32 yaşında, gayet formda olan ve sorunsuz bir hamilelik dönemi geçiren eski bir TV yazarı olan Emily McLaughlin, kızını dünyaya getirdikten üç gün sonra felç geçirdi. Bebeğini emzirirken şiddetli bir baş ağrısı yaşadı. Ağrı devam edince eşi acile götürdü ve gözünü nöroloji yoğun bakım bölümünde açtığında sol tarafı felçliydi. Bebeğinin ona ihtiyacı vardı ama artık o da tıpkı bebeği gibi bakıma muhtaçtı. Emily McLaughlin, Washington Post için kaleme aldığı yazıda doğum sonrası yaşadığı felç ve sonrasındaki iyileşme sürecini anlattı
#Lohusalık DönemiMamografi özellikle 40 yaş ve üstü kadınlarda başta meme kanseri olmak üzere meme dokusunda var olabilecek tüm sorunların teşhisinde önemli bir rol oynuyor. Son yıllarda mamografi sonuçlarında ‘Kategori 0’ ibaresi yer alıyor. Mamografide yer alan ‘Kategori 0’ ibaresinin yanı sıra bir de ultrason önerilmesi kadınların paniklemesine yol açıyor. Peki kategori 0 ne anlama geliyor? Riskli bir durumun habercisi olabilir mi?
#MamografiSağlığımıza dikkat etmek bazen zor ya da zahmetli gibi görünebiliyor. Ancak kendisini 20 yaş gençleştirmeyi başardığını söyleyen bir doktora göre, sadece 6 temel noktaya odaklanmak bile daha uzun süre sağlıklı yaşamamıza yardımcı olabilir.
#SağlıkGünümüzde, yaşlanmanın etkileri ve bunama riski, toplumun en önemli sağlık sorunlarından biri haline geldi. Bu bağlamda, sağlıklı yaşam alışkanlıkları, özellikle fiziksel aktivite, beyin sağlığının korunmasında kritik bir rol oynuyor. Kolombiya'daki Andes Üniversitesi tarafından gerçekleştirilen son araştırmalar ise düzenli egzersizin bunama riskini azaltabileceğini ortaya koydu. İşte demans riskini azaltabilecek dört egzersiz...
#SağlıkUzun yaşamak son dönemde herkesin hayali haline geldi. Ancak uzun yaşamak kadar hem fiziksel hem de zihinsel anlamda sağlıklı yaşamak da önemli... Geçtiğimiz günlerde yayımlanan bir araştırma, insan beyninin yaşlanması bağlamında üç kritik dönemeç olduğunu ortaya koydu.
#Sağlıkİnsan metabolizmasının yapısı gereği, herhangi bir organ ya da sistemdeki bir bozukluk hiç aklımıza gelmeyecek başka organlarda belirtiler verebiliyor. Bunların başında da eller ve tırnaklar geliyor. Ellerimizde ve tırnaklarımızda çoğu zaman önem vermediğimiz lekeler, kızarıklıklar ve diğer ufak tefek belirtiler aslında çok ciddi hastalıklara işaret edebiliyor. Peki bu belirtilerin anlamı ne? Hangisini ciddiye almalıyız?
#SağlıkBazı diyetler, kilo vermeye yardımcı olurken sağlık üzerinde olumsuz etkilere yol açabilir. Yeni bir araştırma ise son zamanlarda popüler olan bir diyetin saç köklerini zayıflatabileceğini ve kel kalma riskini artırabileceğini ortaya koydu.
#SağlıkGıda güvenliği, son yıllarda tüketicilerin en çok endişe duyduğu konulardan biri. Halk sağlığını hiçe sayan firmalar, akıl almaz hilelerle gıdalarımızı kirletiyor. Bugüne kadar süte çamaşır suyu, zeytin yağına makine yağı, tereyağına patates püresi, salçaya gıda boyası, sucuğa at eti, eşek eti, sakatat karıştırdılar. Bu gıda hileleri 'Biz ne yiyoruz' diye sorgulatmaya devam ediyor. Geçtiğimiz hafta Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yayınlanan 'taklit ve tağşiş ürünler listesi yine aynı tartışmanın fitilini ateşledi. Bakanlığın açıkladığı son listede sumak ve pul biberler gibi baharatların içine tekstil boyası koyan firmalar ifşa edildi.
