Güncelleme Tarihi:
HASAT BUGÜN SAAT 18.00’DE
Sakız ağaçlarına ilk çiziği atarak hasadı gerçekleştirecek olan Belediye Başkanı M. Ekrem Oran, “Damla sakızı insan sağlığı açısından olduğu kadar, ülkemizin ekonomik girdisi açısından da büyük öneme sahip. Sakız ağaçlarının korunması, çoğaltılması, gerekli aşılamalarla verimliliğin artırılması çalışmalarımız da bu çerçevede bizim için çok önemli” dedi.
10 KATI POTANSİYELİMİZ VAR
Sakızın stratejik değeri yüksek bir ürün olduğunu söyleyen Başkan Oran, “Yunanistan’ın Sakız Adası’nda sadece 150 kilometrekarelik bir alanda, Çeşme Yarımadası’nda ise 250 kilometrekarenin her alanında sakız yetişiyor. Sakız Adası’nın 10 katı potansiyele sahibiz. Sakızın ilçemizde yaygınlaştırılması için tahsislerin bir an önce hayata geçmesi gerekiyor” diye konuştu.
YILLIK 180 MİLYON EURO GELİR
Bugüne kadar 12 bin sakız fidanı yetiştirdiklerini paylaşan Başkan M. Ekrem Oran, ekledi: “Bu yıl 50 kilogram damla sakızı ve 4 litre sakız yağı ürettik. Reçinesi ve yağı ile yıllık 180 milyon euroyu aşan gelir potansiyeli olan sakız üretimi konusunda attığımız adımların bugüne kadar tekel konumunda olan komşumuz Yunanistan’da nasıl yankı uyandırdığını gördük.”
2 BİNİN ÜZERİNE ÇIKTI
Çeşme’de sakız ağacı sayısının 2 binin üzerine çıktığının altını çizen Başkan Oran, “Sakız ağaçlandırma alanlarımızı geliştiriyoruz. Başlangıçta bin 700 olan sakız ağacı sayımızı kısa sürede 2 binin üzerine çıkardık. Çeşme’nin önemli dondurma üreticileri o meşhur sakızlı dondurmalarını, geçtiğimiz yıl bu toprakların sakız mahsulünden ürettiler” ifadelerini kullandı