Birleşik Krallık’ın İstanbul Başkonsolosluğu son üç yıldır ‘bizden biri’ne emanet… Ailesi 1950’li yıllarda Kıbrıs’tan İngiltere’ye göç eden bir ailenin mensubu olarak çocukluğu Zeki Müren, Orhan Gencebay dinleyip Yeşilçam filmleri izlemekle geçen Başkonsolos Kenan Poleo ile buluştuk. Söyleşi sırasında bol bol anneannesinden öğrendiği Türkçe’yi kullanan Poleo’nun en sevdiği kelimeler; estağfurullah, inşallah, maşallah ve ‘şöyle böyle’ymiş…
#Birleşik KrallıkBirkaç yıldır yaz aylarını kâbusa çeviren sıcak dalgaları nedeniyle çok sayıda can kayıpları yaşanıyor. Ancak sıcak sadece vücudumuzu değil beynimizi ve ruh halimizi de etkiliyor. Peki bunun sebebi ne?
#Sıcak HavalarMeteoroloji Genel Müdürlüğü yarından itibaren Türkiye genelinde sıcak hava dalgasının etkili olacağını açıkladı. Bazı illerde ise sıcaklığın 46 dereceye kadar yükselmesi bekleniyor. Bölge bölge uyarıda bulunan CNN TÜRK Meteoroloji Danışmanı Prof. Dr. Orhan Şen, "Bazı illerde rekor sıcaklıklar ölçülebilir. Sıcak hava dalgası 5 gün sürecek" ifadelerini kullandı. Bakan Özhaseki de vatandaşları aşırı sıcaklıklara karşı uyardı. İşte haftalık hava durumu tahmini...
#MeteorolojiTürkiye günlerdir aşırı yüksek derecelerin etkisinde... Sıcaklıkların artması beraberinde sıcak çarpması vakalarını da getiriyor. Hem ölümcül olabilen hem de kalıcı yan etkiler bırakabilen sıcak çarpması hakkında bilinen ve bilinmeyenleri masaya yatırdık...
#Güneş ÇarpmasıAvrupa'yı günlerdir etkisi altına alan sıcak dalgalarının ilkine Kerberos, ikincisine ise Kharoon adı verildi. Bu isimlerin Yunan mitolojisindeki iki karaktere ait olduğunu biliyoruz ama neden seçildiklerini biliyor muyuz? Kharoon ve Kerberos isimleri bize ne anlatıyor? Daha da önemlisi bazı bilim insanları bu isimlendirmeye neden karşı çıkıyor? Tüm cevaplar haberimizde...
#KerberosSICAK havalar bunaltıyor. Geçtiğimiz hafta Aydın ve Manisa gölgede 42 dereceyi gördü. Bu hafta da sıcak dalgası bekleniyor. Ege şehirleri, İzmir yüksek sıcaklıklara alışkın bir bölgede olmasına rağmen gölgede 40-42 dereceler endişeleri artırıyor. Bunun en önemli nedeni son yıllarda alışılmadık iklim koşullarıyla karşılaşıyor olmamız.
#1Sıcaklar sadece bizi kavurmuyor. Tüm kuzey yarımkürede rekorlar kırılıyor. ABD’de Kaliforniya’dan Teksas’a kadar uzanan güney şeridinde güçlü bir sıcak hava dalgası etkili. İtalya’da 16 şehirde kırmızı alarm verildi. Çin ve Japonya da kavurucu sıcaklarla mücadele ediyor.
#AntalyaSadece Türkiye değil dünyanın dört bir yanı sıcaktan kavruluyor. Uzmanlar küresel ısınmanın etkisiyle önümüzdeki yıllarda 40 derecenin üzerindeki sıcaklıların normalimiz haline geleceğini, bu durumun can kayıpları başta olmak üzere pek çok olumsuzluğu beraberinde getireceğini söylüyor. Dünyanın dört bir yanında şehir planlaması uzmanları yaklaşan felaketin önünü alabilmek için çözüm arayışında. Üstelik bu çözümlerden bazıları bir kutu boya, bir de fırça kadar basit. İşte ayrıntılar...
