Çeşme Yarımadası’nı bölgeye özel çeşit çeşit malzemeleri ve yemekleri üzerinden anlatan ‘Yarımada Yolculuğunda Eskimeyen Lezzetler’ ilham veren bir kitap. İçindeki kolay uygulanabilir tarifler arasında Seferihisar’ın ıspanak balığı, Sefaradların pırasa dolması ve enginar sirkeli tahin sos gibi lezzetleri görmek beni çok sevindirdi.
#Ebru ErkeMemleketin her bir köşesinde onlarca farklı tandır kebabı pişiriliyor. Hepsi birbirinden lezzetli… Keçi, kuzu hatta dana etinden yapılan da var. Pişirme tarzları bölgelere göre farklılık gösteriyor ama lezzet hep baki… Pide, domates, biber ve soğansa tandırın ayrılmaz arkadaşları…
#ASUMAN KERKEZGeleneksel yemekleri tanıtmasıyla ve gastronomi araştırmalarıyla bilinen Hırvatistan merkezli seyahat rehberi Taste Atlas, 2023’ün en iyi dana eti yemeklerini listeledi. 24 lezzetin yer aldığı listeye ülkemizden Türk mutfağının zengin lezzetlerinden biri olan Çökertme kebabı dahil edildi. Biz de bu haber üzerine uzmanlarımıza 'Ülkemizde kebapların peşinde yola çıkılacak adresler hangileri?’ diye sorduk. İşte 8 şehirden birbirinden lezzetli 8 öneri...
#RotaDünyanın karşı karşıya kaldığı en büyük çevresel sorunlardan birinin de iklim değişikliği olduğunu ifade eden Mondelez Türkiye Genel Müdürü Karagöz, bu süreçte çözümün bir parçası olabilmek adına “Falım’la Yeşeren Sakız Ağaçları” projesini hayata geçirdiklerini söyledi. Karagöz, damla sakızının dünyada Çeşme’yle de anılmasını hedeflediklerini paylaştı.
#1Alaçatı’nın özellikle yaz aylarında sokaklarını damla sakızı kokusunun sardığını söyleyen şef Hüseyin Pancar, bu kokunun da kimi zaman tencerede pişen muhallebiden, kimi zaman da yemek sonrası içilen likörden geldiğini paylaşıyor ve ekliyor: “Sakız ağacı Ege’nin Efe’si gibi... Köklendiği yeri güzelleştiren bir doğası var.”
#1Damla sakızının gastronomik anlamdaki değerinin öncelikli olarak tatlılar olduğunu söyleyen şef Çakıroğlu, “Çeşme’ye gittiğinizde pek çok yerde sakızlı dondurma, sakızlı muhallebi, sakızlı lokum, sakızlı Türk kahvesi gibi ürünlere rastlamak mümkün. Geleneksel Türk mutfağında da yeri olan damla sakızının bence en güzel versiyonlarından biri patlıcanlı pilav” diyor.
#1Denizli, Türkiye’nin ve dünyanın bir numaralı kekik üreticisi. Narı ve üzümüyle turizmin yanı sıra tarımıyla da öne çıkan ender şehirlerden. Ziyaretim sırasında tattıklarımdan aklıma kazınan Kale biber tatarı -altındaki kuru yoğurdu, ortasındaki küçük ve etrafındaki büyük; çıtır Kale biberleriyle- denediğim diğer versiyonların çok üzerinde...
