Balçova Belediyesi: Kimsesizlerin kimsesi

Güncelleme Tarihi:

Balçova Belediyesi: Kimsesizlerin kimsesi
Oluşturulma Tarihi: Mart 31, 2021 15:14

Balçova Belediye Başkanı Fatma Çalkaya, yerel seçimlerden sonra yaşanan koronavirüs salgını, deprem, sel ve şiddetini her geçen gün artıran ekonomik zorluklar karşısında Balçovalı vatandaşları hiç yalnız bırakmadıklarını söyledi, “Balçova Belediyesi, uyguladığı adil sosyal belediyecilik uygulamalarıyla kimsesizlerin kimsesi oldu” dedi.

Haberin Devamı

2020 yılı ile birlikte hem Türkiye genelinde, hem de İzmir özelinde yaşanan olumsuzlukların, belediyelerin hizmetlerini de etkilediğini ifade eden Balçova Belediye Başkanı Fatma Çalkaya, sosyal belediyecilik uygulamalarıyla vatandaşlara destek olmaya çalıştıklarını kaydetti. Balçova Belediyesi’nin yaşanan zor şartlarda vatandaşları yalnız bırakmamak için tüm imkanlarını seferber ettiğini dile getiren Başkan Çalkaya, maske satışının yasak ve karaborsa olduğu dönemlerde ilçedeki tüm vatandaşlara maske ve dezenfektan dağıttıklarını, salgın boyunca ilçede sokakları ve kamuya açık park, okul, cami, meydan gibi alanları sürekli dezenfekte ettiklerini bildirdi. 65 yaş üstünde yalnız yaşayan ve ekonomik zorluk çeken vatandaşları da unutmadıklarını ifade eden Başkan Fatma Çalkaya, aşevinin kapasitesini artırarak her gün dar gelirli ve yalnız yaşayan bin 200 kişiye 5 çeşit sıcak yemek ve binlerce erzak kolileri dağıttıklarını söyledi. Deprem ve sel döneminde de vatandaşları yalnız bırakmadıklarını ekleyen Başkan Çalkaya, şöyle devam etti:

Haberin Devamı

Balçova Belediyesi: Kimsesizlerin kimsesi

KİMSE YALNIZ HİSSETMEYECEK

“Balçova Belediyesi olarak, selden evleri zarar gören vatandaşların evlerini temizleterek boya ve badanalarını yaptırdık. Esnafa karşılıksız maddi destek verdik. Belediyelerin asli işlerini de hiçbir zaman aksatmadık. Vatandaş evinden çıkamaz ve yiyecek yemeği yokken, sel nedeniyle evini su basmış eşyaları çamur içindeyken, bizlerin ütopik projeler peşinde koşma lüksü yok. Bu nedenle normal işlerimizi de aksatmadan zor durumda olan vatandaşlarımızın derdine derman oluyoruz. Hizmetleri yerine getirirken kırılgan grup dediğimiz; yoksul, engelli, çocuk, genç, kadın, yaşlı ve işsiz vatandaşlarımızın dezavantajlarını her zaman ön planda tutarak, ayrıcalık gösteriyoruz. Genel politikamız, kadınlar ve gençlerin istihdamına, sosyal hayata entegresine ve eğitimine yönelik hizmetleri içeriyor. Semtevlerimiz ve Balçova Kadın Kooperatifi ile kadınların üretim ve satış yapmasının önünü açtık. Çocukların ve gençlerin eşit ve kaliteli eğitim alabilmesi için bütçemizin önemli bir bölümünü harcıyoruz. Çocuklarımızın kırtasiye ve kıyafetlerinden bilgisayarlarına kadar ücretsiz veriyoruz. Okul aile birliklerimizle koordine olarak, okul ve sınıfların eksikliklerini giderip teknolojik altyapısını geliştiriyoruz. Yaşlı ve kimsesiz vatandaşlarımızı yine Semtevlerimiz ve Sosyal Hizmetler Müdürlüğümüz aracılığı ile sürekli takip ediyoruz. Yemeklerinden hastane ve sağlık giderlerine kadar tüm ihtiyaçlarını karşılıyoruz. Engelli bireyler için hazırladığımız bir Engelli Haritamız var. Bu haritamız ile hangi engelli bireyin hangi sokakta yaşadığını, nasıl bir engel türü olduğunu ve ihtiyaçlarını biliyoruz. Bunun dışında engelli çocuklarımıza ekonomik özgürlük kazandırmak ve sosyalleşmeleri adına sürdürdüğümüz Engelsiz Şekerleme projemiz var. Bu proje ile engelli çocuklarımızın yaptığı şekerlemeleri nikah, düğün, nişan yapan çiftlerimize satmalarını sağlıyoruz. Engelsiz Kafemizde de down sendromlu gençlerimiz çalışıyor. Yaşadığımız derin ekonomik kriz nedeniyle hayat gittikçe güçleşiyor. Bizim öncelikli hedefimiz kimsenin aç ve açıkta olmaması, kimsenin yalnız kalmaması.”

