Hürriyet çalışanlarıyla Topkapı Sarayı’nı gezdik. Sırlarını öğrendik, ihtişama tanık olduk, tarihin dehlizlerine daldık. Topkapı Sarayı denilince dünyada akla gelenler şunlar: Kaşıkçı Elması. Topkapı Hançeri. Altın Taht. Topkapı Sarayı’nın önemli parçaları bunlar. Ancak Topkapı Sarayı’nda bunları geçen eserler de var. Ben kendi ilk 7’mi şöyle çıkardım.
#Topkapı SarayıAlmanya’nın Köln kentinde Osmanlı sultanlarının tılsımlı gömleklerine dair muhteşem eserlerden oluşan ‘Dualı Gömlekler’ sergisi açıldı. Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB) Genel Merkezi’nde düzenlenen sergide, hattat Dr. Mehmet Vanlıoğlu, tezhip sanatçısı Ayşe Vanlıoğlu ve 7 kişilik çalışma ekibi tarafından hazırlanan 30 eser, Alman ve Türk sanatseverlerle buluştu.
#AVRUPADAN HABERGüdül Boyalı Mahallesi muhtarı Bahriye Süer, ilçede kurduğu Güdül Boyalı Fengere Kadın Eli Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ile coğrafi işaret tescil belgesi alan Ankara sof kumaşını, kadınlarla birlikte ilmek ilmek dokuyor. Üretimi artırabilmek için destek çağrısında bulunan Süer, “Sof kumaşı dokuyan 12 kadınımız var ama yalnızca üç dokuma tezgâh bulunuyor. Talebimiz, üretimimizin daha da artması için kooperatifimize ekipman desteğinde bulunulması” diyor.
#Bahriye SüerBir taraf İsmet Paşa’yı İkinci Dünya Savaşı’na girmemek gibi bir hatayla suçluyorlar. Türkiye’nin bu sayede On İki Ada’yı Almanlar eliyle kazanma şansından söz ediyorlar. Türkiye İkinci Dünya Savaşı’na girseydi Yunanistan, Bulgaristan, Romanya, Macaristan gibi Sovyet Rusya işgaline (kurtarmasına) terk edilen bir koz olurdu. İsmet Paşa’yı “fırsat kaçırıcıdır” diye tenkit edenlerin bu rejimi hiçbir şekilde istediklerini sanmıyorum. Maalesef insanlarımız tutarlı düşünmeyi tercih etmiyorlar.
#Osmanlıİstanbul Üniversitesi Öğretim Görevlisi Tarihçi Zafer Bilgi, Tarihi semtlerin isimlerinin hikayelerini anlattı. Osmanlı dönemi ulemasından Fındık Mustafa Efendi’nin boyunun kısa olması nedeniyle halk arasında 'Fındık' lakabıyla anıldığını, oğlu ünlü Hattat İbrahim Efendi'nin ise 'fındığın oğlu' anlamına gelen "Fındıkzade" lakabıyla tanındığını söyleyen Bilgi, böylece semtin tarihe "Fındıkzade" olarak geçtiğini söyledi. Şehremini semtinin ismini Fatih Sultan Mehmed tarafından atanan "şehrin emini" anlamına kadı Hızır Çelebi’den aldığını aktaran Tarihçi Bilgi, Haseki semtinin ise Hürrem Sultan’ın bölgeye, Mimar Sinan’a ilk kadın hastanesini inşa ettirmesiyle bu ismi aldığını vurguladı.
#İstanbulGenel bir anlamı bulunması ile beraber Sultan adı tarihi açıdan da önemli bir isimdir. Eski çağlarda erkekler için kullanılan bu isim günümüzde kızlar adına değerlendirilmektedir. Peki, Sultan isminin anlamı nedir? Sultan ne demek? İşte bu isim hakkında bilinmesi gerekenler.
