Sendrom haberleri sayfasında Sendrom hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 1914 Sendrom haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Nefrolojisi Bilim Dalı tarafından 4 aileden 6 hasta üzerinde yapılan araştırmada böbrek yetmezliğine neden olan yeni bir sendrom tanımlandı. Daha önce bilinmeyen bu rahatsızlık 'TRACK sendromu' olarak tıp literatürüne girdi. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Nefrolojisi Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Fatih Özaltın, "Daha önce bilinmeyen bir hastalık olduğu için 'TRACK sendromu' adını biz verdik ve bu isimle tıp literatürüne kaydettik" dedi.
#HacettepeErteleme sendromu, kişinin yetiştirmesi gereken işleri ötelemesi olarak tanımlanıyor. Ama tembellikle ilgisi yok! Pandemiyle birlikte sıklaşan erteleme eğilimini nasıl yeneceğimizi uzmanlara sorduk: “İyi performans gösterme olasılığınızın en yüksek olduğu işle başlayın.”
#Erteleme SendromuKoronavirüse yakalanıp iyileşen bazı çocuklarda bir süre sonra ortaya çıkan gizemli hastalık MIS-C'nin ardından şimdi de nadir görülse de yetişkinlerde de benzer bir sendroma rastlandı. Şu anda hastalığın çok yaygın olmadığını söyleyen Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, Kovid'den iyileşen yetişkinlerde birkaç ay sonra ortaya çıkabilen MIS-A sendromunun yüksek ateş, tansiyon düşüklüğü, halsizlik ve ishal belirtileriyle ortaya çıktığını söyledi ve mutlaka hekime başvurulması yönünde uyardı.
#MIS-AHerkesin dilinde olan, hafta sonu tatilinden sonra haftanın ilk günü işe gidildiğinde yaşanan huzursuzluğu, motivasyonsuzluğu ve bazen sinirliliği nitelemek için kullandığı pazartesi sendromu gerçekten psikolojik bir rahatsızlık mıdır? Pazar gününün güzelliğini bile yaşamamıza engel olan bu olgu nedir? Peki, pazartesi sendromunun tek suçu haftanın ilk günü olması mıdır?
#Pazartesi SendromuHer yıl milyonlarda insan farklı ülkeleri, farklı kültürleri tanımak için seyahat ediyor. Bu seyahatler ister uzun ister kısa olsun, muhteşem deneyimler yaşamayı sağlıyor. Fakat bazen gidilen yerde umulan bulunmuyor. Fotoğraflarda görüp beğendiğiniz o büyüleyici yerler gördüğünüzde tüm büyüsünü yitirebiliyor. Tam da bu duruma bir ad vermişler; Paris Sendromu. Peki Paris sendromu nedir?
#SeyahatKoronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. İlhami Çelik'ten ‘hasta bina sendromu’ ile ilgili dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Çelik açıklamasında ‘Biz hep kapalı mekanlara gidip oralarda günlerimizi saatlerimizi geçiriyoruz. Bu son derece yanlış bir şey, en güzeli doğada olmak. Doğanın o temizliğini ve güzelliğini almak gerekiyor. Bence koronavirüsün en güzel yanı da bunu ortaya çıkartması’ dedi.
#Prof. Dr. İlhami ÇelikKoronavirüs salgınından sonra literatürde yeni bir hastalığın ortaya çıktığını söyleyen Kedici Veteriner Hekimleri Derneği (KedVet) Başkanı Dr. Tarkan Özçetin, “Hastalığın adı ‘Korona Sendromu’. Bu olası hastalığın oluşumunu önlemek için bize en büyük destek evcil dostlarımızdan gelecek” ifadelerini kullandı.
#GazetehaberleriHer yaş grubunda görülen kronik yorgunluk sendromu hakkında uyarılarda bulunan Prof. Dr. Cebrail Kısa, “Sürekli yorgun hissetme, uyku hali, ilişkilerden kaçınma ve içe kapanma gibi belirtileri vardır. Bu bir hastalıktır ve psikiyatristler tarafından değerlendirilmelidir. Klinik belirtilerin uzun süre devam etmesi kişiyi intihara kadar götürebilir” dedi.
#YorgunlukGazi Üniversitesi Tıp Fakültesi (G.Ü.T.F.) ve Cri Du Chat Sendromu Derneği işbirliğiyle 5. kromozomun bir parçasının kaybıyla ilişkili nadir bulunan bir genetik düzensizlik olan Cri Du Chat (Kedi Miyavlaması) Sendromu, düzenlenen bir konferansla ele alındı.
