Edition’ın içindeki Brava restoran artık İtalyan şef Stefano Ciotti’ye emanet. Bana göre burayı Bodrum’un şu andaki en lezzetli İtalyanına dönüştürmüş. Hem kendi bölgesinin geleneksel yemekleri hem de kariyerinde özel olan tatları bir araya getirmiş. Otelin bir diğer ağır topuysa şef Osman Sezener’in Michelin yıldızlı Kitchen’ı.
#Ebru ErkeFahiş fiyatlı yemeklerin boykot edilmesiyle ilgili fikir ve yorumlar genelde ikiye ayrılıyor. Kimileri restoranların günah keçisi ilan edilmesine karşı; alım gücümüzün düşmesini sorumlu gösteriyor. Kimileriyse enflasyondan aldıkları güçle fiyatların çok fazla abartıldığını söylüyor. İşin aslını gastronomi sektörünün tecrübeli isimlerine sorduk, restoran müşterilerinin görüşlerini aldık.
#FiyatGeçen gün Boğaz’da bir balık restoranında, hayatımda yediğim en kötü, en yağ çekmiş, en ‘tavuk göğsünden hallice pişmiş’ barbunu masamıza getiren garsona “Bu biraz fazla pişmemiş mi” diye sordum. “Şefimizin tarzı bu” dedi... “Şefiniz balık pişiremiyor o zaman demek ki” diyecektim, diyemedim... Yaz vakti, o kalabalıkta barbun söylersen yersin kazığı!
#Restoran2000’li yılların başı olmalı, arkadaşlarımızla çocuklu aile tatillerinden biri sırasında İstanbul’dan çıkarak zorlu ve uzun bir yolculuktan sonra Antalya üzerinden Kaş’a gelmiştik. Kaş dendiğinde hâlâ o ilk seyahatimizi, virajlı dar yollarda kıvrıla, kıvrıla giderken araba tutmuş bitap halimi ve vardığımızda ‘oh nihayet’ dediğimi hatırlarım...
#Müge AkgünTürkiye, güneşin maviyle buluştuğu cam gibi denizi ve tertemiz kumsallarıyla birbirinden harika plaj ve koya ev sahipliği yapıyor. Özellikle Ege'den Akdeniz'e uzanan coğrafyadaki koyların çoğu pek bilinmiyor. Eğer bu yaz, daha önce adını duymadığınız ve az bilinen koylarda deniz keyfi yapmak istiyorsanız bu listemiz tam size göre… Uzmanlarımıza ‘Ege ve Akdeniz'de keşfedilmeyi bekleyen koylar nereler?’ diye sorduk. Hepsi birbirinden büyüleyici 15 adresi önerdiler.
#RotaBabalar Günü yaklaşıyor, hediye telaşı da şimdiden başladı. Bu yıl "Ne hediye alacağım?" diye düşünmek yerine birlikte unutulmayacak zamanlar geçireceğiniz bir gün planlamanız onları oldukça mutlu edecektir. Biz de uzmanlarımıza "Babalarla birlikte keşfedilebilecek rotalar nereler?" diye sorduk, harika öneriler ortaya çıktı. İşte ayrıntılar...
#RotaUrfa, Adana ve Antep kebapları arasındaki fark ne? Lahmacunun bir standardı var mıdır? Baklavanın âlâsı fıstıklı mıdır yoksa cevizli mi? Ocakbaşındaki bir ustanın ‘ustalık mahareti’ nereden anlaşılır? Geleneksel tariflere ‘modern dokunuş’lar yapmak makbul müdür? Aydın Boysan’ın ona taktığı lakabıyla ‘kebap profesörü’ Arif Develi ile buluştuk. Hem bu soruların yanıtlarını aldık hem de eski albümleri karıştırdık. Babası Arif Develi tarafından 1912’de ufacık bir dükkânda kurulan Develi restoranları bu yıl 111. yaşını kutluyor...
