“Hiç iyi değilim!” Özellikle son dönemde “Nasılsın” sorusuna birçoğumuz bu şekilde yanıt veriyoruz. Peş peşe yaşanan olaylar karşısında hayatımıza nasıl devam edeceğimizi bilmiyoruz. Uzmanlar “Sık sık bu tip olayların olması vermemiz gereken tepkileri vermememize neden olursa bu duyarsızlaştığımız anlamına gelir. Bu sağlıksızdır çünkü toplumsal düzeyde empati ve sorumluluk duygusunun azalmasına yol açabilir” diyor.
#Meltem FIRATLIABD'de yaşayan Sewell Setzer III isimli çocuk, yapay zeka temelli konuşma botundaki sanal karaktere aşık olmasının ardından babasının silahıyla intihar etti. Setzer'in annesi, sanal karakterin kendisini "gerçek insan, lisanslı psikoterapist ve yetişkin sevgili" olarak tanıttığını iddia ederek şirkete dava açtı.
#ABDÇoğu sabah sokaktaki hayvanların katledildiği, çocukların hayatlarına vahşice son verildiği haberleriyle güne başlıyoruz. Peki, bu saf kötülük, şiddet karşısında hissettiklerimizi doğru yönetiyor muyuz? Sosyal medyada yaptığımız paylaşımlar vicdanımızı rahatlatmanın dışında neye yarıyor? Şu sıralar birçok kişinin aklındaki bu soruları uzmanlara yönelttik.
#Narin Güranİtalya'da bir grup uzman ve sanatçının belli yaş grubundaki çocuklar için cep telefonu ve sosyal medya kullanımına yasak getirilmesi için başlattığı kampanyaya Eğitim Bakanı Giuseppe Valditara da destek verdi.Eğitim Bakanı Valditara da ANSA ajansına yaptığı açıklamada, ünlü isimlerin bu çıkışına katıldığını söyledi.
#İtalyaAsistan doktor Uğurcan Ağcaoğlu yaklaşık iki ay önce görev yaptığı cerrahi kliniğinden ayrıldı, ardından da eve gidip intihar etti. İddiaya göre aynı klinikteki kıdemli meslektaşlarından gördüğü ‘mobbing’e daha fazla dayanamadı. Ağcaoğlu’nun intiharının ardından sosyal medyada neredeyse her gün başka bir mobbing olayının ifşasına rastlıyoruz. Doktorlar arasındaki bezdirme ve zaman zaman fiziksel şiddete varan hiyerarşik yapıyı soruşturduk.
#Asistan DoktorÇOCUKLARIN duygusal gelişiminin, ilerleyen yaşlarda sağlıklı bireyler olması için büyük önem taşıdığını söyleyen uzmanlar, bu süreci destekleyecek kaliteli çocuk kitaplarının ebeveynler ve eğitimciler için vazgeçilmez bir kaynak olduğunu söylüyor. Çocuk ve genç psikiyatristi, aile danışmanı ve psikoterapist olan Uzm. Dr. Kutay Taş ile çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanı Uzm.Dr. Dorukhan Besin, ‘Doktordan Hikayeler’ adı altında bu alanda önemli bir boşluğu dolduracak iki yeni kitabı ebeveynlerin dikkatine sundu.
#1Akademik yaşam, öğrencilerin gelecekte inşaa edecekleri kimlikleri için önemli bir etken. İyi bir okulda öğrenim görmek sadece iyi bir eğitim almak anlamına gelmez. Aynı zamanda öğrenirken mutlu olmak ve geleceğe güvenle ilerlemek anlamına da gelir. Eğitim kurumlarının sunduğu olanaklar, kurulan arkadaşlıklar, öğrencinin motivasyonu ve kişilik özellikleri gibi pek çok faktör bir araya gelerek, öğrencilerin bulundukları eğitim kurumundan en üst düzeyde faydalanmalarına yardım eder.
#Konuk YazarUyanamamıştır, sular kesilmiştir, elektrikler gitmiştir, çok trafik vardır, ya kendisi hastalanmıştır ya da bir yakını… Bu bahaneleri yakınımızdaki bir arkadaştan, kardeşten veya eşten duyuyoruz, sinirleniyoruz. Fakat uzmanlar sürekli geç kalanların depresyon, dikkat bozukluğu gibi bazı sorunları olabileceğini söylüyor.
