Şüphesiz Sarıyer’deki Balıkçı Kahraman ülkedeki en pahalı lokantalardan biri. İçki hariç kişi başına 200 euro’yu (7.500 lira civarı) bulabilirsiniz. Pahalı mı? Hem evet hem de hayır. Evet, çünkü ülkemizdeki gelir düzeyine göre dudak uçuklatan fiyatlar bunlar. Öte yandan kullanılan malzemenin kalitesi ve yaratılan değeri dikkate alırsanız mekânın çektiği fiyat anormal değil. Amiyane tabirle Balıkçı Kahraman iyi fiyat çekiyor ama Allah için adama ‘Kazıkçı’ demek de haksızlık olur.
#BalıkÜç ay danışmanlık vermek üzere gelip 10 yıl Sunset’in Uzakdoğu yemeklerine imza atan şef Hiroki Takemura, Kapadokya’da Take Sushi isimli bir restoran açtı. Takemura ile hem Türkiye’deki tecrübelerini ve mutfağımızda alışamadığı şeyleri hem de yeni menüsünden leziz önerilerini konuştuk.
#SuşiJapon mutfağı Türkiye’de de yükselişte. Peki 85 milyon içinde yanlış kesilmiş bir saşimiyi sorgulayabilecek, pirinci kötü olan bir suşiyi geri gönderebilecek, çubukların birbirinden masanın altında ayrılacağını, suşiye soya sos içinde banyo yaptırılmayacağını bilen kaç kişi var?
#Sinan DamgacıoğluDünya genelinde milyonlarca kullanıcısı olan TasteAtlas sitesinin 2020 yılı ödülleri belli oldu. Toplam 63 bin 402 oy sonucunda dünyanın en iyi 100 geleneksel lezzeti seçildi. Listede Türk lezzetleri önemli yer tutarken ikinciliği Adana kebabı aldı.
#TasteatlasMichelin yıldızlı Arkestra’ya çok ama çok bayıldım! Fransa, Lyon’daki Institut Paul Bocuse mezunu şef Cenk Debensason’un tabaklarında Fransız ekolünü fazlasıyla hissediyorsunuz. Ama öyle ağır soslara bulanmış proteinlerden bahsetmiyorum. Tam tersi, Fransız mutfak tekniklerinin biraz Uzakdoğu malzemeleriyle daha çağdaş halini düşünün…
#ArkestraJapon, Çin, Kore, Tay... Uzakdoğu mutfağı denince aklımıza gelen mutfak çeşitliliği ve bu çeşitliliği sunan restoranların sayısı giderek artıyor. Michelin Rehberi’nin 2024 yılı seçkisinde de yıldız alan ve tavsiye listesine giren isimler dikkat çekmişti. Jürimize İstanbul’da Uzakdoğu mutfağının en iyi örneklerini sergileyen adresleri sorduk.
#GİZEM DİNÇBAŞGeçen ay Instagram’da rengârenk domateslerin olduğu bir fotoğraf paylaştık, altına da “Evet, bu yaz OD Bahçe’de yetiştirilen ve mutfağımıza taşınan domatesler tam 105 çeşit” diye yazdık. “Gerçekten bu kadar çok çeşit domates var mı” diye çok soran oldu. Var. Ve amacımız, farklı domateslerin farklı lezzet profillerini tadabilmek. Size Egeli bir şef olarak çocukluğumdan bugüne domatesin hayatımdaki yerini anlatmak istedim...
#YazYaz tatili demek Ege ve Akdeniz demek. Konaklamayı, gezilecek yerleri hallettiniz... Bir de gezerken ağız tadınıza göre keşifler yapmak istemez misiniz? Yüksek mutfak arayanlara da yol kenarında hızla ne yerim diyenlere de 6 başlıkta öneriler hazırladım; aralarında geçerken tadına bakılacak yöresel otlarla yapılmış Bodrum böreği de var, aslan balığı ceviche de…
#SeyahatBebek Otel By The Stay’deki Sankai, geçen hafta üç gece The Stay Alaçatı Warehouse’da pop-up yaptı. Ben de o akşamlardan birinde oradaydım ve Japon ağırlama kültürünü en rafine haliyle yaşadım. Oteldeki ilk akşamsa paylaşımlık tabaklarla kurulan bir Ege sofrasındaydım. Mutfağın başındaki Bolulu şef Eyüp Çoban’ın lezzetli sunumlarını da çok beğendim...
