Güncelleme Tarihi:
Geçen hafta sonu düştüm yollara... Yol demişken eğer Ankara’ya İstanbul’dan arabayla gidiyorsanız çayınız, kahveniz mutlaka yanınızda olsun; yol üstündeki mola yerlerinin arası birbirine uzak ve doğru düzgün kahve alacağınız bir yer neredeyse yok. Akşamüzeri varıyorum başkente, biraz dinlenip hemen mezeleriyle ünlü Afitap Meyhane’ye geçiyorum. Burası Ankara’nın en ünlü meyhanelerinden, üç şubesi var; Tunus, Beytepe ve Söğütözü. Ben ilk şube olan Tunus’takine gittim. Buranın şöyle bir güzelliği var; üstünde olduğu cadde eğlence yerlerine yürüme mesafesinde.
Afitap’a girdiğinizde sizi bir meze dolabı karşılıyor. Küçük bir uyarı; dolabın önünde çok zaman kaybedebilirsiniz, çünkü o kadar çok çeşit var ki; gözünüz dönüyor! İşletme müdürü Mustafa Maden 500 çeşit mezeleri olduğunu söylüyor. Mesela hemen her meyhanede olan ‘levrek marin’den üç çeşit var. Klasik hardallı olanı, fesleğenlisi ve narlısı... Girit Ezmesi de öyle... Mezeler ortalama 130-330 lira arasında, ara sıcaklar da 190 ila 375 lira. Ben sipariş ettiğimiz mezelerden ödüllü İrlanda Ezmesi’ni çok beğendim, 201 lira. Süzme yoğurt ve labne peynirle yapılıyor, içinde tiftiklenmiş dana eti ve biber var. Ara sıcaklardansa deniz ürünlü simidine bayıldım, o da 193 lira.
Afitap Meyhane’nin bir iç kısmı var, bir de dış tarafında kapalı bir bahçesi. İç tarafındaki barı iki kişi gidilecekse tercih edilebilir, meyhanede barda oturma fikri benim çok hoşuma gitti. Ocakbaşı gibi ama bu sefer ‘barbaşı’. Etraftaki siyah beyaz Türkan Şoray, Gülşen Bubikoğlu, Kemal Sunal fotoğrafları buraya nostaljik bir hava katmış. Ben kapalı bahçede oturdum. Ankara’nın soğuk havasında bile bu kısım ısıtıcılardan dolayı fazla sıcaktı; kazağınızın, hırkanızın içine mutlaka tişört giymenizi tavsiye ederim. 15 gün öncesinden de rezervasyon yapmakta fayda var, yer bulmak epey zor.
Afitap’ın İrlanda Ezmesi
FERAH, LEZZETLİ, EĞLENCELİ
Ankara’da ne zamandır duyduğum ve merak ettiğim başka bir mekân daha vardı; 78. Burası bir restoran, aynı zamanda canlı müzik yeri. Afitap Meyhane’den çıkıp 2 dakika yürüme mesafesindeki 78’e geçtim. İçeri girer girmez restoran kısmını görüyorum, saat ilerlediği için yemek bitmiş, DJ Emre Duygu coşturuyor Ankaralıları. Canlı müzik 00.45 gibi başlıyor. Herkes çok şık... Doğum günü masaları, kalabalık arkadaş grupları, kadın kadına eğlenenler... Bara geçiyorum, etrafıma bakıyorum; yüksek tavan, geniş bir sahne ve kimsenin birbirini rahatsız etmeyeceği şekilde konumlandırılmış stantlar... İstanbul’dan alışık olduğumuz daracık ‘gizli bar’ların aksine geniş, ferah bir yer.
Barda programın başlamasını beklerken barmen Yaşar Şenol’un World Class Türkiye Çeyrek Finali’ni geçen lezzetli kokteyli Legato’yu ikram ediyorlar. 78’de haftanın 4 günü canlı müzik var. Çarşamba ve perşembeleri restoran kısmında akustik performanslar oluyor, İsra Saba, Hazal Lambacı gibi isimler çıkıyor. Cuma-cumartesi geceleri Eda Önder, Begüm Obiz, Alper Kaya Yeşildağ gibi isimleri sahnede. Ben yemek yemedim ama gelenlerin çoğu yemekten eğlenceye devam ediyordu. Eşlikçiler 145-265, sıcaklar 215-325, ızgaralar 310-435, kokteyllerse 255-370 lira arasında restoranda.
Kapalı mekânlarda içerisi ne kadar geniş olursa olsun bir süre sonra insan dışarı çıkıp bir nefes almak istiyor. 78’de neyse ki tavan gece boyunca ara ara açılıp içerisi havalandırılıyor. Her şey güzel ama kahve sipariş edildiğinde “Sıcak servisimiz yok” denmese keşke. 78’den bir fincan kahve alacağım var.
