Sarı yaz hep iyi gelir bana. Kışa girmeden güneşin tadını çıkardığım, biraz dinlendiğim, sakinlediğim vakitlerdir. Umut vardır içinde, biraz da hüzün… Ve mutlaka kendim için birkaç gün ayırmak isterim yılın bu zamanında. Belki böyle bir mola vermek isterseniz diye bu yaz deneyimlediğim otellerden ve restoranlardan güzel bir sarı yaz seçkisi hazırladım size. Kendimi Akdeniz’le sınırlamadım; Kuzey Ege’ye de uğradım.
#Saffet Emre TONGUÇHatay’da, uluslararası kültür ve barış organizasyonu olan sivil toplum girişimi platformu SERVAS ile İstanbul Kent Üniversitesi iş birliğinde, doğal bir kültür merkezi özelliği taşıyacak 'Barış Okulu' inşa ediliyor. Sürdürülebilir tarımın da yapılacağı kampüste, dünyanın dört bir yanından gelecek gönüllülerle kültür ve bilgi paylaşımı gerçekleştirilecek.
#HatayKadınlar özellikle çocuk doğduktan sonraki yıllarda epeyce fedakârlık yapmak zorunda kalıyor. Ancak bu onların hayat boyu ‘saçlarını süpürge edecekleri’ anlamına gelmiyor! İki yıldır bu köşeyi yazan Melis ve Gizem ilk kez kendileri için ne yapabildiklerini ve yapamadıklarını konuştu.
#Çocukİnsanı doğadan ayıran sınırların ortadan kalktığı yerlere bayılıyorum. Hele de bu yerlerde toprak, ürün ve yemek üzerine idealist şeyler kurgulanmışsa orayla gönül bağım da çok farklı oluyor. Tıpkı Katar’da, çölün ortasında kurulan ekoçiftlik Heenat Salma’da olduğu gibi…
#SofraMetro Türkiye depremzede çiftçilere destek amacıyla bölgeden temin ettiği ürün miktarını sezon sonuna kadar arttırmak için çalışmalarını sürdürüyor. Mağazalarında bulabileceğimiz ürünler arasına Hatay’dan Arsuz limonu, beyaz balkabağı, Kırıkhan havucu, lahanası ve marulundan sonra Arsuz tatlı patatesi ve Kırıkhan siyah havucu da eklendi.
#MetroDünyanın gıda kaynakları azalıyor. Devir ‘atıksız mutfak’ devri! Geleneklerimizde bir ürünün sapını, kökünü, yaprağını ayrı ayrı değerlendirmek zaten var. Biz de biraz özenle kendi atıksız mutfağımızı yaratabiliriz. Örneğin turunçgillerin kabuklarını reçel yapabilir, asma yaprağının sapını tencerenin dibine yayarak sarmanın lezzetine lezzet katabiliriz. Tasarımcı Gönül Paksoy, şef Aylin Yazıcıoğlu, yemek programları yapan Şerife Aksoy ve şef Pelin Çakar’dan konuya yaklaşımlarını dinledik, tarifler aldık, çeşitli püf noktaları öğrendik...
#YemekTabağın ortasında bir parça toro yani ton balığının yağlı göbeği... Etrafında sadece sebzelerle yapılmış yoğun bir sos ve soğan püresi... Bu kadar katmanlı, kompleks lezzetleri böyle sade görünümlü tabaklarda sunabilmek bir meziyet... Sekiz yıl önce çok sevdiğim Sicilya’da tanıştığım şef Ciccio Sultano’yla geçen hafta yeniden bir araya geldim. Ciccio, bu hafta Bodrum Kempinski Barbaros Bay içinde restoran açıyor. Yemeklerde kullanacağı malzemelerse otelin kendi çiftliğinden temin edilecekmiş.
#Sicilya MutfağıÇEŞME Belediyesi’nin katkıları, Tasting Alaçatı Platformu’nun desteği ve tüm Alaçatılıların kolektif bilinciyle yapılan Tasting Alaçatı’nın bu yılki teması ‘Toprağı Koru’ oldu. 2018’den bu yana her yıl doğanın içinde, bağlarda, bahçelerde, çiftliklerde ve Alaçatı’nın en özel işletmelerinin ev sahipliğinde gerçekleşen 4’üncü Tasting Alaçatı’da sohbetler, workshoplar, tadımlar ile atıksız sofralardan geri dönüşüme, bölgenin azalan mahsullerinden yerel üreticilerin gerçek hikayelerine, doğanın insana kattıklarından bireysel farkındalığa uzanan, bakış açılarını değiştirecek bir yolculuğa çıkıldı.