#KokoreçYarın 18 Haziran, Dünya Suşi Günü... Asya ülkelerinin mutfaklarına ve özellikle de suşiye gösterilen ilgi ülkemizde her gün katlanarak artıyor. İşin inceliklerini ve evde suşi yapmak isteyenlerin kullanabileceği yöntemleri İnari’nin koordinatör şefi Korhan Gülsoy’dan dinledik...
#Dünya Suşi GünüLondra’nın en popüler Uzakdoğu restoranlarından Roka, İstanbul’u sevdi. 1’inci yılını dolduran ve kendi müdavimlerini edinen mekânın başarısının ardında, markayla uzun yıllar yurtdışında çalıştıktan sonra İstanbul mutfağını kuran şef Suna Hakyemez var. Şefle iki şehrin hikâyesini ve menüdeki lezzetleri konuştuk.
#RokaTarih Vakfı yemek seminerleri düzenliyor. Romu Ristorante Ataköy’de; Ferida, Şaşkınbakkal’da açıldı. Sur Balık’ın menüsüne zerdeçallı-ballı balık, avokadolu karides gibi tatlar eklendi. Folks’un 1’inci yaş günü kutlaması ve Pizza Il Forno’nun Anneler Günü kampanyasıyla yeme-içme dünyasından haberler burada
#SuşiZiyaret etmeyi çok sevdiğim ve özlediğim salaş bir lokanta… Yıllardır kalitesini hiç bozmadan, nohut mayalı ekmekle o lezzetli kumruyu yapan bir başka dükkân… Çibörek, mantı ve pişi işinde usta bir aile işletmesi… Çeşit çeşit sakatatı başarıyla sunan bir diğeri… Son zamanlarda İzmir’de tattığım ve damağımda iz bırakan lezzetlere bakalım…
#İzmirHorasan Balık’ın şefi Ahmet Horasan işini seven, özsaygısı olan, dürüst biri. Çok güzel ve çeşitli malzemelerle çalışıyor. Mavi kuyruk karides, götügöz, böcek, karavida, barbun… Hepsi taze. Böcekle gelen orzo, mekânın imza lezzetlerinden. Çim çim karidesleri de çok başarılı kızartılmıştı.
#Horasan Balık8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde 6 ünlü kadın şef, Hodan Restaurant ve Food in Life dergisi işbirliğiyle ‘Kadın Şeflerin Dayanışma Yemeği’ adlı bir etkinlik düzenledi. Yemekte afet bölgesindeki kadınlara gönderilmek üzere 180 bin lira gelir elde edildi.
#Savaş ÖzbeyEtiler’de açılan Arkestra’nın şefi Cenk Debensason, Michelin yıldızı almış pek çok şeften üstün. Üstün derken seçtiği malzemeleri, bunları yemekte nasıl ve ne oranlarda kullandığını ve pişirmedeki ustalığını kastediyorum. Aynı nedenle de Arkestra’nın geleceğinden korkuyor ve Cenk için endişeleniyorum. Neden mi, gelin size anlatayım...
#ArkestraSakin ve doğayla bütünleşmiş Sifnos’ta altı gün geçirdim. Öğle yemeği için uğradığım sahil lokantalarından Deep Blue’da tattığım denizkestanesi salatasını beğendim. Adanın en iyi lokantasıysa bence Omega3. Bölgeye özgü bisküvi, mezgit saşimi, marine edilmiş zeytin ezmeli karamelize ahtapot ve karabiberli ‘kalamar makarna’ gibi yemeklerin çoğu yaratıcı ve leziz...
#SifnosYazı iple çekme nedenlerimden biri kesinlikle karpuz ve kavun... Hele bu sıcaklarda dolaptan çıkarıp ‘buzzz’ gibi yemenin keyfini bence başka hiçbir meyve vermiyor. İkisi de yüksek oranda su içerdiği için granita ve sorbe gibi dondurulmuş tatlılara yakışıyor. Karpuzu; domates, peynir, taze nane ve fesleğenle harmanlayıp salatasını yapmayı çok seviyorum. Kavundan bir sos hazırlayıp cheesecake’in üzerine gezdirmek de müthiş oluyor. Hatta kavunla, kırmızı soğan ve acı yeşil biberli salata yapabilir; bunu ızgara etin yanında servis edebilirsiniz. İşte kavun ve karpuzlu tatlı-tuzlu; serin önerilerim...
#Kavun