Türk mutfağının temelini Osmanlı saray mutfağından lezzetler oluşturuyor. Osmanlı mutfağından lezzetler dünyanın birçok yerinde tanınıyor ve ilgi görüyor. Özel günlerde şık sofralar kurmaktan vazgeçemeyenler için bu ölümsüz tarifleri derleyelim dedik. Ortaya çok da nefis bir menü çıktı. Afiyet olsun...
#Osmanlı Mutfağı- Edirne'de "600 yıllık Osmanlı mutfağı canlanıyor" projesi kapsamında, genç aşçılara Osmanlı saray yemekleri öğretiliyor- Osmanlı saray mutfağı uzmanı Başaran: - "Eğitimlerini tamamlayan 20 gönüllü genç aşçı, Osmanlı mutfağının gelecek kuşaklara aktarılmasına büyük katkı sağlayacak
Türkiye’nin 5 yıldızlı 11 oteli, ilk kez, yan yana jüri karşısına çıkacak ve kıran kırana mücadele edecek. Bu 5 yıldızlı düellonun konusu, Osmanlı saray mutfağı. 15’inci yüzyıl Osmanlı saray yemeklerini yeniden canlandırmak amacıyla, 15-17 Ağustos’ta "Osmanlı Saray Yemekleri Yarışması" düzenleniyor. Yarışmaya katılanlar arasında, otellerin tanınmış şefleri de bulunuyor.
Madem sonbahar geldi, son bir deniz tatili için yola çıkmanın tam vakti. Yıllar önce sadece Güney Ege ile sınırlı bir mevsimsel dönüşümken artık tüm Ege ve Akdeniz’de ‘sarı yaz’ yaşanıyor. Şimdilik küresel ısınmanın tek iyi tarafı bu olsa gerek. Bu fırsatı kullanıp yüksek sezonu bitiren deniz kenarı otellerinde hem daha uygun fiyatlı hem de sessiz ve sakin tatil yapmanın tam sırası. Yaz boyunca en güzel sahillerimizi gezdim ve deneyimlediğim otellerden sizin için güzel bir liste hazırladım. Kimi butik, kimi tatil köyü ama ortak noktaları beni etkilemiş olmaları.
#TatilHer yıl milyonlarca kişi gidiyor Kapalıçarşı’ya... Bir arı kovanı misali işliyor bu tarihi alışveriş merkezi. Gelip geçeni bırakın bir kenara, tam 4 bin dükkân var burada. Hem esnafı hem de alışveriş yorgunu müşterileri doyuran 41 de irili ufaklı lokanta... Sulu yemek de var, kebap da... Döner de var, geleneksel ev yemeği de. Hatta seyyar tezgâhında supangle, kek satan da... Hepsi ayrı güzel. Esnafı ziyaret ettik, çarşı ahalisinin en çok gittiği esnaf lokantalarını tespit ettik.
#Uygar TAYLANToplumları var eden ve birbirlerinden ayıran özellikleri kültürleridir. Kültürün en önemli unsurlarından biri de mutfaktır. Türkler; sağlığa ve beslenmeye önem vermişler, sahip oldukları damak zevkini de sanatla birleştirmişlerdir. Ayrıca çok geniş coğrafyalara yayılmış olduklarından çeşitli kültürlerle etkileşim içine girmişler, büyük medeniyetler kurmuşlardır. Yayıldıkları geniş topraklarda, farklı iklimlerin ve kültürlerin de etkisiyle zengin bir mutfağın eşsiz ürünlerini büyük bir ustalıkla sergilemişler, Orta Asya’dan getirdikleri mutfak kültürünü zirveye çıkarmışlardır. Yemek, sadece karın doyurmak anlamına gelmez. Savaşta ve barışta, varlıkta ve yoklukta, düğünde ve toyda, her zaman en büyük ihtiyaçtır ve bir emeğin eseridir.
#Türk Mutfağıu hafta ağustos sonlarında çıkan ve eylül ayı itibariyle lezzeti doruk noktaya ulaşan mürdüm eriğinin etle buluştuğu, Osmanlı saray mutfağının etkisinin görüldüğü bir reçete ile geldim; mürdüm erikli lokum et. Meyvelerin etle buluştuğu yemeklerin saray mutfağında ne denli önemli bir yere sahip olduğunu artık hepimiz çok iyi biliyoruz. Osmanlı mutfağı yüz yıllardır gastronomiye sihirli bir dünya sunuyor. Saray mutfağında en çok pişirilen yemek türleri arasında da en fazla tatlı etler dikkat çekiyor. Çünkü 15. ve 16. yüz yılda et yemeklerinin çoğunu ekşi-tatlı et yemekleri oluşturuyor. OrtaAsya, Anadolu, Orta Doğu ve Balkan ülkelerinin tatlarıyla zenginleşen Osmanlı mutfağında en sık kullanılan meyvelerin başında ise kavun, ayva, erik, yenidünya, kuru kayısı, kuru üzüm ve incir geliyor. Yemeğe sadece lezzet katması açısından değil, içinde bulunan vitaminlerin yemeğe geçmesi açısından da meyveler saray yemeklerinde sıkça yerini alıyordu. Günümüzün bazı yörelerinde de hala meyveler yemeklere lezzet katmaya devam ediyor. Üstelik bu saklı kalmış saray lezzetlerini günümüze taşıyan restoranların sayısı da günden güne artıyor.