#Sultan İsminin AnlamıFarsçada su ve deniz anlamına gelen ab, Alabamin elementinin simgesidir. Bu kelime özellikle tasavvufta ve divan edebiyatında birçok tamlamanın içerisinde kullanılır. Örnekler: 1- Ab-ı hayat (Ölümsüzlük suyu) 2- Ab-ı Çeşm (Göz yaşı) 3- Ab-ı Efsurde (Buzlu su) Sonu ab ile biten kelimeler nelerdir sizler için derledik.
#EğitimAnkara Türkiye'nin başkentidir. Aynı zamanda Türkiye'nin en güzel yemeklerini barındıran bir şehirdir. Ankara gerek tarihi gerekse de kültürü ile pek çok kişinin ziyaret ettiği bir lokasyonda yer alır. Bundan dolayı Ankara yemekleri oldukça meşhurdur. İç Anadolu kültürünü yoğun olarak barındıran Ankara yemekleri herkesin denemesi gereken oldukça güzel yemeklerden oluşmaktadır. İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Ankara Yemekleri“Kültürümüzde opera ve bale diye bir şey yok” diyen gazeteci Hacı Yakışıklı’ya yanıt Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Batuhan Mumcu’dan geldi: “Osmanlı padişahlarımız, dünyaca ünlü bestecileri İstanbul’a davet ederek pek çok opera ve bale eserinin sahnelenmesinin önünü açmıştır.”
#Hacı YakışıklıBu haftaki rota Üsküdar’dan başlayıp Avrupa yakasına geçip Eyüp bölgesinde bitiyor. Üsküdar’da Aziz Mahmud Hüdayi hazretleri türbesininden başlayan gezi, vapur yolculuğuyla Eyüp iskelesinde inmemizle devam ediyor. Mihrişah Valide Sultan Külliyesi, Eyüp Sultan Camii ve Hz. Eyüp Sultan türbesini ziyaret ettikten sonra akşamüzeri güzel Haliç manzarası için Pierre Loti tepesine çıkarak yorgunluk atabilirsiniz.
#BursaMalzemeden çalan, kalitesiz malzeme ya da deniz kumu kullanmaktan çekinmeyerek on binlerce insanın ‘katil’i olan müteahhitleri şüphesiz her büyük depremin ardından konuşuyoruz. O müteahhitlerin en bilineni, 1999 Gölcük Depremi’nde yaptığı evler 200 kişiye mezar olan Veli Göçer’di. 18 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırılmasına rağmen sadece 7.5 yıl hapiste kaldı. Bunları araştırırken tarihçi Murat Bardakçı’nın 1999’da kaleme aldığı bir yazıya denk geldim. Diyor ki: “Hırsızlığın bu çeşidi asırlardır hep var. Öyle ki padişahlar malzemeden çalınmaması için ferman üzerine ferman vermiş.” Anlayacağınız Osmanlı’dan bugüne Göçerler ile iç içeyiz ama onları denetliyor ya da yeteri kadar ceza veriyor muyuz? Var mı şöyle ‘okkalı’ bir ceza alan?
#1999 Gölcük DepremiBir dönem kalabalıktan zor yürünen, sokak eğlencesiyle meşhur, İstanbul’un popüler mahallesi Asmalımescit son yıllarda karanlığa gömülmüştü. Narmanlı Han’ın yenilenmesi ve mahalleye açılan farklı tarzda mekânlarla birlikte sosyal hayat yüzünü yeniden Asmalı’ya çevirdi. Küllerinden doğan mahallenin son durumunu esnafıyla konuştuk, gündüzünün ve gecesinin nabzını tuttuk.
#AsmalımescitOsmanlı padişahı olan 2. Mahmut 1807 yılından itibaren devletin başına geçmiştir. 30. Osmanlı padişahı olan 2. Mahmut yaptığı ıslahatlar ile adından söz ettirmiştir. Özellikle askeri ve eğitim alanında yaptığı yenilikler ile tanınır. 2. Mahmut dönemi yenilikleri nelerdir? Maddeler halinde 2. Mahmut dönemi ıslahatlar nelerdir? İşte, tüm merak edilenleri sizler için derledik.
