Yaz daha bitmedi, yakın bir yerlerde devam ediyor...
Yarın ilk ve orta öğretimde yüz yüze eğitim başlıyor. Okul için şehre dönmüş olabilirsiniz ama bu, hafta sonlarını doğada, deniz kenarında geçirmenize engel değil. Kalbini sayfiyede bırakanlar için büyük şehirlere yakın en güzel hafta sonu tatili rotalarını jürimize sorduk. Şile’den Selçuk’a şehre ve doğaya yakın yerler iki günlüğüne de olsa bizi çağırıyor.
Yıldırım Güngör / Seyahat yazarı, dağcı
Dört mevsim güzel
Gökçeada
Sahilleri, eski köyleri ve sakızlı muhallebisi, dibek kahvesi, kurabiyesi ve henüz bozulmamış doğası ve muhteşem jeolojik özellikleriyle Gökçeada her mevsim ayrı güzel. Özellikle şu sıralar yazdan kalma günleri yakalayarak iki günlüğüne de olsa sahilde güneşlenebilirsiniz. Gökçeada hem yaz hem de sonbaharda hafta sonu gidilecek kadar yakın. İstanbul’dan araçla 4 saat içinde Kabatepe’ye varmak mümkün. Kabatepe-Gökçeada arası feribotla 1 saat 15 dakika.
Ebru Erke
Hürriyet Ekler gastronomi yazarı
Yeryüzü pazarı...
Şile Pelitköy’deki Casa Lavanda lezzetli yemekleri, doğal ortamı ve iyi servisiyle Şile’ye gitme sebebim. Yaza özel hazırladıkları şeftali, erik, nektarin ve bademli burrata ve yaz trüfü ile yaptıkları el yapımı tagliolini menünün yıldızlarından. Anadolu Efes’in ‘Gelecek Turizmde’ projelerinden biri ‘Ovacık’ta Birgün’ binası, ziyaretçilerin farklı atölye çalışmalarına katılabileceği bir deneyim atölyesi. Atölyenin bahçesinde ekolojik bahçe ve permakültür uygulamalarını deneyimleyebiliyorsunuz. Eğer denk gelirseniz cuma günleri kurulan yeryüzü pazarından mevsiminde satılan hodanotu, suteresi gibi malzemelerden satın alın.
Burcu Gürtürk Kadak
Hürriyet Seyahat gezgini
Tarihe yolculuk
Selçuk
İzmir’de yaşayanların hafta sonu tercihi genellikle sahil ilçeleri olsa da, Egemizin incisi tarihi ve kültürel zenginlikleriyle de misafirlerini büyülüyor. Özellikle Selçuk tarafına doğru uzanıp geçmişe yolculuk yapabilirsiniz. Çünkü İzmir’in bu güzide ilçesi hem MS 5’inci yüzyıla dayanan tarihiyle Şirince Köyü’ne hem de dünyanın dört bir yanından her yıl binlerce turisti ağırlayan Efes Antik Kenti’ne ev sahipliği yapıyor. Şirince’yi gezmeye tarihi Rum evlerinin olduğu arnavutkaldırımlı sokaklarını arşınlayarak başlayın. Tarihi öneme sahip St. John Baptist Kilisesi ile St. Dimitrios Kilisesi de mutlaka görülecek yerler listesine eklenmeli.
Saffet Emre Tonguç
Hürriyet Seyahat yazarı
Lezzetli bir mola
Trakya
Bağbozumuyla yazı uğurlayıp sonbaharı karşılarken yolunuzu Trakya Bağ Rotası’na çevirin. Tekirdağ, Şarköy, Gelibolu ve Kırklareli bölgelerindeki 12 üreticinin katılımıyla gerçekleşen proje Türkiye’nin ilk bağ rotası olma özelliğini de taşıyor. Rota üzerinde konaklayabileceğiniz Arcadia Bağları’nın içindeki Bakucha’da dinlenirken hem bağların hem de lezzetli yemeklerin tadını çıkarın. Asmadan Bağcılık tarafından Eceabat’ta kurulan Bengodi de konaklarken kültür dünyanızı zenginleştirecek yerlerden. Bünyesinde bir müze var; Anadolu ve Trakya’nın 9 bin yıllık bağcılık tarihini yakından tanıyabilirsiniz.