#DakiklikDeniz Akkaya’nın 16 yaşındaki kızıyla karakolluk olmaya kadar varan çatışması, birçok ailede de benzer sorunların yaşandığını ortaya çıkardı. Aslında konu magazinden de öte neredeyse her evin sorunu. Uzmanlar bu çatışmanın kaynaklarını ve çözüm yollarını Hürriyet’e anlattı...
#Deniz AkkayaKilo vermek sadece yeme kontrolüyle olmuyor. Mayrlife Sağlıklı Yaşam Merkezi’nde bunu bir kez daha anladım. İkinci gidişimde midemle birlikte beynimde çözmeye çalıştık bu aşırı yeme işini. Hayatımda ilk kez hipnoz terapisine girdim. Bağırsaklarıma dost gurme öneriler de aldım, meğer yeterince suda bekleyen patates şifaymış, tuzu azaltamayanlar kayatuzu kullanmalıymış...
#Kilo VermeAnoreksiya hastalığı, Nihal Candan ile birlikte bir kez daha araştırılmaya başlandı. Yemek bozukluğu olarak da bilinen anoreksiya hastalığı, kişinin hızlı kilo kaybı yaşamasına ve yaşamını ciddi manada tehdit etmesine neden olabiliyor. Peki, yeme bozukluğu nedir, neden olur, psikolojik mi? Uzmanlarımız Psikiyatrist-Psikoterapist Doç. Dr. Adnan Çoban, Psikolog Dilek Memnun ve Diyetisyen Gülçin Işık, Anoreksiya Nervoza belirtileri ve tedavisi hakkında hurriyet.com.tr okurları için önemli bilgiler verdi.
#Yeme BozukluğuÇocuğunu iyi yetiştirmek için aşırı kontrolcü davranan anne babalar, ölçüyü kaçırdığında ‘işgalci ebeveyn’e dönüşüyor. Psikoterapist Sökmez’e göre baskıcı ve manipülatif davranan ‘işgalci ebeveyn’lerin kurallarına sorgusuz sualsiz uyan çocuklar ise gelecekte terapi odalarının en sık görünen misafirleri oluyor...
#İşgalciebeveynÇocuğunu iyi yetiştirmek için aşırı kontrolcü davranan anne babalar, ölçüyü kaçırdığında ‘işgalci ebeveyn’e dönüşüyor. Psikoterapist Sökmez’e göre baskıcı ve manipülatif davranan ‘işgalci ebeveyn’lerin kurallarına sorgusuz sualsiz uyan çocuklar ise gelecekte terapi odalarının en sık görünen misafirleri oluyor...
#İşgalciÇocuğunu iyi yetiştirmek için aşırı kontrolcü davranan anne babalar, ölçüyü kaçırdığında ‘işgalci ebeveyn’e dönüşüyor. Psikoterapist Sökmez’e göre baskıcı ve manipülatif davranan ‘işgalci ebeveyn’lerin kurallarına sorgusuz sualsiz uyan çocuklar ise gelecekte terapi odalarının en sık görünen misafirleri oluyor...
#İlgili EbeveynDünya Sağlık Örgütü’nün 2022 verilerine göre yaklaşık her 5 kişiden 1’i kansere yakalanıyor. Her 9 erkekten 1’i ve her 12 kadından 1’i bu hastalık nedeniyle yaşamını yitiriyor. Hastalık süreci sadece hastanın kendisi için değil, sevdikleri için de zorlu geçiyor. 1-7 Nisan Kanser Haftası’nı geride bırakırken kanser hastalarının yakınlarıyla konuştuk.
#Dünya Sağlık ÖrgütüÖzellikle ikili ilişkilerimizde bazı duygularımızı, memnuniyetsizliklerimizi imayla anlatma yolunu seçebiliyoruz. “Peki” veya “Sen bilirsin” deyip bırakıyoruz örneğin ama meselenin orada kapanmadığı da belli oluyor. ‘Pasif-agresif’ olarak tabir edilen bu davranış modeliyle ilişkimizi nasıl sabote ettiğimizden biraz bahsedelim.
#Pasif-AgresifHemen herkes muhtemelen sosyal medyada silah haline getirilmiş beceriksizliği gösteren paylaşımlar görmüştür; bir kadın, kocası markette yanlış ürünleri almasın diye resimli bir alışveriş listesi yapıyor, başka bir kadın, kocası yürümeye yeni başlamış bebeklerine baktıktan sonra birbirine girmiş evine bakıyor, bir diğer kadın ise eşinden yemek masasını toplamasını istiyor ve adam boş bir tencereyi içine bile bakmadan buzdolabına koyuyor. Silah haline getirilmiş beceriksizlik, temel ev işleri, çocuk bakımı ve hatta yemek hazırlama söz konusu olduğunda kullanılabiliyor. Peki silah haline getirilmiş beceriksizlik tam olarak nedir?
