Güncelleme Tarihi:
Ülkemizin gıda güvencesi için tarımsal üretimin devam etmesi, üretimin sürmesi için de çiftçinin tarlada ekim yapabilmesi gerekiyor. Ancak 6 Şubat’taki deprem felaketi sebebiyle tarım açısından en verimli topraklarımızdaki üreticiler büyük zorluklarla karşı karşıya... Yerel üretimi ve tarımda sürdürülebilirliği destekleyen Metro Türkiye, deprem bölgesine ilk günden bu yana yardımlarına devam ediyor ve bu doğrultuda zorlu bir süreçten geçen çiftçilere toplu ürün alımlarıyla destek veriyor.
Bugüne kadar toprakta ya da dalında kalan yaklaşık 300 ton ürünün alımı gerçekleştirilmiş durumda. Sezon sonuna kadar depremzede çiftçilere destek amacıyla bölgeden temin edilen ürün miktarı bin tona çıkacak. Her geçen gün daha fazla ihtiyaç sahibi üreticiye ulaşılarak eylülde başlayacak yeni sezon için bu rakamın 4 bin tona kadar çıkması hedefleniyor.
‘SOSYAL MEDYA ETKİLİ OLDU’
Deprem bölgesinden alınarak satışa sunulan ürünlere Hatay Arsuz limonu, Hatay beyaz balkabağı, Hatay Kırıkhan havucu, lahana ve marul gibi ürünler dahil edilmişti. Şimdi listeye Hatay Arsuz tatlı patatesi ve coğrafi işaret tescilli Hatay Kırıkhan siyah havucu da eklendi. Ürün alımlarının bölgeye sağladığı desteği Hatay’da tatlı patates üretimi yapan Yeşil Sepet firmasının kurucusu Erkan Gündüz’den dinledik. Sosyal medyanın etkisini anlatan Gündüz, 2-3 gün içerisinde ciddi bir satış rakamına ulaştıklarını söylüyor...
◊ “Arsuz’da tatlı patates üretiyoruz. Tatlı patates bebek maması ve hazır çorba gibi gıdalarda çok kullanılan bir ürün. Depremden önce elimizdeki 40 tonun bir kısmını kurutup toz haline getirme planımız vardı. Ancak tam fabrikaya gönderecekken deprem oldu. Sahada yardıma koştuğumuz için daha aciliyeti olan meseleler vardı. Bu süreçte de patateslerimiz elimizde kaldı ve tesisimiz hasar aldı. Perakende satışlarımızı gerçekleştiremedik çünkü kargo merkezleri yıkıldı. Herhangi bir önhazırlığımız yoktu.
◊ İstanbul Permakültür Kolektifi bize ulaştı ve hikâyemizi paylaşmak istedi. Paylaşım çığ gibi büyüyen bir dayanışmaya dönüştü. Instagram hesabımızı (@yesilsepetdogal) paylaşmışlardı. Akabinde internet sayfamıza 40-50 sipariş geldi. Numaramızı görüp arayanlardan biri de Metro Türkiye oldu, gelip 2 ton alım yaptılar.
2-3 gün içerisinde ciddi bir satışa ulaştık. Şu an elimizde 5 ton civarı bir ürün kaldı.
Kalan ürünün 10’ar kiloluk paketler halinde satışını sürdürüyoruz. Sosyal medya çok etkili oldu. Herkese çok teşekkür ederim. Yeni dönem için ekim hazırlıklarını yapıyoruz.
◊ Hatay yerel, yöresel ürünler açısından çok zengin. Üretim maliyetleri yüksek olduğu için mağdur olan kişi sayısı çok. Defne sabunu, zeytinyağı, nar ekşisi, zeytin gibi ürünler de satmayı hedefliyorduk. Tatlı patateslerimiz bittikten sonra üreticisinden aldığımız diğer ürünleri satışa açacağız. Dört çeşit tatlı patates üretiyoruz. Birincisi, marketlerde içi dışı turuncu olan. İkincisi, mor. Bir diğerinin içi de dışı da
beyaz, dördüncü çeşitse en çok ürettiğimiz, Hatay kırmızısı olarak da geçen çeşit... Onun dışı kırmızı-pembe, içiyse sarı renkte.
◊ Tatlı patates fidesinin de üretimini yapıyoruz. Türkiye’de daha az bilinen bir ürün. Besin değeri oldukça yüksek. Daha çok üretilip Türkiye geneline yayılması için deprem öncesinde 5 milyon fide hedefimiz vardı. Yine internet sayfamız üzerinden ‘askıda patates’ ve ‘askıda fide’ çalışmalarımızı başlattık. Askıda patatesle insanlar tatlı patatesi satın alıyor, biz de yemek dağıtımı yapan aşevlerine teslim ediyoruz. Mayıs ayının 15’inden itibaren fideleri kesmeye başlayacağız. Askıda alınan fideleri buradaki üreticilere ulaştıracağız.”