Fatih Sultan Mehmet İstanbul'un fethini gerçekleştiren Osmanlı'nın en büyük padişahları arasında yer almaktadır. Diğer bir lakabıyla anılan II Mehmet, eğitimini çok iyi almış ve 8 yabancı dil bilen ender devlet adamları arasında sayılmaktadır. Osmanlı İmparatorluğunun 7. padişahı olarak tahta çıkan Fatih Sultan Mehmet İleri görüşlülüğü, Askeri görüş ve yeterliliği, zekası ile İstanbul'u Bizans himayesinden kurtarmıştır. İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Fatih Sultan MehmetTab kelimesi Farsçada güç ve takat anlamına gelir. Nu kelime aynı zamanda, sıkıntı, sıcaklık, kış ve tazelik gibi anlamlarda da kullanılır. Günümüzde de birçok birleşik kelimede kullanılan hane kelimesi ise ev ve oda demektir Osmanlı döneminde ilk tabhane 14. yüzyılda açılmıştır. Tabhane nedir, ne işe yarar ve kimler tabhanede kalabilir? İşte, tüm detaylar.
#AraştırmaEkber ve erşed sistemi Osmanlı döneminde uygulanan bir sistemdir. Bu sistem şehzadelerle yani padişah oğullarıyla ilgilidir. Sistemin uygulanması tarihte bazı kolaylıklar sağladığı gibi olumsuzlukları da söz konusu olmuştur. Ekber ve erşed sisteminin de uygulanmasının belirli bir amacı vardır. Uygulama amacından bir tanesi içteki taht kavgalarını engellemektir. Sistem bu konuda başarılı da olmuştur. İşte, ekber ve erşed sistemi nedir, kim başlatmıştır, maddeler halinde neden uygulanmıştır ayrıntıları ile sizler için derledik.
#Ekber Ve Erşed Sistemiİlk gördüğünüzde doğasıyla sarhoş eden, sokaklarında dolaşırken tarihiyle büyüleyen eskiyle yeninin bir arada, uyum içinde yaşadığı bir yer... Kuruluşu milattan önceye dayanıyor. Amasya’da keşfedecek o kadar çok şey var ki her anın tadını çıkarmak için birkaç gününüzü ayırın.
#SeyahatMacaristan, Avrupa’nın ortasında bir coğrafyada yer alıyor, Ünlü Tuna Nehri başkent Budapeşte’nin tam ortasından geçiyor. Nüfusu 10 milyon, Türkiye’nin yaklaşık onda biri. Geçen yıl 14 milyon turist gelmiş; ortalama oda fiyatı 150 Euro. Ukrayna’ya gelenlerin sayısı 3 milyon, hükümet bu sayıyı yüksek buluyor.
#MacaristanCa kelimesi Latincede, tahmini ve varsayıma dayalı anlamına gelen circa kelimesinin kısaltması olarak kullanılır. Ca ile başlayan en popüler isimler şunlardır: 1- Canan 2- Cavidan 3- Candan 4- Can 5- Cansu 6- Canberk 7- Caner 8- Cabbar. Ca ile başlayan tüm kelimeleri sizler için derledik.
#EğitimYeryüzünün idare tarihini, askeri tarihini ve medeniyetini oluşturan büyük insanların yaşları hiç fazla değil. Mustafa Kemal Atatürk 56 yaşında, Fatih 49 yaşında, Büyük İskender 32 yaşında, Alexandr Puşkin 37 yaşında, Wolfgang Amadeus Mozart 35 yaşında, Sabahattin Ali 41 yaşında hayata veda etti. Bugünkü nesillerin henüz aylaklıktan ciddiyete geçemedikleri bir çağda eserlerini ortaya koymuşlardı. Kısa ömürlerinde büyük işleri yerine getiren insanların devirleri geçti. Ama daha uzun dönemde iş yapanlar onlar kadar derin izler bırakıyorlar mı? Bu tartışılır!
#ATATÜRK