#Gıda SahtekarlığıABD'deki Icahn Tıp Fakültesi'nde görev yapan bilim insanı Dr. Swan, mikrodalga fırına konularak ısıtılan plastik kaplardaki yiyecekler konusunda uyardı. Bu yiyeceklerde BPA ve Ftalat gibi kimyasalların bulunabileceğine değinen Dr. Swan, "Plastiği asla mikrodalgaya koymayın ve mikrodalgaya plastik kaplarda konularak ısıtılmış yiyecekleri asla ama asla yemeyin" ifadesini kullandı.
#PlastikFortune 500 Avrupa listesinde yer alan Alman şirketleri, bu yıl çoğunluğu ülkenin imalat sektöründen olmak üzere 100 binden fazla çalışanı işten çıkarmayı planladıklarını duyurdu. Alman sanayisi yüksek enerji fiyatları, bürokrasi ve kurallar altında ezilirken, Çin ‘yeni Almanya’ oldu. Uzmanlara göre “Ucuz enerji ve ara malı ithal et, bunları işle ve yüksek kaliteye sahip mal olarak ‘Made in Germany’ algısıyla pahalı bir biçimde ihraç et” iş modeli de artık işe yaramıyor.
#AlmanyaSaç simülasyonunun saçsız veya seyrek saçlı bölgeleri doğal bir görünümle kapatan yenilikçi bir estetik uygulama olduğunu dile getiren güzellik uzmanı Göksen Aksel, özel boyalar ve ince iğnelerle saç derisine yapılan bu işlemin dövmeden farklı olarak insan sağlığına zararlı maddeler içermediğini ve zamanla vücuttan atıldığını söyledi. Bu yüzden saç simülasyonu işleminin saç dövmesi olarak adlandırılmadığını kaydeden Aksel, kişinin saç simülasyonu ile kaybolan özgüvenini yeniden kazanabildiğini vurguladı.
#1AMERİKALI Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham ve Demokrat Senatör Chris Van Hollen, Türkiye’nin YPG/PKK terör örgütünün ana unsur olduğu SDG’ye yönelik olası operasyonunu engellemek amacıyla yaptırım yasa tasarısı sunduklarını duyurdu.
#Senatör Lindsey GrahamDışişleri Bakanlığı, Almanya'nın Magdeburg kentinde kurulan Noel pazarına düzenlenen saldırıyı şiddetle kınadı. Saldırıda 2 Türk vatandaşının yaralandığını belirten Dışişleri Bakanlığı, "Bu acı gününde Almanya’nın yanında olduğumuzu vurguluyoruz" açıklaması yaptı. Dışişleri Bakanlığı, yaralanan Türk vatandaşlarının durumlarının Hannover Başkonsolosluğumuzca takip edildiğini bildirdi. Öte yandan saldırıda 5 kişi ölürken 200'den fazla kişinin yaralandığı açıklandı. Saldırganın kimliği belirlenirken Suudi Arabistan vatandaşı Taleb Abdulmohsen olduğu ifade edildi. Saldırganın sosyal medya hesabında, İslam düşmanı olduğu görülürken İsrail hayranı ve hain terör örgütü PKK/YPG'yi öven paylaşımları dikkat çekti.
#AlmanyaBiyolojik hackleme (biyohacking), sağlığını iyileştirmek ve yaşlanmayı tersine çevirmek isteyenler için yeni bir umut sunuyor. Avustralya’nın ünlü biyohacker’ı Camilla Thompson, 48 yaşında olmasına rağmen biyolojik yaşını 38’e düşürmeyi başardı. Camilla, sağlık yolculuğu sırasında yaşadığı zorlukları ve dönüşüm sürecindeki basit ve uygun fiyatlı tüm yöntemlerini paylaştı. İşte biyolojik yaşınızı 10 yıl geri çekmenizi sağlayacak yöntemler…
#SağlıkSon günlerde grip vakalarında kaydedilen artış, sağlık sistemleri üzerinde ciddi bir baskı oluşturuyor. Gribin de içinde yer aldığı ‘dörtlü virüs’ durumu endişeleri daha da artırıyor. Acil servis başvurularındaki artış ise tablonun ciddiyetini gözler önüne seriyor. Peki bu yıl grip daha mı güçlü? Aşı yüzde 100 koruma sağlıyor mu? Dörtlü virüs hangi sorunlara neden oluyor? Uzmanlarla mercek altına aldık.
