Uyku, fiziksel, zihinsel ve ruhsal gelişimimizde çok önemli rol oynuyor. Uykuda bağışıklık, iskelet ve kas sistemi için büyüme ve yenilenme gerçekleşir. Kaliteli bir uyku, bağışıklık sisteminizi güçlendirir, metabolizmanızı hızlandırır, hormonlarınızı dengeler, fiziksel enerjinizi artırır ve beyin fonksiyonlarınızı dengeler. Geceleri uyuyamama ve gün boyunca uykulu olma, çocukların sağlığının çeşitli yönleri üzerinde kısa ve uzun vadeli sonuçlar doğurur. Yeterli süre ve kalitede uyku uyuyan çocuklar, davranışsal ve akademik başarı, öz kontrol, mutluluk ve IQ testlerinde çok daha olumlu sonuçlar gösteriyor. Daha iyi bilişsel işlev, daha iyi psikolojik sağlık ve azalan duygusal / davranışsal problemler de dahil olmak üzere, düzenli uykunun çocuklar üzerinde birçok potansiyel faydası var.
#PandemiTatil dönemi sona erdi, çalışanlar işbaşı yaptı. Ancak birçok kişi bu dönemde çalışma hayatına uyum sağlamakta zorluk yaşayabiliyor. Uzmanlar, “tatil dönüşü sendromunun” pandemi sonrası iş-yaşam dengesinin değişmesiyle daha da arttığını belirtiyor. Çalışanların yaşadıkları sorunları ve çözüm önerilerini alanında uzman isimlerle konuştuk...
#Özge ESENDünya Ruh Sağlığı Günü toplumda ruh sağlığının ve ruhsal bozuklukların farkındalığının arttırılması amacıyla her yıl 10 Ekim’de kutlanıyor. Dünya Sağlık Örgütü’nün ‘küresel öncelik’ olarak belirlediği ‘ruh sağlığı’nı nasıl korumamız gerektiğini uzmanlarla konuştuk. İyi ve sağlıklı bir ruh halini sürdürmek için hayat tarzımızda yapmamız gereken değişiklikler konusunda tavsiyelerini aldık.
#Dünya Ruh Sağlığı GünüKüresel ekonomiler enflasyonla mücadele ederken sermaye piyasasının aktörleri de hareketlerini buna göre gerçekleştiriyor. Altın fiyatları da sert hareketler yapmaya başladı. Ons bazında hızlı hareketler gösteren altın düşüşe geçti. Ülkelerin merkez bankalarının enflasyonla mücadele için faiz artırımını tercih etmesi küresel büyümenin önünde engel oluşturabileceğini değerlendiren IMF, küresel ekonomik görünümün yılbaşından bu yana kötüleştiğini açıkladı. Bu gelişme altına olan talepte gerileme yarattı.
#AltınRusya'nın Ukrayna'yı işgalinin dördüncü haftası yaşanırken bölgeden gelen haberler herkes için ama özellikle de çocuklar için fazlasıyla endişe verici. Peki çocuklara savaşı nasıl anlatacağız? Ebeveynler neleri yanlış yapıyor? İşte uzmanların tavsiyeleri...
#Ukrayna Rusya SavaşıÇalışma düzenimizden sosyal yaşantımıza kadar pek çok alanda hayatımızı etkileyen pandemi, ikili ilişkilerimizde yaşadığımız kavgaların konusunu bile değiştirir hale geldi. Kim derdi ki bir gün 'Hafta sonu senin ailene değil benim aileme gideceğiz' kavgası yerine 'Senin istediğin aşıyı değil benim istediğimi olalım' kavgası yaşanacağını…
#Aşı Tartışması“Hangi mesleği seçmeliyim” sorusuna verilen yanıtlar her dönem çağın şartlarına göre değişim gösteriyor. Ama pandeminin meslek seçiminde denklemi çok daha radikal ve hızlı biçimde değiştirmesi bekleniyor. Pandeminin değiştirdiği dünya koşullarında bazı mesleklerin öneminin artacağı tahmin ediliyor.
#COVID-19‘Pandemi Zayiatı’, Pınar Öğünç’ün duygu yüklü sarsıcı cümlelerine pandeminin gerçekliği eklenince okuyucuda oyuncusu olduğu bir filmi izliyormuş izlenimi yaratıyor. Tarihin hep sonradan yazıldığına inat, bu defa tam içinden geçerken yazılıyor. Farklı meslek gruplarından 35 kişi, pandemide yaşadığı yıkıcı süreci anlatıyor...
#Pandemi ZayiatıBugün 12 Mayıs Dünya Hemşireler Günü. Pandeminin en önde gelen savaşçılarından olan hemşireler 1.5 yıldır canını dişine takarak çalışsa da bu dönemin zorlu psikolojisi omuzlarında ağır bir yük oluşturuyor. Türk Hemşireler Derneği Genel Başkanı Sevilay Şenol Çelik, yaşadıkları zorlu dönemi anlattı.
#GazetehaberleriKoronavirüs salgınında üçüncü dalgayı yaşıyoruz ve her yeni dalga bir öncekinden daha tehlikeli seyrediyor. Pek çoğumuzda salgının ilk dönemindeki, “Nasıl olsa geçer, biz virüse virüs bize alışacak ve geçip gidecek” düşüncesi yerini, “Acaba aşı da çözüm değil mi, bir daha eskiye dönemeyecek miyiz?” endişesine bıraktı.