#1Türkiye gastronomisi ve turizminde çiftlikler artık daha popüler hale geliyor. Kimi sadece yemeli-içmeli, kimi konaklamalı, kimi de etkinlikli... Türkiye’nin meşhur tatil yörelerinde hatta İstanbul’un etrafında açılan çiftliklerden şef dokunuşlu mutfaklarıyla öne çıkanlardan bir seçki yaptım. Okullar kapandığında farklı bir tatil arayan ailelerin çok işine yarayacak ve her yaştan gurmeyi tam kalbinden yakalayacak önerilerim var.
#Hürriyetİstanbul’un Oruçoğlu Köyü’nde yüzlerce yıllık tariflerle, başta coğrafi işaretli bal sirkesi olmak üzere çeşitli sirkeler üreten Fatma Teyze’nin ilham verici hikâyesini dinlemeye gittim. Şile civarında olunca Yeryüzü Pazarı da Casa Lavanda da uğranacaklar listemize eklendi. Lezzet dolu bir günü ‘doya doya’ yaşadım.
#SeyahatBitki, çiçek ekimi için genellikle bahar ve yaz ayları beklense de aslında sevgiyle sulayıp büyüttüğümüz ev bitkilerimizin sağlıklı olması için mevsimine göre önlemler almamız gerekiyor. Onları kış aylarında soğuktan, yazınsa kavurucu sıcaklardan korumak çok önemli. Baharlarda yavaş yavaş yerlerini değiştirmeli, nem oranına dikkat etmeliyiz. Uzun ömürlü bitkiler yetiştirmek için her mevsimde özen göstermemiz gereken noktaları uzmanlara sorduk; 12 ay boyunca bitki bakımına dair püf noktaları aldık.
#BitkiYarın ilk ve orta öğretimde yüz yüze eğitim başlıyor. Okul için şehre dönmüş olabilirsiniz ama bu, hafta sonlarını doğada, deniz kenarında geçirmenize engel değil. Kalbini sayfiyede bırakanlar için büyük şehirlere yakın en güzel hafta sonu tatili rotalarını jürimize sorduk. Şile’den Selçuk’a şehre ve doğaya yakın yerler iki günlüğüne de olsa bizi çağırıyor.
#HürriyetGün geçmesin ki kendimizi yeni bir bilginin, buluşun, akımın, icadın etkisinde bulmayalım. Hangi ara ve neden Anadolu’nun kadim bilgisi yerini permakültüre bıraktı? Yüzyıllardır kendi içinde yaşam döngüsünü sürdüren köyler sanki yeni bir şey gibi ‘sürdürülebilir köy’ diye etiketlenirken her gün, her şeyi yeniden öğrenerek vakit kaybetmiyor muyuz?
#PermakültürBahar geldi, günler uzuyor ve dış mekân bitkileri gibi evdekiler de kış uykusundan uyanıyor. Bu dönemde onları desteklemek için dikkate alınması gereken bazı detaylar var. Çiçeklerini çocuğu gibi sevenler için işin uzmanlarından ipuçları aldık.
#GazetehaberleriÇevrimiçi eğitimler salgın dönemiyle birlikte iyice yaygınlaştı. Dijital platformlar üzerinden verilen kurslar sayesinde oturduğumuz yerden uluslararası geçerliliğe sahip sertifikalar bile alabiliyoruz. Aklınıza gelebilecek her konuda bir programa ulaşmak mümkün...
#GazetehaberleriEfsanelerin tatlı diliyle mücadelenin sert mizacının buluştuğu bir kent Çanakkale. Boğazın iki yanına uzanmış verimli topraklar ve hırçın deniz, eşsiz bir iklim… Balıktan zeytinyağına, ekolojik meyve-sebzelerden et ve süt ürünlerine türlü lezzet hazinesine ev sahipliği yapan kentin en özel malzemelerini ve en iyi üreticilerini keşfe çıktık.
#Çanakkale