#İklim DeğişikliğiDünyanın çevre gündemini iklim krizi ele geçirmiş durumda. Bir yanda seller, diğer yanda artan sıcaklık, kuraklık ve ölümler… Şimdi bir de bunlara sıcaklıkları olağanüstü arttırması beklenen El Nino ekleniyor. Türkiye’deyse durum bildiğimiz gibi. Şimdilik her şeyden biraz var ama fazlası kapımızda.
#İklim KriziUkrayna savaşı ve sonrasında gelen kuraklık Avrupa’yı büyük bir enerji darboğazıyla karşı karşıya bıraktı. Rusya’nın yaptırımlara karşılık doğalgaz vanasını kısmasıyla zor bir kışa hazırlanan Avrupa’da kömür santralları ve nükleer enerji yeniden gözde olmaya başladı.
#AvrupaBilim insanları, küresel iklim değişikliği ile ilgili uzun yıllar boyunca uyarılarda bulundu ama dünya durumun ne kadar kritik olduğunu bu yıl tüm gezegende birbiri ardına gelen felaketlerle çok iyi anladı. Ancak maalesef dahası da var....
#Kuzey YarımküreTarihi ve ölümcül bir sıcak hava dalgası Avrupa’yı kavuruyor. İspanya ve Portekiz’de yüzlerce insanın ölümüne sebep olan sıcaklıklar, orman yangınlarına da sebep olarak Fransa’da da binlerce kişiyi yerinden etti. İngiltere ise 38 dereceyi aşan sıcaklarla her geçen gün rekor tazelemeye devam ediyor ve uzmanlar sıcaklıkların 40 dereceyi aşacağını öngörüyor. Peki Avrupa bu denli kasıp kavrulurken Türkiye’yi neler bekliyor? Bu sıcak hava dalgasına karşı ne yapmalıyız?
#SıcakSon iki yılda kuraklığa yenik düşen İstanbul barajları, Ocak ve Şubat aylarında gelen yağışlarla adeta taşma seviyesine geldi. Peki 2020 ve 2021’de barajların sürekli can çekiştiğini düşünürsek, bugünkü durumu nasıl yorumlamak gerekiyor? Biraz olsun nefes aldıran bir sürecin içinde miyiz yoksa tehlike hâlâ devam ediyor mu? Uzmanlar hurriyet.com.tr'ye anlattı.
#KuraklıkRize’den sonra Türkiye'nin en fazla yağış alan ikinci şehri olan Muğla, son dönemde kuraklık ve su kıtlığıyla savaşıyor. Şehirde 2017 yılında 34, 2020 yılında 46, 2021 yılında ise 88 olmak üzere toplam 168 kuyu tamamen kurudu. Özellikle şehrin en popüler adresi olan Bodrum, bu durumdan en ağır yara alan yer. Bodrum’un içme suyunu karşılayan iki barajdan biri kurudu diğeri ise alarm veriyor. Peki Türkiye’nin incisi Bodrum, artık susuz mu kalacak? Uzmanlar hurriyet.com.tr'ye anlattı.
#KuraklıkHükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli (IPCC) raporunun yenisi dün açıklandı. Rapora göre hava sıcaklığı öngörülenden on yıl önce, 2030’a kadar 1.5 derece artacak. Bu da 20-30 yıl içinde ekstrem hava şartlarında önemli bir artış olacağı anlamına geliyor. Raporda hemen harekete geçilirse ‘felaketin’ etkisinin azaltılabileceği de vurgulanıyor.
#GazetehaberleriGüneşten kabuklarında canlı canlı pişen midyeler, kuruyan deniz yıldızları, sıcağa dayanamayıp can veren somon balıkları… Yüksek sıcaklıklar karadaki canlılar kadar suda yaşayan canlıların da yaşamını tehdit ediyor.
