Türk basınının duayen isimlerinden Güneri Cıvaoğlu, İstanbul’da bir süredir kanser tedavisi gördüğü hastanede 85 yaşında hayatını kaybetti. Meslekte 60 yılı deviren usta gazeteci, bundan dört yıl önce Hey Gidi Yıllar söyleşi sayfamıza konuk olmuştu...
#Güneri CivaoğluAstroloji ile burçlar insanlığın daima rağbet ettiği bir konuyu oluşturmuştur. Günümüzde de aynı rağbeti sürdürebilmektedir. Çok sayıda insan 16 Nisan'ın hangi burcu kapsadığını, bu burcun yükselenini ve özelliklerini, 16 Nisan tarihte yaşanan olayları ve bu tarihte doğan ünlüleri merak etmektedir. İşte, merak edilen tüm detaylar.
#16 Nisan Hangi Burç Ve Burcu Ne?Bugün meslekte 60 yılı geride bırakan duayen gazeteci Güneri Cıvaoğlu ile geçmiş yıllara yolculuk yaptık… Bize İkinci Dünya Savaşı gölgesindeki çocukluğunu, eskinin Babıâli’sindeki ilk iş görüşmesinde sorulan tuhaf soruları ve meslekteki en unutulmaz anılarını anlattı.
#GazetehaberleriGazeteci Murat Yetkin, ‘Meraklısı İçin Entrikalar’dan sonra, ‘Meraklısı İçin Casuslar Kitabı’nı yazdı. Beşiktaş’ın efsanevi başkanı Süleyman Seba’nın MİT’teki yöneticiliğine ilişkin ilginç detaylara yer veren Yetkin’in kitabında, ‘dünyanın en eski ikinci mesleği’ dediği casusluğun Romeo’su da var, gazeteci kimliğiyle Trablusgarp’a operasyon yapan Atatürk de…
#Yevgeni PrimakovHÜSEYİN Cahit Yalçın, Serveti Fünun dönemi yazarlarından politikacı ve gazeteci... Döneminin ünlü bir ismi. Meşrutiyet’in ilanından (1908) sonra Tanin Gazetesi’ni çıkardı, İstanbul milletvekili iken İngilizler tarafından Malta Adası’na sürgün edildi; daha sonra Çorum’a gönderildi.
Ankara’da ismini taşıyan sokağın adının değiştirilmesi girişimiyle 80 küsur sene sonra yeniden gündeme gelen Abdullah Cevdet hakkında son günlerde çok şeyler yazılıp söylendi ama onunla ve basın tarihimizle ilgili önemli bir ayrıntı her nedense unutuldu:
Türk ve dünya edebiyatına damga vuran, özgürlüğün ve umudun şairi Nazım Hikmet Ran, “120. Yaş Gününde Bilinmeyen Yönleriyle Basın Nazım” adlı sergi ile anılıyor. Sergide, usta şairin daha önce hiçbir kitabında bulunmayan ve 1925 yılında yazılan şiiri de yer alıyor.
#Nazım HikmetGazetelerin kitap yayını da yapmasının ilk örneklerinden biridir Vakit Kütüphanesi ya da Vakit Yayınları. Kurucuları Mehmed Asım Us ve Ahmet Emin Yalman’dı. İlk sayısı 22 Ekim 1917’de çıkan Vakit gazetesinin kitap yayıncılığı faaliyetinin yürütüldüğü bölümüdür. Kitaplarını sahaflarda bulabilirsiniz.
#Ahmet Emin YalmanErdem Yücel’in ‘Reşad Ekrem Koçu-Hayatı ve Eserleri’ kitabını okurken, öğrencilik anılarım canlandı. Kendisi Pertevniyal’de hocamdı. Ders anlatışında üslup; seven, bilen, kendini bir alana adayan insanların coşkusu vardı. Onun için de herkes kendini kaptırırdı.
#KİTAP