Haberin Devamı

Balçova Belediyesi: Kimsesizlerin kimsesi

PARKLAR CIVIL CIVIL

TÜRKİYE’de yasaklar illerin koronavirüs sayılarına göre yeniden belirlenirken, çocukların sokağa çıkma kısıtlamaları da gevşetildi. Çocukların uzun süre evde kalmalarının yaratacağı olumsuz etkileri azaltmak isteyen Balçova Belediyesi, çocuklar için mahalle parklarında spor etkinlikleri düzenlemeye başladı. Parkları aktivite alanlarına çeviren eğitmenler, çocuklar için sportif ve eğitsel etkinliklerle oyunlar hazırladı. Çocukların çok zor bir dönem geçirdiğini ifade eden Başkan Fatma Çalkaya, “Biz de onlar için farklı etkinlikler hazırlamak istedik. Pandemi süresince internetten tiyatrolar hazırlamıştık. Şimdi de spor öğretmenlerimiz, çocuklarımızın sağlıklı ve neşeli saatler geçirmesi için farklı etkinlikler düzenledi. Onların sağlığı için hijyen şartlarına çok dikkat ediyoruz. Bunun yanında kulüp çalışmalarımız ve 65 yaşından büyüklerimiz için de sürekli açık hava egzersizlerimiz var” dedi.

Haberin Devamı

Balçova Belediyesi: Kimsesizlerin kimsesi

Kadınlara özel danışma merkezi

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde açılışı gerçekleştirilen Balçova Belediyesi Kadın Danışma Merkezi, ilçedeki kadınlara sosyal, psikolojik ve hukuki destek verecek. Belediye binasının içinde açılan merkezde bir psikolog ve sosyal hizmet uzmanı görev yapıyor. Hukuki başvurularda avukatlar da kadınlara destek verecek. Balçova’da ikamet eden her kadının ücretsiz hizmet alabileceği merkeze başvurularda gizlilik ön planda olacak.

ATATÜRK’E BORÇLUYUZ

Belediye Başkanı Fatma Çalkaya, özgürce toplanıp haklarını savunabilmelerini Cumhuriyet’e borçlu olduklarını söyledi. Başkan Çalkaya, “Burada farklı mesleklerden kadınlar haykırabiliyorsa, ben bir kadın belediye başkanı olduysam, bunu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e borçluyuz. Balçova’da birçok hakkımız var. Çünkü Balçovalı kadınlar güçlerinin farkında. Balçova’da kadına rağmen ya da kadın olmadan hiçbir şey yapılamaz. Ancak yapacak daha çok işimiz var. Ülkemizdeki tüm kadınlar haklarına kavuşana kadar mücadelemiz devam edecek” dedi.