#GütfAvustralya’daki Victoria Üniversitesi’nde yapılan çalışma, erkeklerin soyunma odasında diğer erkeklerin yanında nasıl göründüğünü, eşlerinin ya da partnerlerinin yanında nasıl göründüklerinden daha çok önemsediğini ortaya koydu. ‘Soyunma odası sendromu’ ismi verilen bu sendrom nedeniyle birçok erkek kas geliştirici ilaçlar kullanırken Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Serkan Deveci bu ilaçların zararları konusunda uyardı ve soyunma odası sendromunu anlattı.
#ErkekSavant sendromu, çoğu insanda bulunamayacak üstün yeteneklerin ve zihinsel becerilerin, ağır gelişimsel ya da zihinsel yetersizliği olan insanlarda olma mucizesidir. Peki, savant sendromu hangi hastalıklarla görülür? Belirtileri nelerdir? Çocuk Nöroloji Uzmanı Doç. Dr Ebru Kolsal konu hakkındaki bilgilerini aktardı.
#Savant SendromuStres ve duygusal travmalar en çok kalbi yorar. Üstelik sadece duygusal olarak değil fiziksel olarak da… Kırık kalp sendromu olarak bilinen Takaşubo Miyopatisi, aşırı stres, acı veya şok durumunda ortaya çıkıyor ve en çok kadınlarda görülüyor. Nöroloji Uzmanı Dr. Mehmet Yavuz, kırık kalp sendromunu anlatıyor.
#ÜzüntüKompartman Sendromu (KS), damar ve sinir içeren kapalı boşluklarda doku basıncının, perfüzyonu engelleyecek kadar artması sonucu ortaya çıkan hipoksiyle birlikte kas ve sinir dokusunun iskemiye maruz kalması ve bunu izleyen değişiklikler sonucu ortaya çıkan tablodur. Uzamış kas hipoksisi sonucu nekroz ve kontraktür meydana gelir.
#KompartmanAnne ve babadan alınan kalıtımsal bilgiyi taşıyan yapılara kromozom denir. Di George sendromu 22.kromozomdaki bozukluktan kaynaklanan ırsi bir hastalıktır. Tekrarlayan enfeksiyonlar, havale geçirme, sıradışı yüz görünümü ve doğuştan gelen kalp problemlerinin bir arada bulunduğu bir durumdur. Di George sendromu 4,000 canlı doğumda bir (1:4000) olmak üzere oldukça nadir görülür. Erkek ve kız çocuklarda görülme olasılığı ayndır.
#Di GeorgeGenç yetişkinler arasında kanser vakalarının alarm verici şekilde artması, sağlık alanında büyük bir kaygı yaratıyor. İngiltere Kanser Araştırmaları Derneği’nin verilerine göre, 24-49 yaş grubunda safra kesesi kanseri vakaları 1990’lardan bu yana yüzde 84 oranında yükseldi. Onkologlar, bu durumu 'salgın' olarak nitelendirirken, çoğu uzman erken teşhisin hayati önem taşıdığını vurguluyor. Peki safra kesesi kanseri neden artıyor? Ülkemizde durum nasıl? Belirtileri neler? Nelere dikkat edilmeli? Doç. Dr. Osman Köstek ile mercek altına aldık.
#KanserAdam Stanaway, 2016 yılında bir sabah uyandığında bir şeylerin yolunda gitmediğini hemen anladı. Birdenbire mavi, yeşil veya kırmızının tonlarını ayırt edemediğini fark etti. Belli renkleri görememe durumunun zamanla körlüğe kadar gideceğinden ise habersizdi…
#Wolfram Benzeri Sendrom12 yaşındayken radyo programı yapmaya başladı. Yayıncılıktan hiç kopmadı ama psikolojiye de meraklıydı, bu alanda eğitim gördü. Klinik psikolog Gökhan Çınar YouTube’daki Bana Göre TV kanalında ‘Katarsis’, ‘Katarsis X-tra’ ve ‘FÜG’ adlı programları yapıyor. Hem Okan Bayülgen, Haluk Levent, İrem Derici gibi ünlü konukları ağırlıyor hem de toplumsal meselelere odaklanıyor. Bir yandan da yaptığı gösteriler dolup taşıyor.
#Gökhan ÇınarSon yıllarda yapılan birçok bilimsel araştırma, özel hayatımızda yaşadığımız ruhsal kaygı, stres ve endişenin kansere davetiye çıkardığını gösterir nitelikte! Kanser konusunda ezber bozan açıklamalarıyla dikkat çeken Türkiye’nin en güvenilir bilim insanı Onkoloji Uzmanı Doç. Doktor Yavuz Dizdar “Kanser hastalığı aynı zamanda bir psikolojik tedavi sürecidir” diyerek ‘kırık kalp sendromu’na dikkat çekti.
