Pastanızı evde yapın

Yıllar öncesinin yemeklerinin, tatlılarının tariflerinin yer aldığı kitapları okumayı severim. Çünkü bunlar benim için sadece bir yemek kitabı değildir, yazıldığı dönemin zevk-damak tarihidir.

Haberin Devamı

Pasta yapmayı sever misiniz? Evinizde yeni pasta tariflerini uygular mısınız?

 

Yemek yapmanın zihni dinlendirme özelliğini anımsatmaya gerek yok. Yıllar öncesinin yemeklerinin, tatlılarının tariflerinin yer aldığı kitapları okumayı severim. Çünkü bunlar benim için sadece bir yemek kitabı değildir, yazıldığı dönemin zevk-damak tarihidir. Yaşama biçiminin, gustoların ne olduğunu bunlardan öğrenebiliriz.

 

Batı’yla Doğu’nun zaman zaman birbirine mesafeli olduğu, zaman zaman da sarmaş dolaş olduğu dönemleri anlamamızda yemek kitaplarının işlevini gözden uzak tutmayalım.

 

Yazacağım kitabın adı; ‘Alafranga Pastacılık.’

 

Haberin Devamı

Pasta anlatılırken, elbet onun yendiği mekân olan pastaneleri de öğreniyoruz.

 

Kitabın yazarı Rabiha Rifat kimdir?

 

Babası Jöntürk Ahmet Rifat Bey, annesi ‘Mahşer Mudullisi’ lakaplı Teşrifatçı Kâmil Bey’in kızı Sare Hanım’dır.

 

Kemalettin, Salâhattin ve Mustafa Vâhid adlarındaki üç erkek kardeşinden Mustafa Vâhid Bey, müzeci ve ressam Osman Hamdi Bey’in damadı olmuştur. Ne zaman doğduğu ve ne zaman vefat ettiği hakkında elde bir bilgi bulunmayan Rabiha Rifat Hanım tümüyle Batılı tarzda yetişmiş bir Osmanlı hanımıdır. Yazdığı eserlerde de Osmanlı’dan Cumhuriyet’e geçişteki modernleşmenin izleri açıkça görülebilmektedir. Aynı zamanda Rabiha Rifat Hanım’ın ‘

 

Alafranga ve Alaturka Nefis Yemekler’ adlı eseri, harf devriminden sonra basılan ilk Latin harfli yemek kitabıdır.

 

Editörün Notu’nda yazarın ve kitabın özelliği hakkında notlar var.

 

Kitapla ilgili birtakım temel bilgileri sıralamalıyım:

 

- Kitapta 41 adet tarif var.

 

Haberin Devamı

- Güzin Yalın, Avrupa sofralarından Osmanlıya uzanan kurabiye ve pasta üzerine bilgi veriyor.

 

- Emin Nedret İşli, Rabiha Rifat Hanım’ın ailesini ve yetiştiği çevreyi tanıtıyor.

 

- Sula Bozis, Osmanlıda pastanelerin tarihini ve Rum pastacıları anlatıyor.

 

Girişte belirtildiği üzere, kitabın başlığındaki pastayı geniş anlamda tuzluları da içine katacak şekilde kullanmak gerekiyor. Çünkü kitaptaki tariflere baktığımızda ‘tuzlu’pastaları da içerdiğini görürsünüz...

 

Yazar ölçüler için bardak ve kaşık kullandığından herkesin yapabileceği tarifler olmasını sağlamış.

 

Tariflerin sonundaki “Çok leziz bir kurabiye elde edeceksiniz”, “Çayın yanına çok yakışan bir bisküvi yapmış olacaksınız” gibi tavsiye cümleleri de üslubun ayrı bir özelliği.

 

Haberin Devamı

İyi editörlüğün ne kadar önemli ve gerekli olduğunu kanıtlayan kitaplardan biri bu kitap. Tariflerin yanındaki notlama, yorumlar tariflere boyut kazandırıyor.

 

Tarifleri ne oranda uygulayacağınızı bilemem, ancak yapmasanız da zevkle okuyacağınız bir kitap. Hem yemek öğreneceksiniz hem eğleneceksiniz. Kaç kitap bu kadar özelliği sinesinde barındırır.

 

..................................

 

(*) Ev Hanımlarına Mahsus Alafranga Pastacılık, Güncel Notlarla 41 Osmanlı Pasta Tarifi. Rabiha Rifat. Güzin Yalın, Sula Bozis ve Emin Nedret İşli’nin sunumuyla, Ruhun Gıdası Kitaplar.

Yazarın Tüm Yazıları