Tam tur Balkan rotası: 9 ülke, 26 şehir
Eğer kültürel ve tarihi yerleri gezmeyi seviyor ve kartpostal gibi bir doğa manzarası içinde uzun yol araba kullanmaya itirazınız yoksa sizin için güzel bir liste hazırladık. İşte hesaplı tatil yapacağınız Balkan rotası hakkında tüyolar…
Schengen vizesi olanlar için Yunanistan çıkış, Bulgaristan giriş, Schengen vizesi olmayanlar için ise uçakla Üsküp (Makedonya) ya da Priştine (Kosova) gidiş - dönüş olacak şekilde hazırladığımız bu rotada Makedonya, Kosova, Arnavutluk, Bosna Hersek, Sırbistan, Karadağ ve bonus olarak vizesi olanlar için Hırvatistan dahil, tam tamına 9 ülke ve en az 26 şehirden oluşan bir rota bu. Hazırsanız başlayalım..
1-Yunanistan
Gece yola koyulup, İpsala sınır kapısından Yunan topraklarına ayak bastıktan sonra, sabahın ilk saatlerinde varacağınız Kavala’da sabah kahvaltısı yapın, güzel bir kahve içip kendinize gelin ne de olsa uzun yoldan geldiniz. Yanınıza yolda atıştırmalık Kavala kurabiyesi almayı unutmayın. Bir sonraki durağınız olan Selanik’te görmeniz gereken en önemli yer tabii ki Atatürk’ün Evi. Aya Dimitros Katedrali, şehrin ana meydanı olan Aristoteleus Meydanı ve Aya Sofya Kilisesi’ni gördükten sonra Beyaz Kule’ye doğru Kordon yani Lefkos Pyrgos boyunca güzel bir yürüyüş yapabilir, hem bol deniz havası alır hem de yolda uyuşan ayaklarınızı açarsınız.
2-Makedonya
Makedonya’da ilk durak başkent Üsküp. Burada Üsküp Kalesi, Sveti Spas Kilisesi, Taş Köprü, Mustafa Paşa Camii, Makedonya Meydanı, Saat Kulesi, Bedesten, Büyük İskender Anıtı, Davut Paşa Hamamı’nı gezebilirsiniz. Acıktınız ve artık iyice yoruldunuz diye düşünerek, yemek önerimize geçelim: Makedon Böreği, Makedon Yahnisi, Makedon Köftesi, Manca veya güveçte kuru fasulye.
Matka Kanyonu, Kanuni Sultan Süleyman döneminde yapılmış şirin bir kasaba şehri olan Kalkandelen (Tetova), Makedonya’nın 2. büyük şehri Bitola (Manastır), UNESCO’nun Doğa ve Kültür Mirası Listesi’nde yer alan Ohrid, Ohrid Gölü’nün batı kıyısındaki Struga ve doğal su kaynakları içinde, sisler arasında tekne turu yapmadan dönmemeniz gereken St. Naum burada görmeniz gereken diğer yerlerden.
3-Arnavutluk
Makedonya - Arnavutluk arası yol çoğunlukla virajlı dağ yolları bu nedenle araç kullanırken dikkatli olunmasında fayda var. Sınır geçişinde Türkler için sorunsuz olsa da bekleme süreleri uzun olabiliyor. Arnavutluk hırsızlıklarıyla ünlü, dolayısıyla yolculuğunuz boyunca dikkatli olmanızı tavsiye ederiz.
Arnavutluk’ta başkent Tiran dışında Elbasan, Berat, Dıraç (Durres), İşkodra görülecek şehirlerden.
4-Kosova
Eğer zamanınız varsa Arnavutluk’tan kesinlikle Kosova’ya geçip Prizren ve başkent Priştina’yı görmelisiniz. Ancak nasıl olsa Kosova’ya direkt uçuş var ve vize sıkıntısı zaten yok diyorsanız, bizim yaptığımız gibi burayı bir sonraki sefere bırakıp, yola Karadağ’ın başkenti Podgorica ile devam edebilirsiniz.
5-Karadağ
Podgorica uygun fiyatlı konaklama imkanı sunan, oldukça modern cafe ve restoranlarda güler yüzlü ve iyi bir hizmet alabileceğiniz, rahat rahat gezip yarım günde tamamlayacağınız bir başkent. Ülkede asıl turistik olan diğer şehirler ise Bar, son yıllarda Güney Avrupa’nın en gözde tatil mekanlarından birisi hâline gelen Budva, Ortaçağ’dan fırlamış edası ile insanı büyüleyen ve adeta masalsı bir dünyaya çeken, surlar içine gizlenmiş Kotor.
6-Hırvatistan
Kotor’dan 2 saat uzaklıkta bir AB ülkesi olan Hırvatistan’a giriş için tabii ki Schengen vizeniz olması gerekiyor. Dubrovnik bu ülkede özellikle Game of Thrones dizisindeki meşhur “Utanç Yolu” ile ünlenmiş, elinizi sallasanız bir turiste çarpacağınız ve bu bölgede diğer ülkelere göre 3 katı daha pahalı olan bir şehir. Ama yine de kesinlikle görülmeye değer bir yer olduğunuz söylemeden geçmeyelim.
7-Bosna Hersek
Başkent Saray Bosna dışında, tarihi Mostar Köprüsü, bir Osmanlı köyü olan Poçitel ve Blagay Tekesi ülkede görmeniz gereken yerlerden.
Saray Bosna’da Katedrali, Belediye Binası, Ali Paşa Cami, Gazi Hüsrev Bey Cami’yi ziyaret edip, Boşnak Böreği, Begova Çorba, Soğan Dolma veya Cevabinin tadına bakmalı, üzerine de Boşnak Kahvesi içmelisiniz.
8-Sırbistan
Sabi (Save) Nehri'nin Tuna Nehri'ne karıştığı noktada bulunan başkent Belgrad; renkli gece hayatı, müzeleri ve tarihi eserleriyle ünlü. Belgrad Hisarı (Kalemegdan Kalesi), Katedral Kilisesi, Prenses Ljubica Sarayı, Zica Manastırı, Kalenic Manastırı, Ulusal Müze, Modern Sanatlar Müzesi, Sırbistan Ortodoks Kilisesi Müzesi ve Etnografya Müzesi, Belgrad'ın en önemli kültürel ve tarihi mekanları arasında. Burada ayrıca tekne turu yapabilir ya da teknelerin kalktığı limandaki modern kafelerde zaman geçirebilirsiniz.
Bulgaristan’a doğru devam ederken Niş’e uğramalısınız. Nisava Nehri’nin iki yakasına kurulmuş bu şehirde görülmesi gereken yerler: Niş Kalesi, Kelle Kulesi, Niş Crveni Krst Toplama Kampı.
9-Bulgaristan
Türkiye’ye bir adım kala komşumuz Bulgaristan’ın başkenti Sofya’da Aleksander Nevski Katedrali, Sofya Arkeoloji müzesi, Banyabaşı Camii’ni gezdikten sonra Bulgaristan’ın ikinci büyük şehri olan Plovdiv yani Filibe’nin araç trafiğine kapalı upuzun Knyaz Aleksandar I Caddesi boyunca sağlı sollu gezinebilirsiniz. Plovdiv’de yolda yiyecek ve içeceklerinizi alabilirsiniz çünkü buradan sonra artık Türkiye’ye Edirne’den giriş yapana kadar durmak yok..
Plastik cerrahi mi, fantastik cerrahi mi?