Selanik denildiğinde ilk akla gelen lezzetlerden biri de Selanik böreği oluyor. Mustafa Kemal ATATÜRK'ün de en sevdiği börek olan Selanik usulü ıspanaklı börek her evde bulunan malzemelerle kolayca yapılabiliyor. Atatürk, ara ara mutfaktan bu böreğin yapılmasını ister, böreğini mutlaka ayran eşliğinde tüketirdi. Peki, Selanik böreği nasıl yapılır, özelliği nedir? İşte ıspanaklı Selanik böreği tarifi…
#Selanik Böreği NasılLokalBond bir topluluk platformu. Türk aileler İstanbul’a gelen yabancıları evlerinde ağırlayıp hem Türk misafirperverliğini gösteriyor hem de mutfağımızı, kültürümüzü tanıtıyorlar. Ve tüm bunları günlük hayatın doğallığı içinde gerçekleştiriyorlar. Nasıl mı? İşte biz de bunu merak edip platformun sunduğu ‘deneyimler’den birine konuk olduk.
#Meltem FıratlıHürriyet Ankara, ‘Etimesgut’u Keşfet’ turuna çıktı. Etimesgut Belediye Başkanı Enver Demirel’in ev sahipliği yaptığı programda, Etimesgut Türk Tarih Müzesi ve Parkı’nı gezdik. ‘Biz, tarihi bugün değil, binlerce yıl önce Asya’da, Avrupa’da, Anadolu’da yazdık. Ve şimdi şanlı tarihimizi tüm yönleriyle görmek, hissetmek, yaşamak ve yaşatmak için bu müzemizle herkese ‘Tarih seni çağırıyor’ diyoruz.’
#‘Etimesgut’U KeşfetBatı kökenli kimi yemek ve tatlı çeşitleri zamanla yemek alışkanlığımızın bir parçası haline geldi; köfte ekmek, lahmacun ve pide gibi geleneksel yemeklerimizin bazılarıysa fast food kültürüne uyarlandı. Türk mutfak kültürünü korumak hepimizin sorumluluğu... 29 Ekim vesilesiyle ülkemizin kurucusu Atatürk’ün sofrasına ve Cumhuriyet döneminin yemeklerine bakalım.
#29 EkimÜlkemizin birçok yerinde, özellikle de sabahın erken saatlerinde buharı tüterek fırından çıkan kıymalı, peynirli, patatesli, otlu, ıspanaklı ve sade börekler mutfağımızın en sevilen lezzetlerinden. Milas’ın otlu böreğinden Antalya’nın serpmesine, Antakya’nın kaytazından Erzurum’un ketesine çeşitlerimiz saymakla bitmez. Ama benim için her şehrin, kasabanın kendine özel tarifiyle yaptığı suböreği, tüm böreklerin ecesidir...
#BörekMevsimi geldi, balkabakları tezgâhlara dizildi. Her yıl 31 Ekim’de kutlanan Cadılar Bayramı nedeniyle bu dönem dizilerde, filmlerde de bol bol gördüğümüz bir meyve bu... Mutfağımızda en çok tatlısı pişse de çorbası da enfes olur. Girit mutfağında sinkonta adlı bir yemeği yapılan balkabağının böreğinin de tadına doyum olmaz!
#BalkabağıEğer kültürel ve tarihi yerleri gezmeyi seviyor ve kartpostal gibi bir doğa manzarası içinde uzun yol araba kullanmaya itirazınız yoksa sizin için güzel bir liste hazırladık. İşte hesaplı tatil yapacağınız Balkan rotası hakkında tüyolar…
#Balkanlar Seyahat RehberiEğer kültürel ve tarihi yerleri gezmeyi seviyor ve kartpostal gibi bir doğa manzarası içinde uzun yol araba kullanmaya itirazınız yoksa sizin için güzel bir liste hazırladık. İşte hesaplı tatil yapacağınız Balkan rotası hakkında tüyolar…
#Balkanlar Seyahat RehberiGösterisinin büyük bir kısımını yemek üzerine yaptığı espriler kaplıyor. Ben de nasibimi alıyorum zaten. Gösterilerinde beni anlatıp, izleyicisine soruyor: Tabağı sıyıran gurme mi olur diye... Bu kez ben Cem Yılmaz’ı karşıma aldım ve sordum: Salataya şamandıra atar mısın, zengin olunca hep havyar mı yedin, diyet yapıyor musun, evde mutfağa kim giriyor...
Yıllarca rakı masalarında meze eşliğindeki ziyafetler ya da düzensiz beslenme üzerine kuruluymuş Mesut Yar’ın yeme düzeni. Bir kez sıkı rejim yapıp fazla kiloları vermesine karşın sonradan geri almış. Yaklaşık sekiz aydırsa tatlıyı, zeytinyağını, pilavı ve makarnayı hayatından çıkarmış fit bir Mesut Yar var karşımızda. Rejim öncesi dönemiyle aradaki tek benzerlik akşam rakısını atlamaması
Tuncel Kurtiz’i anlatmaya gerek var mı? Tek kelimeyle anlatırsak: Sanatçı. Sinema, tiyatro derken şimdi de televizyonların yıldızı. İster beyaz perdede, ister sahnede, ister televizyonda olsun, tüm ödüller onun oluyor. Sadece sanatçı değil, sevecen, sımsıcak bir dost aynı zamanda. Tuncel Kurtiz’le Ezel dizisi için İstanbul’a geldiğinde kaldığı Tünel Rezidans’ın yedinci katındaki dairesinde söyleştik. Muhteşem Haliç manzarası yüzünden arada bir yemek sohbetini kesip, İstanbul’un nasıl “ırzına geçildiğini” konuştuk. Tuncel Kurtiz bana elleriyle pişirdiği enginarı, kuşkonmaz ızgarayı, Edremit’ten getirdiği özel peynirleri sundu. Sohbetimizi kırmızı şarapla ıslattık.