Haberin Devamı

Balçova Belediyesi: Kimsesizlerin kimsesi

HERKESE EŞİT EĞİTİM

 KORONAVİRÜS salgını nedeniyle eğitimin uzaktan olduğu üniversitelere kayıt yaptıran 580 Balçovalı öğrenciye, belediye tarafından ücretsiz dizüstü bilgisayar hediye edildi. Ayrıca ailesi maddi zorluklar yaşayan yüzlerce ilköğretim öğrencisine de tablet veya bilgisayar verildi. Balçova Belediyesi’nin eğitim desteğinin bununla sınırlı kalmadığını belirten Başkan Fatma Çalkaya, her çocuğun eşit ve kaliteli eğitim alabilmesi için okulların tüm eksikliklerinin de giderildiğini kaydetti.

İSTEKLER KARŞILANIYOR

Okul aile birliklerinden ve okul müdürlüklerinden gelen talepler doğrultusunda fiziki ve teknolojik altyapıya destek verdiklerini ifade eden Başkan Çalkaya, eğitimde adalet olmazsa hayatın diğer alanlarında da adaleti aramanın mümkün olmayacağını söyledi. Başkan Fatma Çalkaya, “Babasının parası olan çocuk ile parası olmayan çocuk aynı eğitimi alsın diye okullarımızın her isteğini karşılıyoruz. Özellikle eğitimin uzaktan olduğu bu dönemde bilgisayarın ve internete erişimin eğitimde adalet açısından çok büyük önemi var” dedi.

Haberin Devamı

DESTEKLER DEVAM EDECEK

Ekonomik güçlükler nedeniyle ailelerin zorlandığını dile getiren Başkan Çalkaya, ekledi: “Her yıl çocuklarımıza kıyafet ve kırtasiye malzemesi desteği veriyoruz. Bu desteğimizi elimizden geldiği kadar onlara hissettirmeden yapıyoruz. Ancak bu yardıma başvuran ailelerin sayısında bile inanılmaz bir artış var. Zorluklara rağmen çocuklarına iyi bir eğitim vermek için çabalayan ailelerimizi yürekten kutluyorum. Biz okumak isteyen her çocuğumuza her zaman destek olmaya devam edeceğiz.”

BİR yandan sosyal çalışmalarıyla vatandaşların derdine derman olan Balçova Belediyesi, diğer yandan da yatırım projelerini sürdürüyor. İlçede yapımı devam eden Kültür Merkezi, Olgun Gençlik Merkezi ve Cemevi projeleri, Kovid-19 salgını nedeniyle yavaşlatılmış, bütçe sosyal yardımlara ve salgını önlemek amacıyla yapılan çalışmalara aktarılmıştı. Koronavirüs salgınından önce semtevleri ve kadın kooperatifi için satış merkeziyle anaokulunu hizmete açtıklarını ifade eden Başkan Fatma Çalkaya, “2019’da temelini attığımız Kültür Merkezi, Olgun Gençlik Merkezi ve Cemevi inşaatlarımızda önemli bir aşamaya geldik. Ancak salgın nedeniyle bütçemizi öncelikle halkımızın sağlığını korumak ve acil ihtiyaçlarını gidermek için kullandık. Pandeminin ardından yatırımlarımıza hız vereceğiz” dedi.

YATIRIMLAR HIZ KAZANACAK

KÜLTÜR MERKEZİ:

Balçova’da yaşayan vatandaşların yeni sosyal ve kültürel aktivite alanı olacak kültür merkezinde 800 kişilik tiyatro salonu, 180 kişilik çok amaçlı salon, kütüphane, 70 kişilik gösteri salonu ve 2 kafeterya ve otopark yer alacak.