#Yelda BaşaranDünya Obezite Federasyonu tarafından 2023 yılında yayınlanan rapora göre, Türkiye 2030 yılında Avrupa’nın en obez ülkesi olmaya aday. Federasyon, dünya genelinde en hızlı obezite artışının da çocuk ve gençlerde görüldüğünü belirtti. Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aslı Akyol Mutlu ise özellikle erken yaşlarda çocuklara sağlıklı beslenme bilincinin aşılanması gerektiğini belirterek, okullarda sağlık okuryazarlığı dersinin verilmesi gerektiğine dikkat çekti.
#Dünya Obezite FederasyonuAdam Stanaway, 2016 yılında bir sabah uyandığında bir şeylerin yolunda gitmediğini hemen anladı. Birdenbire mavi, yeşil veya kırmızının tonlarını ayırt edemediğini fark etti. Belli renkleri görememe durumunun zamanla körlüğe kadar gideceğinden ise habersizdi…
#Wolfram Benzeri SendromHenüz 20’li yaşlarındayken eşini beklenmedik bir şekilde kaybeden genç kadın, yıllar sonra yine çok ağır bir acı yaşadı; eşinin hayatını kaybettiği gün oğlunun da cansız bedeniyle karşılaştı. Çok sağlıklı olan baba ve oğlun ölümlerinin sebebi ise kimsenin aklına gelmeyen cinstendi…
#Ani Kardiyak ÖlümBAZEN önceliklerimizin sırasını kaçırıyor ve daha alt sıralarda yer alması gereken konuları farkında olmadan en tepeye oturtuyoruz. Sağlık, hiç tartışmasız tüm önceliklerin üstünde olmalıdır. Sağlığımız aksadığı, bozulduğu zaman kıymetini anlıyoruz. Arabamıza, evimize gösterdiğimiz özeni sağlıkta esirgiyoruz. Ne zamanki yatağa ya da hastaneye mahkum oluyoruz, o zaman jeton düşüyor. Ama bazen çok geç olabiliyor. Dr. Neşe Erdinç, hayata ve sağlığa dair şunları anlattı;
#1Ciddi ritim bozukluğuna yol açarak kalbi aniden durduran "Brugada sendromu" nedeniyle "şoklu kalp piliyle" yaşayan ve 17 yılda 150 kez kalbi duran 37 yaşındaki Alper Ayaz, "radyofrekans ablasyon" tedavisiyle kalbinin düzensiz çalışmasından ve sıklıkla elektroşok etkisine maruz kalmaktan kurtuldu. Ayaz, "Bazen ritim düzene girmediğinde kalp çıldırırcasına atıyor, pil hemen devreye giriyor. Bir günde 12 şok aldığımı hatırlıyorum. Sonrasında acile gittim, nabzım çok yüksekti, hemen hastaneye yatırdılar. Yine ağır olarak 6-7 şok aldım. Bir de bu ablasyon işlemini yaptırmadan önce evdeyken 7-8 şok birden aldım. Ablasyonla inşallah o günleri geride bırakacağım, daha güzel günlere erişeceğim" diye konuştu.
#Brugada SendromuCiddi ritim bozukluğuna yol açarak kalbi aniden durduran "Brugada sendromu" nedeniyle "şoklu kalp piliyle" yaşayan ve 17 yılda 150 kez kalbi duran 37 yaşındaki Alper Ayaz, "radyofrekans ablasyon" tedavisiyle kalbinin düzensiz çalışmasından ve sıklıkla elektroşok etkisine maruz kalmaktan kurtuldu. Ayaz, "Bazen ritim düzene girmediğinde kalp çıldırırcasına atıyor, pil hemen devreye giriyor. Bir günde 12 şok aldığımı hatırlıyorum. Sonrasında acile gittim, nabzım çok yüksekti, hemen hastaneye yatırdılar. Yine ağır olarak 6-7 şok aldım. Bir de bu ablasyon işlemini yaptırmadan önce evdeyken 7-8 şok birden aldım. Ablasyonla inşallah o günleri geride bırakacağım, daha güzel günlere erişeceğim" diye konuştu.
#Brugada SendromuÇocuk yaşta geçirdiği felç yüzünden adeta kendi bedeninin içine hapsolup kaldı. Çok nadir görülen bir hastalığı ve anlatacak çok şeyi vardı. Hastalığına yenik düşmek istemedi ve sadece gözlerini kullanarak bir kitap yazmayı başardı…
#Locked İn SendromuDÜNYA Sağlık Örgütü’nün son paylaşımlarına göre her yıl 4 milyondan fazla insan, kilo fazlalığı ve obezite sonucu yaşamını kaybediyor. Diğer yandan dünyada 1 milyardan fazla insan, hali hazırda metabolik sendrom tanı ölçütlerini karşılayabiliyor. Beden kitle endeksinin 25’in üzerinde olması halinde kilo fazlalığından, 30’un üzerinde olması halinde ise obezite ya da diğer adıyla şişmanlıktan söz etmekteyiz. Fast-food ve raf ömrü uzun market gıdalarının ulaşılabilirliği ve tüketimi arttıkça, obezite artık sadece orta yaş ve üzeri popülasyonun değil, çocuk ve gençlerin de sorunu haline gelmeye başladı. Duygudurum Vakfı (DUVAK) Başkanı, Avrupa Nöropsikofarmakoloji Koleji Bipolar Network Üyesi, Dokuz Eylül Üniversitesi Psikiyatri Anabilim Dalı Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayşegül Yıldız, neden kilo veremediğimizi anlattı...
