Çiftlikte üretim de ürünler de rafine

Türkiye gastronomisi ve turizminde çiftlikler artık daha popüler hale geliyor. Kimi sadece yemeli-içmeli, kimi konaklamalı, kimi de etkinlikli... Türkiye’nin meşhur tatil yörelerinde hatta İstanbul’un etrafında açılan çiftliklerden şef dokunuşlu mutfaklarıyla öne çıkanlardan bir seçki yaptım. Okullar kapandığında farklı bir tatil arayan ailelerin çok işine yarayacak ve her yaştan gurmeyi tam kalbinden yakalayacak önerilerim var.

Haberin Devamı

Çiftlikte üretim de ürünler de rafine
Hasat dönemine göre değişen menü

Narköy, Kandıra, Kocaeli

Mutfakta pişirilenlerin yüzde 80’i Narköy’ün bahçesinde üretilenler, kalanlarıysa dışarıdan temin organik sertifikalı ürünler. 2 saatlik orman yürüyüşü, fide ekim-dikim aktivitesi, buzağı besleme, inek sağımı ve tohum odası turu paket olarak satın alınabiliyor. Ekstra olarak peynir ve ekmek yapımı olmak üzere iki atölye daha var. Ayrıca sıcak kompost, solucan gübresi yapımı, ateş yakma gibi çeşitli workshop’lar da yapılıyor. Narköy’ün restoran menüsü ürünler değiştikçe sürekli değişiyor. Yani menüyü o dönemin hasadı şekillendiriyor. Mesela şu ara gül ve gelincik şerbeti yemeklere eşlik ediyor.

Çocuklar buraya bayılacak
Değirmen Çiftliği, Kuşadası, Aydın

Sahibi Gürsel Tonbul, Türkiye’nin ilk ve en büyük organik üreticilerinden biri. Geniş bir arazi üzerindeki çiftlikte atalık tohumla yetişen meyve, sebzelerle zeytin ağaçlarının yanında bir de zeytinyağı müzesi ve tamamen kendi ürünleriyle hazırladıkları yemekleri sundukları restoranları var. Meyve ekşileri, sebze kuruları, zeytinyağı üretimi... Sezonuna göre pek çok ürünün işlenişini izlemek çok keyif veriyor. Mesela şu dönem şeftali ve kayısı hasadı var, yakında armut başlıyor. Buğday hasadının da eli kulağında. Çiftliğin kapısından girdiğiniz andan itibaren huzurlu, temiz, yemyeşil, çiçekli bahçelerde dolaşabilir, sonra da Avlu Bakkal’dan çiftliğin Yerlim markalı ürünlerinden alabilirsiniz. Kendi yetiştirdikleri yerel buğdaylardan, kendilerinin öğüttüğü unlarla hazırlanıp odun fırınında usta ellerden çıkan ekmekleri de es geçmeyin.
Çiftlikte üretim de ürünler de rafine
Değirmen adını verdikleri restoran bölümünde Gölbaşı’nda her gün 9.00’dan itibaren gün boyu kahvaltı servisi mevcut. Kuzine’deyse öğlen 12.00’den akşam 21.30’a kadar becerikli ev kadınlarının odun ateşinde, bakır tencerelerde yaptığı ev yemekleri var. Akşam servisi için 17.00’de açılan bağların içindeki Ekin Restoran mezeleri ve etleriyle iddialı. Gezinti alanlarında keçi, koyun, deve, cins tavuklar gibi çiftlik hayvanlarını da çocuklarınızla birlikte izlemek ayrı keyif.
Çiftlikte üretim de ürünler de rafine
Rezervasyonsuz gitmeyin
Sinan Bey Çiftliği, Mumcular-Bodrum, Muğla