#UrfaMichelin Rehberi, İstanbul’u yeni destinasyonu olarak belirlediğinden bu yana gastronomi sektörünü tatlı bir telaş almıştı. Nihayet 11 Ekim’de sonuçlar açıklandığında mutluluk ve gururu bir arada yaşadık. Restoranlarımızdan TURK 2 yıldız, Mikla, Neolokal, Nicole ve Araka 1 yıldızla ödüllendirildi. Neolokal ayrıca yeşil yıldıza da layık görüldü. Ülkemiz gastronomisi adına önemli bir adım olan Michelin Rehberi’ni değerlendirmek ve aldıkları ödüllerin heyecanını paylaşmak için yıldızlı restoranlarımızın şefleriyle bir araya geldik.
#Michelin Yıldızlı RestoranlarYaz aylarının yoğun turist kalabalığının atlatıldığı ve güzel havaların son demlerinin yaşandığı günlerdeyiz. Uzmanlarımıza ‘Tam da şu sıralar deniz, kum ve güneşin tadının çıkarılacağı yerler nereler?’ diye sorduk. Çadır atılacak adreslerden tutun da saklı koylara kadar birbirinden güzel 15 adresi önerdiler.
#RotaKripto para şirketi Thodex’i kurup binlerce kişiden topladığı 356 milyon lirayla kaçan Faruk Fatih Özer, Arnavutluk’un Seyşeller’i olarak anılan turistik kenti Vlora’da yakalandı. Kapısını çalan Arnavutluk polisine sahte isim söyleyen Özer’in kimliği yüz ve parmak iziyle doğrulandı. Gözaltına alınan Özer, Türkiye’ye iade edilecek.
#Faruk Fatih ÖzerMayıs ayı Gastronomi adına hareketli başladı diyebiliriz. Bir yandan tüm Türkiye’de festivaller, şenlikler başlarken diğer yandan Türk Mutfağı Haftası tüm yurtta etkinliklerle doruk noktasına ulaştı. Ama size bir önemli etkinlikten daha bahsetmek isterim ki ; Restoran Haftası!
#Ramazan BaşanDünyanın en ünlü restoran değerlendirme sistemlerinden Michelin Rehberi artık Türkiye’de. İstanbul’un, Michelin müfettişleri tarafından gastronomisi öne çıkarılan 38’inci destinasyon olacağı açıklandı. Müfettişler tam bir gizlilik içinde değerlendirmelerini yapacak. Seçilen ilk restoranlar 11 Ekim’de açıklanacak. Peki, rehberin ülkemize gelmesi ne ifade ediyor? Türk gastronomisine ve turizmine katkısı ne olacak? Soruyu Türkiye gastronomi dünyasının öne çıkan isimlerine yönelttik. Uzmanlar, yıldız alabilecek restoranlarla ilgili tahminlerini de açıkladı.
#Michelin RehberiHürriyet Gazetesi ve Karaca iş birliğiyle hayata geçirilen İncili Gastronomi Rehberi’nin dördüncüsü raflara çıkıyor. Rehberde yer alan restoranlar, 7 Mart’ta The Ritz-Carlton İstanbul’da düzenlenecek geceyle açıklanacak. Magazin Konseyi, İncili Gastronomi Rehberi Koordinatörü Müge Akgün’le bir araya geldi, rehbere dair merak ettiklerini sordu.
#Müge AkgünBüyük şehirlerin trafiği, stresi ve en önemlisi bütün bir hafta yorucu geçen iş koşuşturmasından sıkılanlar, hafta sonlarını iple çekiyor. Biz de uzmanlarımıza kışla birlikte güzel manzaralara bürünen, doğanın içinde ailece vakit geçirilecek en güzel gölleri sorduk. 10 şehirden keşfedilmeyi bekleyen 15 gölü önerdiler.