#1Nefesi alkol kokuyordu, başı dönüyordu, yönünü şaşırıyordu ve kendisini sürekli halsiz hissediyordu. Öyle ki bir gün okula giden çocuklarına öğle yemeği hazırlarken bayıldı ve başını mutfak tezgâhına çarptı. 50 yaşındaki bu kadın alkolik olabilir miydi? Oysa dini inancı gereği dudaklarına bir damla bile içki değdirmemişti. Hastaneye gittiğinde ise “içmeden sarhoş olmak” olarak adlandırılan Bağırsak Fermantasyonu Sendromuna yakalandığını öğrendi. Peki nasıl oluyor da vücut kendi kendine alkol üretebiliyor? Prof. Dr. Salih Boğa ile ilginç semptomlara sahip Bağırsak Fermantasyonu Sendromunu konuştuk.
#SağlıkViktorya Dönemi'nde sıkça görülen ölümcül hastalıkların geri dönüşü son yıllarda şaşkınlık yaratıyor. Özellikle ‘Kralların hastalığı’ olarak bilinen gut hastalığı, İngiltere’de korkutucu düzeyde artıyor. Paylaşılan verilere göre 2023'te kaydedilen vakalarda yüzde 960’lık bir artış yaşandı. Peki gut hastalığı neden bir anda artmaya başladı? Ülkemizde de görülüyor mu? Uzm. Dr. Zühre Sarı ile mercek altına aldık.
#SağlıkHızlı yaşam temposuna ayak uydurmak için genellikle besinleri çabuk ve aceleyle tüketiyoruz. Fakat hızlı yemek yeme alışkanlığı, başta kilo artışı olmak üzere çeşitli sağlık sorunlarını beraberinde getiriyor. Konuyla ilgili yapılan pek çok araştırma ise tehlikenin giderek arttığını gösteriyor. Peki hızlı yemek tüketimi hangi sağlık sorunlarına neden oluyor? Standart yemek hızı ne kadar olmalı? En önemlisi yemek yeme hızını bilinçli olarak yavaşlatmak için hangi adımlar atılmalı? Bunun gibi pek çok soruya Prof. Dr. Alper Yurci ile cevap aradık.
#SağlıkSpor Hekimliği Uzmanı Prof. Dr. Metin Ergün, hareketsiz bir yaşam süren orta yaşlardaki kişilerde karın bölgesinde yağlanma, kilo alma, kan yağlarında artış, hipertansiyon ve insülin direnci ile karakterize ‘metabolik sendrom’ gelişebildiğini belirterek, sağlıklı bir yaşam için kilo kontrolü yapılması gerektiğini söyledi.
#1Sümmani Karakuş, kemik iliğinin yeterli kan üretememesinden dolayı yaklaşık 2 yıllık süreçte verilen 120 ünite kanla ayakta kaldı. Ancak aldığı yoğun miktardaki kan başka sağlık sorunlarına yol açtı. Bunun üzerine Sağlık Bakanlığına kök hücre nakli yapabilmek için başvurduklarını belirten Prof. Dr. Gürhan Kadıköylü, “MDS’in bu tipi, kök hücre nakli yapılan hastalıklar arasında değil. Hastamız sürekli kan alarak yaşayamayacağı ve verilen kanlar organlarda demir birikimine (hemosiderozise) yol açacağı için Sağlık Bakanlığına yaptığımız endikasyon dışı kök hücre nakli onaylandı. Donörü olmayan hastamıza kök hücre de Almanya’dan bulundu ve nakil gerçekleşti” ifadelerini kullandı.
#SağlıkTürkiye Futbol Federasyonu’nun (TFF) ’Türkiye Futbol Oynuyor’ Projesi kapsamında destek verdiği Özel Sporcular Federasyonu bünyesindeki Down Sendrom Futsal Milli Takımı, Antalya’da devam eden 2. Down Sendrom Dünya Spor Oyunları’nda (Trisome Oyunları) yarı finalde karşılaştığı Meksika’yı 5-2 yenerek finale yükseldi.
#Trisome Oyunları