Güncelleme Tarihi:
Pandemi süreciyle birlikte başlayan eğitime verilen aralar ve daha sonra uzun süre devam eden evden online eğitimin öğrencileri okuldan uzaklaştırdığına dikkati çeken Batı Anadolu Central Hospital Yönetim Kurulu Başkanı Op. Dr. Özer Gürbüz, bu geçen sürede gençlerin mobilizasyonunun azaldığını, enerjilerini boşaltamadıklarını, spor yapamadıklarını, sosyal aktivitelere katılamadıklarını, beslenme alışkanlıklarının değiştiğini, kilo aldıklarını, vital kapasitelerinin düştüğünü, psikolojik sorunlarla uğraştıklarını hatırlattı. Ailelerin çocuklarını pandemi sonrası hayata hazırlamakta güçlük çektiklerini kaydeden Gürbüz, “Aşılar ve koronavirüsü alıp hasta olanların aşı ve hastalık sonrası yan etkileri görüldü” dedi. Koronavirüsün ve aşısının kısa, orta ve uzun zamanda görülen yan etkileri hakkında doktorların da beklenen ve beklenmeyen sürpriz bulgularla yeni tanıştıklarını ve çözüm aradıklarını dile getiren Gürbüz, “Özellikle kalp, damar ve pıhtılaşma mekanizmasındaki bozukluklar, organ yetmezlikleri, serebro vaskuler bozukluklar, ani ölümler pandemi sonrası ciddi artış gösterdi. Gençler ve yaşlılar bağışıklık sistemindeki bozulmalar sonucu dış etkenlere, farklı bakteri ve virüslere karşı çok daha duyarlı hale geldiler” diye konuştu.
PANDEMİDEN SONRA DEPREM
“Pandeminin olumsuz etkilerine bir de deprem, ekonomik şartların olumsuz etkisi de eklenince sağlıklı beslenme daha da önemli hale geldi” diyen Gürbüz, şöyle devam etti: “Hazır gıdalar, eve hazır gıda siparişleri de sağlıksız beslenmeyi artıran alışkanlıklar arasında yerini aldı. Şirketlerin evden çalışmayı tercih etmesi ya da bir takım mesleklerin home office olarak çalışmaya devam etmeleri, sağlıksız beslenmenin yanında kişilerde sosyal, kültürel ve psikolojik bir takım sorunları beraberinde getirdi. Ani ölümler, intihar girişimleri, anti depresan kullanımı giderek arttı ve artmaya devam ediyor.
GENÇLER BUNLARI UYGULAYIN
Eğitim öğretimin başlamasıyla öğrencilere bu olumsuz süreçten kurtulmaları ve yeniden normal hayata dahil olmalarını tavsiye eden Op. Dr. Özer Gürbüz, aynı zamanda sağlıklı kalmaları ıçinde bazı tavsiyelerde bulundu: Sağlıklı ve dengeli beslenin, bol su tüketin, et, süt, yumurta, sebze ve meyve yiyin. Savunma mekanizmasını güçlendirici soğan, kırmızı ve yeşil sebzeler, zerdeçal, zencefil gibi gıdaları tüketmeyi ihmal etmeyin. Evde düzenli spor yapın, yürüyüş yapmayı ihmal etmeyin. Günde en az 10 bin adım atmaya çalışın. Okulda eğitimin yanında sanat, spor, müzik, dans gibi sosyal ve kültürel aktitelere katılmaya çalışın, en az bir hobi edinin. Derin nefes alma egzersizlerini yapın. Düzenli uyuyun ve uyku süreniz ortalama 7-8 saat uyumaya özen gösterin. Paketlenmiş ve hazır gıdaları tercih etmeyin. Kahve, alkol, sigara ve şekerli içeceklerden uzak durun. Ruh sağlığınızı korumak için aile ve toplumla sıcak ve iyi ilişkiler kurun.