#Deniz GÜRELAvrupa’da üçüncü dalga endişesi gün geçtikçe artıyor. Özellikle Hollanda’da vaka sayılarında ciddi artışlar yaşanıyor ve protestolar da hız kesmeden devam ediyor. En son seks işçileri de isyan bayrağını çekti… Tüm bunların dışında normalleşme adına ülkede çok ilginç deneyler de yapılıyor. İşte Türklerin gözünden Hollanda’daki son gelişmeler…
#HollandaKoronavirüs vakalarının artış gösterdiği son günlerde en dikkat çeken kesim çocuklar oldu. Pandeminin ilk dönemlerine kıyasla daha fazla çocuk Covid-19 belirtileriyle hastanelere başvurduğundan akıllarda "Bunun sebebi ne olabilir?" sorusu belirdi. Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye açıkladı…
#KoronavirüsBalçova Belediye Başkanı Fatma Çalkaya, yerel seçimlerden sonra yaşanan koronavirüs salgını, deprem, sel ve şiddetini her geçen gün artıran ekonomik zorluklar karşısında Balçovalı vatandaşları hiç yalnız bırakmadıklarını söyledi, “Balçova Belediyesi, uyguladığı adil sosyal belediyecilik uygulamalarıyla kimsesizlerin kimsesi oldu” dedi.
#İzmirİspanya'da bir süredir tartışılan "4 günlük hafta" uygulamasının sonbaharda hayata geçmesi bekleniyor. Bu gelişme sadece İspanyolları değil tüm dünyayı heyecanlandırdı. Uygulamayı savunanlar çalışanların verimliliğinden psikolojisine kadar her şeyin olumlu etkileneceğini belirtiyor. Gerçekten öyle mi? Uzmanına sorduk...
#Çalışma Saatleri1 yıldır tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs pandemisi gencinden yaşlısına, kadınından erkeğine herkesin hayatını derinden sarstı ancak salgından en çok etkilen kesim hiç şüphesiz ki kadınlar…
#Pandemide Kadın OlmakCovid-19 salgını hayatımızda her şeyi etkisi altına aldı, buna ilişkilerimiz de dahil. Aynı evde yaşayan çiftler daha önce hiç olmadığı kadar beraber vakit geçirdiler, çocuğu olan ve evden çıkamayan çiftlerin sabrı sınandı, ayrı yaşayan çiftler pandemi yüzünden uzun süre görüşemedi ve bekarlar ise online flörtten öteye gidemedi. Peki tüm bu yaşananlar çiftlerin ilişki durumunu nasıl etkiledi? Hem uzmanlara hem de pandemiden etkilenen insanlara sorduk, birbirinden ilginç cevaplar aldık.
#14 ŞubatCovid-19 sürecinde ortaya çıkan kaygı, paranoya ve stres bozuklukları bireylerin psikolojisini olumsuz etkilemeye devam ediyor. Günlük rutinlerin farklılaşması, evde geçirilen sürenin uzaması ve insanların sevdiklerini uzun süre görememesi nedeniyle yaşam alışkanlıkları da tamamen değişiyor.
#Pandemide Ruh SağlığıDünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre dünya genelinde her yıl ortalama 18 milyon kişiye kanser tanısı konuyor, 9 milyonu aşkın kişi kanser nedeniyle hayatını kaybediyor. Bununla birlikte kanser tedavilerinde son 10 yıldaki gelişmelerle hastaların yaşam süresi önemli ölçüde artıyor. 4 Şubat Dünya Kanser Günü vesilesiyle uzman hekimlere kanser tedavisinde umut vaat eden son gelişmeleri sorduk. Kanser hastaları ve yakınlarıysa pandemi döneminde yaşadıklarını anlattı...
#GazetehaberleriÇin’in Wuhan kentinde 2019’un aralık ayında başlayıp birkaç ay içinde tüm dünyaya yayılan koronavirüs hastalığı yalnızca sağlığımızı değil, bütün yaşam biçimimizi etkiledi ve belki de kalıcı bir biçimde değiştirdi. Bu virüsün kısa vadeli etkilerini kısmen biliyoruz, uzun vadeli etkileri ile ilgili ise henüz bilmediğimiz çok şey var.
#VİRÜSKoronavirüs salgını ile günlük düzenin bozulduğunu ve buna bağlı olarak uyku problemi yaşayan kişilerde artış olduğunu söyleyen Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Muhammed Akkoyunlu, "Pandeminin beraberinde getirdiği ruhsal baskıyla beraber, gece uykuları ciddi şekilde etkileniyor. Ayrıca Kovid-19 enfeksiyonu geçirenlerde de hastalığın etkilerinden biri olarak ciddi şekilde uyku bozuklukları meydana geliyor. Bulguların ortaya çıkış şekli genel olarak uykusuzluk gibi genel geçer bir semptom olmakla birlikte uyku sırasında hareket bozukluklarına, hatta yarı koma ve koma haline ve maalesef ölüme kadar kadar gider" dedi.
#Uyku RutiniMevsimsel grip, soğuk algınlığı ve nezle... Koronavirüs salgınıyla mücadele içindeyken bir de bu hastalıklarla uğraşmamak için vücudumuzun savunma sistemini güçlü tutmamız şart. Göğüs hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Ferah Ece’ye ve iç hastalıkları uzmanı Dr. Ayça Kaya’ya bunun yollarını sorduk: Uyumak, su içmek ve hareket etmek şart! Dua etmek ya da yoga yapmak, iyi bir uyku ve ekrandan uzak kalmak da stresi azaltıyor.
#Su