp buzdolabında en az yarım saat dinlendirin.
* Hamuru buzdolabından çıkarıp merdane yardımıyla açın ve mini tart kalıplarına yerleştirin. Kenarlardan taşan fazlalıkları bıçakla kesin, hamura çatalla delikler açın. Üzerlerine bir yağlı kâğıt serin ve bir kâse de bakliyat dökerek ağırlık yapın.
* Tartları 190 derece fırında 10 dakika pişirin. Daha sonra kâğıtları ve ağırlıkları alıp bir 10 dakika daha pişirin. Fırından çıkarıp oda sıcaklığında dinlendirin.
* İncir püresi için toz şekerin yarısını ve incirleri bir tencereye alıp ısıtmaya başlayın. Şekerin kalan yarısını ve 2 yemek kaşığı suyla açılmış nişastayı da ilave edip pişirmeye devam edin.
* Bitter çikolatalı ganaj için krema ve balı ufak bir tencerede ısıtın. Geniş bir kaba çikolataları alın ve üzerine sıcak sütü dökün. İyice karıştırın.
* Sıcak çikolata ganajı önden pişirdiğiniz ve soğuttuğunuz tartların üzerine dökün. Ganaj katılaşana kadar buzdolabında bekletin.
* Tartı buzdolabından çıkarıp incir püresini üzerine yayın. Taze incirlerle güzelce süsleyin. Buzdolabından vanilyalı musu çıkarın ve kaşıkla incirlerin üzerine yerleştirin. Servise hazır.
İNCİR DONDURMASI (4-6 KİŞİLİK)
NE LAZIM?
* 1 kg incir (tercihen mor kabuklu)
* 150 gr şeker
* 250 ml çiğ krema
* 125 ml su
* 1 limon
* 10 ml limon suyu
NASIL YAPARIM?
* İncirlerin saplarının uç kısımlarını kesin ve her bir inciri kabuklarıyla birlikte 8 parçaya bölün.
* İncirleri bir tencereye koyun ve 1 limonun kabuklarını doğrudan tencereye rendeleyin.
* Tencerenin kapağını kapatın ve orta ateşte 10 dakika pişmeye bırakın. Kapağını açıp şekeri ekleyin ve incirler reçel kıvamına gelene kadar sık sık karıştırarak pişirmeye devam edin.
* Tencereyi ateşten alıp oda sıcaklığında soğumaya bırakın. Soğuduktan sonra incirleri krema ve limon suyuyla bir blender’da püre haline getirin. Tadına bakın, gerekirse biraz daha limon suyu ekleyin.
* Karışımı buzdolabında soğutun, ardından dondurma makinesinde dondurma haline getirin. Eğer dondurma makineniz yoksa karışımı buzluğa uygun bir kaba dökün. Her yarım saatte bir çıkarıp çırpma teliyle karıştırın. Bu işleme 3-4 saat devam ettikten sonra buzlukta dinlenmeye bırakın. Servise hazır.