Kalıcı bir destek sağlamak amacıyla ürün alımları kadın kooperatifleri aracılığıyla yapılıyor.
BÖLGEYİ YAKINDAN TAKİP EDEREK...
Metro Türkiye, çiftçilerimize desteğin tek seferlik olmaması adına ürünleri Mersinden Kadın Kooperatifi ve Zahide Ana Kadın Kooperatifi üzerinden alıyor. Kooperatifler aracılığıyla bölgeyi yakından takip ederek yeni ürün alımlarını gerçekleştiriyor.
Kalıcı bir ekonomik değer oluşturmak amacıyla Hatay beyaz balkabağının tescil başvuru süreci afetten kısa bir sonra başlatılmıştı. Deprem bölgesindeki potansiyel sahibi diğer ürünler için de tescil başvuru çalışmalarını yürüten marka, bölgedeki kurum, kuruluş ve sivil toplum kuruluşlarına coğrafi işaretli ürünler konusunda yol göstermeyi de sürdürüyor. Böylece bir kerelik alım yerine bölgeye kalıcı bir etki ve çözüm yaratmaya çalışılıyor. Türkiye’deki Metro mağazalarında satılan bu ürünleri alarak bölgedeki yerel üreticilere destek sağlamak mümkün.
GASTRONOMETRO ŞEFLERİNDEN HATAY MALZEMELİ TARİFLER
FIRINLANMIŞ BALKABAĞI VE IZGARA HELLİM
NE LAZIM?
- 500 gr Hatay beyaz balkabağı
- 100 gr Kapıdağ mor soğanı
- 10 ml zeytinyağı
- 1 gr sarımsak
- 1 çili biber
- 10 gr taze zencefil (kabukları soyulmuş)
- Hellim peyniri
- 4 gr tuz
- 2 gr karabiber
NASIL YAPARIM?
- Kabakları soyup ince uzun dilimleyin. Zeytinyağının yarısı, baharat çeşitleri, zencefil ve sarımsağı blender’da çekip bu sosu kabaklara sürün. 160 derece fırında kabakları 40 dakika kadar pişirin.
- Soğanları soyun, çili biberinin çekirdeklerini çıkarın, hepsini jülyen doğrayıp tavada kalan zeytinyağında çok hafif pişirin. Hellimi de bir süre suda bekletip yağsız tavada kızartın.
- Pişen kabakları, soğanlı harcı, peynirleri tabağa alın. Dilerseniz dereotu, taze nane ve reyhanla süsleyin.
TAHİN SOSLU TATLI PATATES SALATASI
NE LAZIM?
- 300 gr Hatay tatlı patatesi
- 40 gr soğan
- 100 gr bebek roka ve kıvırcık marul
- 30 gr kabak çekirdeği içi
- 200 gr haşlanmış nohut (tercihe bağlı)
- 30 ml zeytinyağı
- 3 gr toz sarımsak
- 3 gr toz çili biber
- 2 gr tuz
Tahin sosu için
- 100 ml tahin
- 10 ml Arsuz limonu suyu
- 50 ml su
- 2 gr tuz
NASIL YAPARIM?
- Sos için bütün malzemeleri blender’dan çekin.
- Tatlı patates ve soğanı eşit boyda küpler halinde doğrayın. Zeytinyağı, tuz, toz sarımsak ve toz çili biberi ekleyip karıştırın. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında 20 dakika pişirin. Fırından çıkarıp dinlenmeye bırakın.
- Servis için patates, soğan, kabak çekirdeği içi ve doğranmış yeşillikleri karıştırma kabına alın. Üzerine tahin sosunu gezdirip servis edin.
SİYAH HAVUÇ VE HURMALI CEZERYE
NASIL YAPARIM?
- Havuçları soyup 4’er parçaya kesin. 480 ml suyla birlikte bir tencereye alıp 20 dakika pişirin. Sonra suyunu süzün ve havuçları robotta püre haline getirin.
- Havuç püresini teflon bir tavaya aktarıp 15 dakika kısık ateşte karıştırarak suyunu iyice çektirin.
- 20 ml suyla nişastayı bir kâsede karıştırın, tavadaki malzemeye ekleyin.
- 5 dakika daha pişirdikten sonra şekeri ilave edin ve karışım koyulaşana kadar pişirmeyi sürdürün ancak tavaya yapışmamasına dikkat edin.
- Tarçın, hurma püresi ve Antep fıstığını ekleyip 1 dakika daha pişirin, ocaktan alın.
- Bir tepsi veya cam kaba yağlı kâğıt serip cezeryeyi üzerine yayın. 2 saat buzdolabında dinlendirip elinizle ceviz büyüklüğünde toplar yapın. Hindistan cevizine bulayıp servis edin.
Bu haber sponsorludur.