#SağlıkDışişleri Bakanı Hakan Fidan, Al Jazeera televizyonuna değerlendirmelerde bulundu. Fidan, "Suriye halkının acil ihtiyaçlarının olduğu bir dönemdeyiz, bunlar ötelenemez. Mültecilerin Suriye'ye geri dönebilmelerini sağlamak durumundayız. Şu an orada kurumsal sorunlar da var, bürokrasi ve kamu hizmetleri maalesef çökmüş durumda. Dolayısıyla bunlara tekrar işlerlik kazandırmak gerekiyor." dedi. Bakan Fidan, ABD'nin, Türkiye’den, PKK/YPG'ye karşı büyük bir saldırı başlatmaması talebinde bulunduğu iddialarına yönelik, "DEAŞ ilgili operasyonların aksamaması konusunda hep bir vurgu var. Ancak bizden, kendimize yönelik terör tehdidini ele almamamızı isteyemezler. Zaten böyle bir şeyi dinlemeyiz. Bunu yapamazlar..." yanıtını verdi. Fidan, başka bir yol bulunması gerektiğini, Türkiye'nin operasyonlara devam edeceğini vurguladı.
#Hakan Fidanİstanbul’da son bir buçuk ayda sahte içkiden zehirlenerek hayatını kaybedenlerin sayısı 37’ye yükseldi. Yurt genelinde de son 10 günde yapılan sahte içki operasyonlarında 85 şüpheli yakalandı. Sahte içki vakalarının yanı sıra, yasadışı tütün ürünlerinin yaygınlaşması da toplum sağlığını ciddi şekilde tehdit ediyor. Peki sahte içki ve kaçak tütün hangi sağlık sorunlarına neden oluyor? Özellikle içkinin sahte olduğu nasıl anlaşılıyor? Hangi maddeler kullanılıyor? Bunun gibi pek çok soruyu konunun uzmanına sorduk ve aldığımız cevaplar hayati tehlikenin boyutlarını tüm çıplaklığı ile gözler önüne serdi...
#Sahte AlkolArtık hepimiz biliyoruz: Aşırı şeker tüketmek sağlığımıza çok büyük zararlar veriyor. Özellikle de işlenmiş gıdalarda fazlasıyla bulunan ilave şekerler ağzımıza attığımız andan itibaren vücudumuzdaki tüm kritik sistemleri etkiliyor. Peki hangi organ nasıl zarar görüyor? Ne kadar şeker "aşırı" kabul ediliyor? Bu soruların yanıtları hayatınızı kurtarabilir...
#SağlıkBurun tıkanıklığı ve akıntısı, soğuk algınlığının en rahatsız edici yanlarından biri. Hepimiz bu rahatsızlıktan kurtulmak için burnumuzu silerek temizlemeye çalışıyoruz. Peki bu işlemi yanlış yaptığınızda hastalığınızın daha da ağırlaşmasına neden olabildiğinizi biliyor muydunuz?
#SağlıkDiş sağlığının yalnızca doğru ağız bakımı ve düzenli diş hekimi kontrolleri ile değil, aynı zamanda genetik faktörlerle de şekillenebileceğini dile getiren Diş Hekimi Yunus Özumar, aileden gelen genetik yatkınlıkların, diş yapısı, çürük oluşumu, diş eti hastalıkları, diş gelişimi ve çene yapısıyla ilgili sorunlara yol açabildiğini söyledi. “Genetik faktörlerin, bağışıklık sistemini ve diş etlerinin sağlığını etkileyerek periodontitis (diş çevresi dokuları iltihabı) gibi hastalıkların gelişme riskini artırabilir” diyen Özumar, bu risklerin etkisini azaltmak ya da ortadan kaldırmak için alınabilecek birtakım önlemler bulunduğunu kaydetti.
#1