Güncelleme Tarihi:
SAĞLIKLI DİŞLER İÇİN ÖNERİLER
- Ağız Hijyeni: Dişleri düzenli olarak doğru teknikle fırçalamak diş çürüklerini ve diş eti hastalıklarını önlemenin etkili yollarından biridir. Günde iki veya üç kez, özellikle yemeklerden en az 45 dakika sonra, dişleri doğru bir diş macun ile fırçalamalı ve diş ipi kullanarak diş aralarındaki plak birikimi temizlenmelidir. Genetik yatkınlık nedeniyle diş çürüklerine daha eğilimli bireyler için ağız hijyeni önemli bir koruma sağlar.
- Beslenme Düzeni: Genetik olarak diş çürüğüne yatkın bireylerin, sadece asitli içeceklerden değil, şerbetli tatlılar, glikoz şurubu içeren tatlılar ve kızartmalardan olabildiğince uzak durması gerekmektedir. Aksi halde bu tüketimler, bakım hatalarıyla bir araya geldiğinde diş çürüklerini ve diş eti hastalıklarını beraberinde getirebilmektedir. Ayrıca özellikle büyüme, gelişim sürecinde D vitamini öncülü, kalsiyum ve mineral tüketimleri oldukça önem arz etmektedir.
- Sigara ve Alkol Kullanımı: Sigara içmek ve aşırı alkol tüketmek, ağız sağlığını olumsuz etkileyebilir ve diş eti hastalıklarının yanı sıra ağız içi dokularda kanser görülme riskini artırabilir. Genetik yatkınlık nedeniyle diş eti hastalıklarına eğilimli bireylerin, sigara ve alkol tüketiminden kaçınmaları önerilir. Ayrıca, sigara kullanımı hem dişlerin hem de diş etlerinin rengini olumsuz yönde etkiler.
- Düzenli Kontrol: Zamanla eskiyen dolgular ve kaplamalar, diş sağlığını tehdit edebilir. Zayıf veya zayıflamış diş yapısına sahip bireylerde, eski dolguların hızlı yıpranması veya düşmesi daha olasıdır. Bu nedenle, eski dolguların ve kaplamaların düzenli olarak kontrol edilmesi ve gerektiğinde yenilenmesi diş sağlığını korumak adına büyük önem taşır. Aksi takdirde, bu eski dolguların altında oluşan çürükler ve diş eti problemleri daha ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Diş hekimleri tarafından yapılan profesyonel temizlik, plak birikimini ortadan kaldırarak diş çürükleri ve diş eti hastalıklarını engeller.
- Ortodontik Tedavi: Dişlerin dizilişi ve çene yapısı genetik faktörlere bağlı olarak sorunlu olabilir. Diş teli ve ortodontik tedavi, çene yapısındaki problemleri düzeltmek ve dişlerin daha düzgün bir şekilde hizalanmasını sağlamak için etkili yöntemler arasında yer almaktadır.
Genetik faktörler diş sağlığını etkileyen önemli bir unsur olsa da doğru bakım ve yaşam tarzı değişiklikleri ile bu etkilerin önüne geçmenin mümkün olabileceğini ifade eden Dt. Yunus Özumar, şöyle devam etti: “Düzenli diş bakımı, sağlıklı beslenme, sigara ve alkol tüketiminden kaçınma, düzenli diş hekimi kontrolleri ve gerektiğinde ortodontik tedavi genetik yatkınlıkların neden olabileceği diş problemlerinin minimize edilmesine yardımcı olur. Eski dolguların zamanında değiştirilmesi ve flor içerikli diş macunlarının kullanılması gibi basit önlemlerle hem estetik hem de fonksiyonel açıdan sağlıklı dişlere sahip olunabilir.”