Serda Büyükkoyuncu
Seyahat yazarı
Ye, iç, yüz
Urla
Sanat Sokağı, Necati Cumalı’nın evi ve Urla Müzik Akademisi’nin taş binaları görmeniz gereken yerler. Hiç Lokanta ve Tadım Atölyesi, Vourla Fırın Café, Keçi Café, İstifçi Bahçe, Uzun Masa Avlu, İrmik Hanım Patisserie, Şafak Lokantası, Ömre Bedel ve Beğendik Abi’nin lezzetlerini hep hatırlayacaksınız. Konaklama için Manej ve Two Rooms Hotel’i tercih edebilirsiniz. Urla’nın Sığacık Körfezi’ne bakan kıyısındaki Demircili ve Altınköy sahilleri de denize girmek için uygun adresler.
Melih Uslu
Seyahat yazarı
Her durak çok cazip
Sapanca
Rotanın ilk durağında Osman Hamdi Bey’in Eskihisar’daki evine uğrayın. Gebze çıkışının 22’nci kilometresindeki Hereke, ipekli dokumaları ve halılarıyla ünlü. İzmit Körfezi geride kaldığında Sapanca Gölü ile karşılaşacaksınız. Bölgenin doğasına kulak vermek üzere göl kıyılarında gezinmenizi öneririm. Kırkpınar’dan Maşukiye’ye giden 6 kilometrelik yol, ormanlık tepeler arasında kıvrılıyor. İçinden Aygır Deresi’nin aktığı bir vadinin içine kurulan Maşukiye alabalık çiftlikleriyle tanınıyor.
Erdal İpekeşen
Tempo Travel yayın danışmanı
Yapraklar sarardı
Bolu
Ankara’ya 1.5 saat mesafedeki Bolu, özellikle de Abant ideal bir kaçış noktası. Uçsuz bucaksız orman, tabiat harikası göller sizi apayrı bir dünyaya götürüyor. Sonbaharın kendini hissettirmeye başladığı bu günlerde sararmış yapraklar üzerinde yürüyüşler doyumsuz. Gazelle Otel’de seyrine doyulmayan doğada ayıdan sincaba ve ceylana kadar birçok canlıyla karşılaşabilir, otelin macera parkında her türlü sporu yapabilirsiniz.
Erdoğan Gümüş
Hürriyet Seyahat gezgini
Adrenalin de var
Safranbolu
Ankara’ya 230 kilometre mesafedeki Safranbolu, hafta sonu kaçamağının en güzel adreslerinden… Safranbolu’yu yakından tanımanın en doğru yöntemlerinden biri, dar ve dik inen sokaklarında doyasıya dolaşmak… Kenti izleyebileceğiniz Hıdırlık Tepesi’ne çıkın. Yemeniciler Arastası’nda dolaşın ve sevdiklerinize hediye alın. Bulak Mağarası, Tokatlı Kanyonu ve seyir terası adrenalin sevenlerin mutlaka uğraması gereken yerlerden...
Canan Demiray
Seyahat yazarı
Çocuklu ailelere
İğneada
Okullar açılsa da çocuklu tatil için fırsat var. Rotanızı Bulgaristan sınırına çevirip longoz ormanlarıyla ünlü İğneada’ya ailece yol alabilirsiniz. Çocuklarınıza longoz ormanlarının nadir rastlanan bir ekosistem olduğunu yolda anlatın. Oksijene doyup ailece trekking yaparken 258’e yakın kuş çeşidinden hangilerini göreceksiniz hadi gözlemlemeye de başlayın. Kırklareli’nde çevre gezilerinize Liman Feneri, Sislioba, Hamdibey ve Gökyaka kalelerini de katabilirsiniz.
Nurgül Büyükkalay
Hürriyet Seyahat gezgini
Sessiz, sakin
Assos
Assos, bol oksijenli havası ve tarihi dokusuyla Kuzey Ege’nin en huzurlu kaçış noktalarından biri. Gezilecek yerleri az ve öz. Bir hafta sonunuzu ayırmanız yeterli. İstanbul’dan 5 saat, İzmir’den 3.5 saat sürüyor. Antik Liman, kaya düşme tehlikesi nedeniyle bir süredir kapalı, çalışmalar 2022’de bitecek. Bu nedenle gezmeye Behramkale Köyü’nden başlayın. Günü Athena Tapınağı’nda batırın. Karşısında Midilli Adası, sol yanında Edremit Körfezi ile harika bir manzarası var.