Sumru Yavrucuk ve Deniz Çakır’ın seyirciyi kıskıvrak yakalayan oyunculuklarıyla ‘Tatavlada Son Dans’, ‘bir zamanların kozmopolit İstanbul’una iç acıtıcı, bir o kadar da neşeli bir yolculuk. Bugünle dün arasında kalmış Eleni’nin öyküsünü, Berfin Zenderlioğlu’nun başarılı yönetiminde izliyoruz.
#Bahar ÇuhadarRessam İvi Stangali’nin adına ilk kez Arif Keskiner’in ‘Çiçek Gibi’ adıyla 2001 yılında yayımlanan anılarında rastlamıştım. Bir büyük gazetenin yazarına âşık olarak kaderini kederiyle dokuyan Rum kızı İvi’nin hikâyesi o zaman dikkatimi çekmişti.
#İvi StangaliSağlıklı, enerji dolu meyve pestillerimizin tam mevsimi. Anadolu’nun asırlık pestil geleneği, tüm dünyadaki sağlıklı beslenme meraklılarının da radarında. Bugünlerde hasat edilen her türlü meyvenin işlenip güneşin kucağına bırakılmasıyla üretilen pestili evde de fırınımızda kolaylıkla yapabiliriz.
#MeyveSula Bozis, ‘İstanbul’dan Anadolu’ya Rumların Yemek Kültürü’ adlı çalışmasında İstanbul’la başlayıp Ege’ye, Kapadokya’ya, Karadeniz ve Akdeniz’e uzanan Rum yemek kültürünün bir haritasını çıkarıyor. Tariflere, sofralara, gündelik hayata, tarihe uğrayan bir yolculuk bu...
#Sula Bozis1994’te Yunanistan’da yayımlanan, bugüne kadar 50 bin adet satılan ‘İstanbul Rum Mutfağı’ kitabındaki tarifler nihayet Türkçe’de. ‘İstanbul Rumlarından Yemek Tarifleri / Masal Yıllarımın Mutfağı’nın ilk baskısı iki ayda tükendi. Bozis, şimdi kitabın tümünü Türkçe’ye çeviriyor.
Geçen hafta "Baklava bizimdir bizim kalacak" sloganlarıyla ortalık birbirine girdi. Brüksel’de, AB ülkeleri tarafından düzenlenen "Avrupa Günü" etkinliklerinde dağıtılan kitapçıkta, Rum tatlısı olarak tanıtılınca tüm baklavacılar ve baklavaseverler bu "Rum oyununa" karşı teyakkuza geçti. Kollar sıvandı, ay yıldızlı baklavalarla karşı hücuma geçildi.