“İKİ SAAT DAHA SÖYLESE...”
78’in sahibi Okan Özden ve kendisinin de dediği gibi gece hayatının belli ki ‘gurularından’ Berk Bulut son durak olarak Tarihi Zeki Bar’a götürüyor bizi. Geceler Ankara’da çok uzun sürüyor. 1988’den beri müdavimleri tıklım tıkış dolduruyor burayı. Filistin Caddesi’ndeki barda haftanın 7 günü canlı müzik var. Ankaralı bir arkadaşımla İstanbul’da eğlenirken bana “Sen bizim Zeki Barımızı görsen bayılırsın, İstanbul’da olsa başka yere gitmezsin” demişti. İçeri girer girmez çok sevdiğim Aztek’e benzetiyorum; tek farkı, burasının canlı müzik mekânı olması... Masanıza hemen meyveniz, zeytininiz, salatalık ve havucunuz geliyor, eski usul minik düz beyaz tabaklarda. Saat 3.30’da kimsenin enerjisi bitmemiş; halaylar çekiliyor. Sahnedeki Pırılay Pekpak sonra ‘damar’a bağlıyor ve ‘Kim bu gözlerindeki yabancıııı’ya, Tan Taşçı’dan ‘Yalan’a geçiyor. İsmi gibi öyle ‘pırıl pırıl’ söylüyor ki gece bitmesin istedim, hatta bittiğinde masadaki arkadaşlarım “İki saat daha söylese sıkılmadan dinlerdik” diyordu.
Ekşi Maya
Bir geceye sığdırdığım ekspres Ankara eğlence turumun bir sabahı da var tabii. Oradan oraya derken güzel bir pazar kahvaltısına ihtiyaç duydum haliyle. Tunalı’daki Ekşi Maya’ya uğradım yola çıkmadan. Burası pazarları 15.00’e kadar kahvaltı servisi veriyor, diğer günler yemek servisleri de var. Biz ortaya bir serpme kahvaltı sipariş ettik; iki kişilik geliyor ama 4 kişiye rahatlıkla yeter, çay dahil 736 lira... Menüde 10 çeşit yumurta, 4 çeşit menemen var. Getirdikleri zeytin ezmesi, kuru domates ezmesi ve bayıldığım acı biber reçeli gibi ürünler kendi üretimleri; beğendiklerinizi, ekşi mayalı ekmekleriyle birlikte satın alabiliyorsunuz. Yemek menüleri de zengin, hamburgerden erişteye seçenek bol. Şişe şarapların fiyatlarıysa İstanbul’a kıyasla makul. Kokteyllerinin isimleriyse mekânın sahibi Ecem Uyar Taranoğlu’nun ailesinden geliyor. Mesela ihlamurlu, viskili kokteylleri Perihan, Ecem hanımın annesi; cinli kokteylleri Huriye ise eşinin anneannesinden alıyor ismini.
AH, GECELER
◊ Sibel Can bu gece 22.30’da Cahide Palazzo’da. (0212) 706 78 90
◊ Berkay bu gece 22.30’da Yeni Gazino sahnesinde. (0532) 500 28 69
◊ Mert Davran yarın 22.30’da Etiler Uluorta sahnesinde. (0530) 252 75 05
◊ Fettah Can yarın 23.00’te Kuruçeşme Boaz Live sahnesinde. (0532) 154 25 87
◊ Aybüke Albere 7 Aralık Perşembe 23.00’te Korto İstanbul sahnesinde. Rezervasyon için: @kortoistanbul
◊ Alya 7 Aralık 23.00’te Kuruçeşme Boaz Live’da. (0532) 154 25 87
7/24 YETMEZ
◊ Japon mutfağından lezzetler servis eden Roka İstanbul’da cumartesi ve pazar günleri 12.30-16.00 arasında brunch başladı. Paylaşımlık olarak hazırlanan üç çeşit saşimi, sirkeli soya sosla dana eti ve zencefil gyoza gibi alışılmışın
dışında tabakların olduğu bir menü servis ediliyor. 12 yaşın altındaki genç misafirler için de
ayrı bir menü var. (0212) 401 02 60
◊ Potlaç Kadın Kooperatifi’nin düzenlediği ‘Potlaç Yılbaşı Festivali’ dün başladı. El emeğiyle üretilen takı, kıyafet ve dekoratif ürünlerin olduğu festival, 30 Aralık’a kadar Feneryolu Atıksız Yaşam Pazarı’nda olacak. Festival pazar günleri hariç her gün 12.00-19.00 arasında ziyaret edilebilir.
◊ Raffles İstanbul’da her pazar 12.00-15.30 arasında Sparkling Raffles Brunch’ları başladı. Ata Marin Band canlı performansı eşliğinde, kahvaltı otelin terasında servis ediliyor. Ayrıca çocuklar için özel etkinlikler de var. (0212) 924 02 00