#Deniz CanlılarıTürkiye'nin güneyindeki orman yangınları canımızı yaktı. Antalya, Mersin, Osmaniye, Muğla, Adana ve Kayseri'deki yangınları söndürme çalışmaları rüzgar nedeniyle güçlükle ilerliyor. CNN Türk canlı yayınında yangının olduğu bölgelerdeki rüzgar durumundan bahseden Meteoroloji Danışmanı Prof. Dr. Orhan Şen, ''Marmara dahil olmak üzere sıcaklıklar 35 dereceyi geçecek. Tüm Türkiye'de risk çok yüksek'' dedi.
#Prof. Dr. Orhan ŞenTürkiye'nin güneyindeki orman yangınları canımızı yaktı. Antalya, Mersin, Muğla ve Adana'daki yangınları söndürme çalışmaları rüzgar nedeniyle güçlükle ilerliyor. CNN Türk canlı yayınında yangının olduğu bölgelerdeki rüzgar durumundan bahseden Meteoroloji Danışmanı Prof. Dr. Orhan Şen, ''Marmara dahil olmak üzere sıcaklıklar 35 dereceyi geçecek. Tüm Türkiye'de risk çok yüksek'' dedi.
#Orman YangınıDünyanın en soğuk bölgelerinden biri olan ve uzun süren kışları-kısa süren yazlarıyla bilinen Rusya da iklim değişikliği ve küresel ısınmanın etkisi altına girdi. Ülke alışık olmadığı kadar sıcak bir haziran ayı yaşarken başkent Moskova bir asırdan fazladır görülmeyen sıcaklık rekorunu kırdı.
#RUSYASon yıllarda ülkemizde hava sıcaklıklarında ani yükseliş ve düşüşler meydana geliyor. Sık sık çöl tozları görülüyor ve yağmurla birlikte çamur yağıyor. Hatta mayıs ayına çok az kalmışken hala ilkbahardan tam anlamıyla söz edemiyoruz. Peki bu ani hava değişimleri ve hava olayları yazın da devam edecek mi? Haziran, temmuz ve ağustos aylarında yurdun büyük bölümünde nasıl bir hava bizleri bekliyor? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye değerlendirdi.
#Hava DurumuBoğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetim Kurulu Üyesi Klimatolog ve Meteorolog Prof. Dr. Murat Türkeş, "Türkiye gelecekte, hem sıcak hava dalgaları ve kuraklıklardan hem de şiddetli ve aşırı yağış olayları ile gök gürültülü fırtınalar, hortum gibi olaylarından günümüze oranla daha fazla etkilenebilecektir." dedi.
#Hava SıcaklığıKüresel ısınmayı tetikleyen gazların yüzde 80’i iklimlendirme sektörü tarafından kullanılıyor. Atmosferin hızla delinmesine yol açan ve süper kirleticiler olarak tanımlanan gazların kullanımının azaltılması için harekete geçen Daikin, Kopenhagen’daki VRV 2020 zirvesinde yüzde 70 daha çevreci olan teknolojilerini ve çözümlerini tanıttı.
#GazetehaberiAvrupa sıcaktan kavruluyor. Türkiye’de de önümüzdeki hafta sıcaklığın mevsim normallerinin 2-4 derece üstünde olması bekleniyor. Sabancı Üniversitesi İklim Değişikliği Çalışmaları Koordinatörü Dr. Ümit Şahin’in hazırladığı rapor, sıcak dalgalarının iklim değişikliğine bağlı olarak arttığını ortaya koyuyor. Türkiye’de sıcak dalgalarına bağlı ölümler yaşandığını ancak bunların tespit edilmediğini anlatan Şahin, 2003’te Avrupa’daki sıcak dalgasında 20 bin kişinin hayatını kaybettiğini vurgulayarak “Önlem almak için Türkiye’de 20 bin kişinin ölmesini beklemeyelim” diye uyarıyor.
#Gazatehaberleri