#DenizliBÖLGEMİZİN önemli bir ürününden, sakızdan söz edeceğim. İzmir Life dergisinde Hakkı Kesirli’nin dosyasından özetliyorum. Çeşme’nin yamacındaki Sakız Adası, damla sakızından milyonlarca euro kazanıyor. Mübadil çiftçiler sakız ağaçlarını ve bağları söküp tütüne yönelince Çeşme büyük hazineyi kaybetmiş. Ve sakız ağaçlarının izini süren projenin yürütücüsü Hasan Ege Tütüncüoğlu’nu dinleyelim:
#1Bir dönem Almanya’da ‘Beton Kralı’ olarak bilinen ATİAD eski Genel Başkanı, İnşaat Yüksek Mühendisi Prof. Recep Keskin, son 6-7 yıldır Türkiye’de organik çiftçilikle uğraşıyor. Alanya-Gazipaşa arasındaki arazisinde başta avokado olmak üzere diktiği 80’e yakın çeşit tropikal ürünle ilgili araştırmalarını kurumsallaştırarak bir ‘Tropikal Akademi’ kurmayı da hedefleyen Keskin, yılın 8-9 ayını arazide geçiyor. Keskin hem Almanya’dan, hem de Türkiye’den emekli. Ama onunki sıra dışı bir emeklilik. 73 yıl önce Anadolu’nun bir başka yöresinde, Uşak’ın bir köyünde çiftçilikle uğraşan bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen Keskin, yaşamının bu yeni dönemini yine çiftçi olarak, ama bu kez başarılarla dolu yaşamının deneyimleriyle zenginleşmiş bir tarım öncüsü, yol göstericisi olarak sürdürmeye kararlı.
#Almanya’Da ‘Beton Kralı’ Olarak Bilinen ATİAD Eski Genel Başkanı İnşaat Yüksek Mühendisi Prof. Recep Keskin‘Çeşme’den Sakız Damlıyor’ projesi kapsamında sakız ağaçları için üçüncü kez hasat töreni düzenlendi. Bölgedeki sakız ağaçlarının sayısını kısa sürede 2 bin adede çıkardıklarını belirten Çeşme Belediye Başkanı M. Ekrem Oran, “Sakız Adası’nın 10 katı potansiyele sahibiz, Dünya sakız üretiminde yerimizi alacağız” dedi.
#SakızŞifalı kaplıcaları, kuş cenneti gölleri ve ilham veren doğasıyla büyülü su diyarı Denizli, zengin bir kültürel miras saklıyor topraklarında. Anadolu’nun görkemli antik kentlerinden doğup Osmanlı’nın zarif dokuma tezgâhlarından geçen tekstil geleneği de hâlâ yaşıyor, yaşatılıyor.
#HürriyetSakız ağacı kendine özgü yapısı ve damla sakızını üretiyor olmasıyla farklı bir ağaç türüdür. Sakız ağacı görünüm olarak çalıya benzemektedir. Sakız ağacının küçük ve kırmızı renkte çiçekleri bulunur. Kırmızı renkte olan meyveleri zaman içerisinde siyah renge dönüşmektedir. İşte, merak edilen tüm detayları derledik.
Hemen hemen herkesin kullandığı ve sıkça tüketilen damla sakızı, esasında bir tarımsal üründür. Ağacından elde edilen özler ile üretimi sağlanan damla sakızı ağacının yetiştirilmesi de özel ilgi gerektirmektedir. Damla sakızı ağacı nedir, nerede ve nasıl yetişir? Damla sakızı ağacı özellikleri, bakımı ve faydaları hakkında bilgiler nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
Çerez tabaklarımızın içini süsleyen kuruyemişlerden biri de kajudur. Kaju ağaçta yetişmektedir. Kaju ağacı nedir? Kaju ağacı Latince ismi nedir? Kaju ağacı özelliklerinelerdir? Kaju ağacı ne zaman dikilir? Kaju ağacı nerede yetişir? Kaju ağacı nasıl yetiştirilir ve nasıl budanır? İşte tüm detaylar.
Sakız ağacı ailesine mensup olan mango ağaçlarının anavatanları Hindistan olmaktadır. Son yıllarda ülkemizde de sıklıkla tüketilen meyvelerden birisi haline gelen mangonun nasıl yetiştirildiği ve ülkemizde hangi bölgelerin bu konuda en iyileri olduğuna dair detayları derledik.
Damla sakızı hem yapıştırıcı olarak hem de tatlı ve diğer yiyeceklere katılan bir reçinedir. İlk etapta şaşkınlık oluştursa da damla sakızının kaynağı bir ağaçtır. Peki, damla sakızı ağacı nasıl ve nerede yetişir? Ülkemizde damla sakızı ağacı yetiştiriciliği yapılır mı? Sizler için damla sakızı ağacı hakkında tüm merak edilenleri derledik.