Minicik bir keçi çiftliği içindeki taş evde yaşayan Sinan-Sylvia Sarpkan çifti, keçilerinin sütüyle ufak miktarlarda çok özel artizan peynir üretimi yaparken maksimum 14 kişiye kadar olan grupları da burada ağırlayabiliyorlar. Bahçedeki taş fırınlarında envai çeşit nefis pizza pişiyor. Konaklama imkânı yok, menüde onlarca yemek mevcut değil ama esas vaat ettikleri şey sıcacık bir ortamda özenle hazırlanan peynir ve pizzalarla mütevazı bir ziyafet. Sürekli dolular, biraz önceden rezervasyon şart, unutmayın.
Çiftlikte üretim de ürünler de rafine
Yemekten fazlası var
Palivor Çiftliği, Kırklareli

Demirciköy’ün Avcılar Köyü’ndeki çiftlikte, longoz ormanı içinde, ağaçların arasında vakit geçirmek şehir insanı için adeta rüya. Çiftlikte grup olarak kiralayabileceğiniz büyük bir ev var. At binme ve Mert Gölü’nde kano gibi aktiviteler denenebilir. Çiftlikteki restoranda sabahları kahvaltı, öğleden sonra atıştırmalık ve akşamları barbekü yapılabildiği gibi dileyenler özel şef hizmeti de alabiliyor. Dana döşten yapılmış burger, organik sebzeler ve markanın işlenmiş et ürünleri nefis.
Çiftlikte üretim de ürünler de rafine
Tıbbi aromatikler de yetiştiriliyor
Rita Çiftlik, Beykoz, İstanbul

17 dönümlük bir arazide kurulan Rita Çiftlik, oyuncu İlker Ayrık ve eşi Sanem Bağcı Ayrık’ın. Şef Murat Bozok danışmanlığında açılan restoranı pazartesi hariç haftanın her günü hizmet veriyor. Ana konsept tarladan tabağa. Meyve ve sebzelerle tıbbi aromatik bitkiler de ekiliyor. Hasata bağlı olarak geleneksel, bazen de global yorumlarla hazırlanan tabaklardan oluşan menü mevsime göre değişecek. Etkinlik alanı özel aktiviteler için kiralanıyor.
Çiftlikte üretim de ürünler de rafine
Ünlü şeflerle...
Barbaros Farm, Milas, Muğla

Çiftliğin önceliği tamamen sürdürülebilir, ekolojik, dış girdisi olmayan bir yer olmak. Permakültür ve topluluk destekli tarım uyguluyorlar. Topluluk destekli tarım çiftçiyi koruyan; hasadı, ödülü, her şeyi paylaştığın bir sistem. Sadece özel etkinliklere kiraladıkları veya ‘tarladan sofraya’ workshop’ları yapıp şef sofraları kurdukları bir de restoranları var. Her ay bir etkinlik oluyor. Bazen bir İtalyan bazen de Türk bir şefle. Etkinlikleri takip edebilirsiniz; ayrıca dilediğiniz zaman ziyaret ederek kendi meyve-sebzenizi toplayabiliyorsunuz. Bir de tarımı merak eden, süreci öğrenmek, biraz toprağa dokunmak, deneyim kazanmak isteyenler için haftada iki gün düzenledikleri ‘Tarımda ve Bedende Sürdürülebilirlik’ turlarına katılabilirsiniz. Tüm bu işlerin başındaysa yıllardır tanıdığım, toprağa tutkulu Kezban Alacık var.
Çiftlikte üretim de ürünler de rafine
Ot toplayıp çiçeklerden şurup yapıyorlar, Çocuklar buraya bayılacak
İksirli Çiftlik, Daday, Kastamonu

Doğasına, toprağına, ürününe hayran olduğum Kastamonu’yu sevmemin en büyük etkenlerden biri de İksirli Çiftlik. Yereli destekleyen yapılarına en önemli örnek, siyez buğdayının çoğalmasına olan büyük katkıları. Şu sıralar sirken, madımak gibi otların mevsimi. Bunlarla hem restoranlarında yemek yapıyor hem de işleyip ürünler hazırlıyorlar. Eğer meraklısıysanız yöre kadınlarıyla ot toplamaya çıkabilirsiniz. Çiçeklerden şurup yapımı şu anda mutfağın önemli aktivitelerinden. Sonbaharda mantar toplama turları yapıyorlar, mutlaka takip edin. Binicilik merkezlerinde ders veriliyor.

Yazarın Tüm Yazıları