#Silah Haline Getirilmiş BeceriksizlikPartnerinizin beceriksizliği, katılmak istemediği görevleri yapmaktan kaçmanın bir yolu olarak kullanıyor olabileceğinden hiç şüphelendiniz mi? Belki de bulaşık makinesini doğru bir şekilde nasıl dolduracağını öğrenmek için inisiyatif almayı reddediyor ya da bebek bezi değiştirme işini o kadar kötü yapıyor ki devreye girip yardım etmek zorunda kalıyorsunuz. Tüm bunlar silah haline getirilmiş beceriksizliğin iyi birer örnekleri. Peki silah haline getirilmiş beceriksizliğin ilişkinizde olup olmadığını nasıl anlarsınız? İşte çok ilginç detaylar…
#Bir Sorudan FazlasıHayatımızın en renkli deneyimlerinden biri seyahat etmek. Fakat yeni yerler keşfederken farklı iklim koşulları, alışık olmadığımız beslenme düzeni ve yemek çeşitleri derken vücudumuzun dengesi bozulabilir. Alanında uzman isimler bağırsak sağlığımızdan yorgunluğa kendimizi nasıl koruyacağımıza dair öneriler verdi.
#Pınar TahirlerAnne babalar ‘kusursuz ebeveyn’ olmak istiyor, bunun için de çocuklarını sürekli kontrol altında tutmaya çalışıyorlar. Oysa çocuklar bundan kötü etkileniyor ve sosyal hayatta da yansımalarını yaşıyorlar. Ev ortamında “Sen bir yıldızsın” diye büyütülen çocuk, sokağa çıktığında aynı ilgiyi görmeyince bunalıma girebiliyor. Psikiyatrist ve Psikoterapist Doç. Dr. Onur Okan Demirci “Kusursuz ebeveyn yoktur” diyor.
#Ömür KurtMilyonlarca öğrenci, eğitim-öğretim yılının birinci dönemini tamamladı. Şimdi ise dinlenmek ve aile ile bütünleşmek için önemli fırsatlar söz konusu. Ancak günümüzün dijitalleşen dünyasında, dijital dünyanın çekiciliğine kanıp bu dönemi verimsiz de geçirmek mümkün. O halde bu fırsatı çok güzel bir şekilde değerlendirmek için bir takım düzenlemeler yapamaya ihtiyacımız var.
#Konuk YazarEkranların en sevilen yüzlerinden olan ünlü sunucu Covid geçirdikten sonra bir türlü iyileşemeyen eşine bakabilmek için işinden, hayatından, tüm kazancından ve kendisinden bile vazgeçmişti. Ne kadar uğraşsa da yaptığı hiçbir şey ne yazık ki işe yaramadı…
#Kate GarrawayÇoğumuz yatağa girerken pijamalarımızı ya da geceliklerimizi giyeriz ama bazı insanlar sağlığa faydalı olduğunu düşündükleri ya da uyurken kendilerini daha rahat hissettikleri için çıplak uyumayı tercih ediyor. Metro.co.uk’e konuşan uyku uzmanı fizyoterapist Sammy Margo'ya göre, soğuk havaya rağmen çıplak uyumak daha hızlı uykuya dalmanıza yardımcı olabilir.
#SağlıkSon dönemde sık sık gündeme gelen iddialar çıplak uyumanın stresi ve kaygıyı azaltmaktan doğurganlığı artırmaya kadar pek çok faydasının olduğunu söylüyor. Peki bu söylenenlerin ne kadarı doğru ne kadarı yanlış? Bu konudaki bilgi kirliliğinin önüne geçmek ve tüm iddialara açıklık getirmek için uzmanlarla konuştuk.
#UykuBirçoğumuz yeni bir yıla girerken kendimizle ilgili kararlar alırız. Tam da ‘yeni bir ben’in arifesindeyken daha sağlıklı bir yaşam için doktorlara kulak vermeye ne dersiniz? Vücuda neyin yararlı, neyin zararlı olduğunu meslekleri gereği iyi bilen doktorlara beden ve ruh sağlıkları için ‘kullanmam, yapmam, yemem ve sürmem’ dediklerini sorduk. Ayrıca bağışıklıklarını güçlendirmek için hangi takviyeleri, ne kadar sıklıkla aldıklarını da anlattılar.
#Hazan Aköz Işık