OLGUN GENÇLİK MERKEZİ: Toplamda 485 metrekare kapalı alandan oluşacak merkez 3 katlı olarak inşa edilecek. İçinde el işi atölyeleri, kütüphane, TV odası, yemek odası ve revir, balkon ve bahçe terası olacak merkezden hizmet almak isteyen vatandaşların Balçova’da ikamet ediyor olması yeterli olacak. İzmir’de ilk kez hayata geçirilecek merkeze gelen vatandaşlar gitar, bağlama, ritm, yağlıboya resim, karakalem, ahşap boyama, halk oyunları, tiyatro gibi kurslardan da ücretsiz olarak yararlanabilecek. Olgun Gençlik Merkezi bunların yanında Balçova’da yaşlılar için düzenlenecek sosyal aktivitelerin de koordine merkezi olacak.

CEMEVİ: Balçova Dinler Bahçesi Yerleşkesi’nde yer alacak Cemevi’nde 1 Cem Salonu, Dede Odası, kütüphane, yemekhane, çok amaçlı salon ve gasilhane bulunacak.

İNCİRALTI’NDA TASLAK PLANLAR HAZIRLANIYOR

BALÇOVA’da arsa sahiplerince 50 yıldır beklenen ve ilçenin gelişiminin önemli bir parçası olan planlama alanında çalışmalar hız kazandı. İnciraltı-Bahçelerarası, Ilıca Bölgesi, Çamlıkküme ve ‘Balçova arsa mağdurları’ olarak bilinen bölgelerin, uzun zamandır planlama sorunlarıyla kamuoyunun gündeminde yer aldığını hatırlatan Belediye Başkanı Fatma Çalkaya, toplamı Balçova’nın imarlı alanlarının yüzölçümünden büyük olan bu bölgelerin uzun yıllardır çözüm beklediğini kaydetti. Başkan Çalkaya, Balçova Belediyesi’nin uzun süredir çözümü için çalışma yaptığı bu alanların bir bölümünün plan çalışmalarının tamamlandığını, bir bölümünde ise sona yaklaşıldığını açıkladı.

SÜRÜNCEMEDE KALMIŞTI

İlk olarak Dokuz Eylül Üniversitesi ile Termal Otel arasında kalan 330 bin metrekarelik alanın planlaması yapıldı. Turizm, sağlık, ticaret ve eğitim alanı olarak planlanan alanın en büyük özelliği, jeotermal kaynaklarının kullanılabilecek olması. Balçova Belediyesi’nin planladığı diğer bir alan ise Çetin Emeç ve Eğitim mahallelerinde kalan Çamlıkküme bölgesi. 1981’de onaylanan bir planı olan, ancak uygulama problemleri nedeniyle hayata geçmeyen bu plan, Balçova Belediyesi tarafından revize edildi. Yeni onaylanan revizyon imar planı ile ihtiyaç duyulan kamusal alanlar için ayrılan zayiat oranı, her parsel için yasal sınıra çekilerek, uygulama problemleri çözüldü. Yeni planla bölgede çağdaş yaşam alanları, yeşil alanlar, okullar, sağlık tesisleri ve sosyal donatı alanları olacak.

GÖKDELENLER İSTEMİYORUZ

Balçova Belediyesi’nin planlama çalışmalarını yürüttüğü diğer iki alan ise İnciraltı, Bahçelerarası ve kamuoyunda arsa mağdurları olarak bilinen Çetin Emeç Mahallesi’ndeki Balçova arsaları bölgesi. İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’yla koordineli olarak yürütülen çalışmalarda önemli ölçüde gelişme kaydedildi. Taslak planların hazırlanma süreci devam ederken, bölgelerde 50 yıldır planlama bekleyen vatandaşların mağdur edilmemesine özen gösteriliyor. Balçova’nın planlama olarak çok mağduriyet yaşadığını ifade eden Başkan Fatma Çalkaya, “Belediyemiz yıllardır planlama yapılması için çalışıyor. Biz devasa gökdelenler istemiyoruz. Yıllardır vergisini ödeyen vatandaşlarımızın haklarının verilmesini, ilçemizin de sağlık, turizm, eğitim vizyonu çerçevesinde gelişmesini istiyoruz” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!