#TatilÖnlemler alarak geçireceğimiz ama kısıtlamaların olmadığı ilk ‘pandemili’ yılbaşı için sayılı günler kaldı. Biz de 2021’e veda edip 2022’ye başka bir şehirde “Merhaba” demek isteyenler için jürimize “Yeni yılı nerede karşılayalım” diye sorduk, ülkemizdeki birbirinden güzel 10 adresi listeledik. İsteyene sessiz sakin, isteyene partili, eğlenceli seçeneklerimiz var. Önerilen şehirlere ya da kasabalara giderseniz ‘nerede, ne yiyebiliriz’ tavsiyelerini de EBRU ERKE yazdı.
#Yeni Yıl AdresleriÖğrenciler, öğretmenler ve ailelerin tatil planlarında önemli bir yer tutan ara tatil dönemi geldi. 15-19 Kasım arasında okullar kapanıyor, hafta sonlarının da eklenmesiyle tatil süresi 9 güne çıkıyor. Biz de uzmanlarımıza "Ara tatili nasıl değerlendirmeli, neler yapmalı?" diye sorduk. Adrenalin dolu aktivitelerden çocuk dostu müzelere, ailece doğada keşfedilecek adreslerden renkli rotalara kadar 10 şehirden toplam 20 öneri sundular.
#SeyahatSıradan görünüşlü, sessiz, sakin tavırlı bir adam, nasıl dünyanın en büyük metamfetamin operasyonlarından birinin arkasındaki beyin haline geldi? İşte karşınızda günümüzün Pablo Escobar'ı diye nitelendirilen, El Chapo'yla karşılaştırılan Tse Chi Lop'un film gibi hikayesi…
#Tse Chi LopTürkiye ve Çin’deki iki dev operasyonu başarıyla yürüten TFI TAB Gıda Yatırımları, dünya çapındaki 2.500’ü aşkın restoranı, franchise restoranlar dahil 50 bini aşkın çalışanı ve et, ekmek, salata, patates dahil birçok ürün tedarikini entegre olarak temin ettiği eşsiz ekosistemiyle dünyanın en büyük 3 hızlı servis restoran operatöründen biri olma hedefi doğrultusunda emin adımlarla ilerliyor.
#TAB GıdaAnadolu’ya yakın tüm Ege adaları bizden biridir aslında, ve en büyük keyif adaya gittiğinizde Anadolu’yu uzaktan görüp akşam yanan ışıklarda bildiğiniz köyün kasabanın yerini tahmin etmektir. Samos, diğer adıyla Sisam adası da bunlardan biri ve Ege adalarının Anadolu’ya en yakın olanı.
#BursaTürkiye sadece şehir merkezleriyle değil köyleriyle de zengin bir ülke. Üstelik bazıları ya denizin kenarında ya da denize sadece birkaç kilometre uzaklıkta… Peki bu yaz hem denize girilebilecek hem de doğa ile iç içe köyde yaşanabilecek adresler hangileri? Uzmanlar 4 bölge ve 11 şehirden harika 15 köyü hurriyet.com.tr’ye anlattı…
#Türkiye'nin En Güzel KöyleriDünyanın en büyük şirketlerinden birinin patronu genç denebilecek yaşta hayata gözlerini yumunca geriye inanılmaz bir boşluk kaldı. Şirketi yavaş yavaş yutmakta olan bu boşluğu oluşturansa patronun korkunç yönetim anlayışından başka bir şey değildi. Bu haber o patronun hikayesi...
#SubwayPeru’da Şef Virgilio Martinez önderliğinde kurulan sivil toplum örgütü Mater Iniciativa’nın amacı yerel malzemelerin envanterini çıkarıp mutfakta köklerine ulaşmak. Bu sırada yerel grupları ve kadınları da üretime dahil etmek. Kolay değil, 4 binden fazla patates türü olan bir ülkeden bahsediyoruz. Tüm dünyanın ilgiyle takip ettiği Peru mutfak devrimini yerinde inceledim...
#Yazar