#MürdümBulunduğu ülke, şehir, yöre, alan veya bölge ile özdeşleşmiş ürünler 'coğrafi işaret' ile taçlanıyor. Son yıllarda ülkemizdeki pek çok benzersiz lezzet de birbiri ardına coğrafi işaret tescili alıyor. Biz de bu hafta uzmanlarımıza ‘Uğruna yola düşmeye değecek coğrafi işaretli lezzetlerimiz hangileri?’ diye sorduk. Hem 10 şehirden birbirinden leziz yemekler tavsiye ettiler hem de bu şehirlere kadar gitmişken görülmesi gereken yerlerle ilgili önerilerde bulundular...
#RotaYemek yemek, insanoğlunun yaşamını devam ettirebilmesi için ihtiyaç duyduğu en önemli olgudur. Yemek ile ilgili alışkanlıklar toplumdan topluma farklılıklar göstermektedir. Bu tür alışkanlıklar o toplumun kültürel bir parçasıdır. Toplumun yaşam şekli, o toplumun beslenme kültürünü yansıtmaktadır. Yaşam şeklinin değişmesi, beslenme alışkanlıklarının ve kültürünün değişmesinde önemli bir etkendir. Türk Mutfak kültürü denildiğinde, Türkiye toprakları üzerinde yaşayan insanların tüketmiş olduğu yiyecek ve içecekler ile bunların hazırlanmasında, pişirilmesinde ve saklanmasında kullanılan araç gereç ve teknikler anlaşılmalıdır. Türk Mutfak kültürü, dünyanın en önemli mutfakları arasında yer almaktadır.
#MutfakÜlkemiz mutfağı şarapla birleştiğinde çıta atlıyor ve evrensel ölçütlere göre gastronomik bir mutfak oluyor. Seraf Vadi bu eksiğimizi gidermiş. Asma yaprağından sarma üst düzey. Yoğurtla birlikte domates sosu yakışmış. Bol yeşillik ve marulla pişen kuzu kapama ağır ateşte yavaş pişmiş, et güzel ve içi sulu. Ama favorim gene kuzu kolla odun fırınında pişen Osmanlı mutfağından zirva. Kompleks ve dengeli…
#Türk MutfağıHer yörenin kendine özgü yemekleri bulunmakadır. Birbirinden lezzetli yöresel yemekleri denemek de son derece güzel bir deneyimdir. Bir şehre gideceğiniz zaman öncesinde yöresel yemekleri hakkında da bilgi edinmek isteyebilirsiniz. Edirne Yemekleri - Edirne'de ne yenir ve neyi meşhur? Edirne mutfağı yemeklerinin isimleri ve listesi nedir? Edirne'ye gitmeden önce görebileceğiniz Edirne yöresinin yemekleri hakkında tüm detayları derledik.
#Edirne YemekleriKaya Demirer kültürümüzü, şehrimizi, evimizi hatta sokağımızı yansıtan yeni bir konseptle bir ilke daha imza attı. Demirer’in Atatürk Kültür Merkezi’nin terasında hizmete açtığı restoranda kültürler ve mutfak arasında kurulan köprü, eşsiz İstanbul manzarasıyla birleşmiş ve Biz İstanbul ortaya çıkmış. Uzun bir hazırlık sürecinin sonunda ortaya çıkan Biz’in hikâyesini Kaya Demirer’den dinledim...
#Barbaros TapanYorucu bir kışın ardından sanırız ki hepimizin ihtiyacı güzel bir tatil... Tatil denince ilk akla gelen, Akdeniz sahillerimiz. Kimine göre fazla sıcak, kimine göre vazgeçilmez… Bizim içinse doğanın içinde olmaktır Akdeniz. Arkanda Toroslar, önünde sonsuz uzanan deniz, yemyeşil tabiat, büyüleyici tarih… Bu sebeple sizin için Antalya merkezden Datça’ya kadar güzel bir görülecek ve kalınacak yerler listesi hazırladık.
#AkdenizGeride bıraktığımız yıl boyunca tattıklarımı değerlendirdim. Aklımda kalan en özel yemekleri düşündüm, bir araya gelseler sihirli bir yemek deneyimine dönüşecek bir liste çıkardım. Başlangıç için yumurta ve soğan, nefis bir denizkestanesi, ardından ravioli, oğlak ciğer ve bugüne kadar tattığım en iyi kuzu... Finaldeyse ülkemizin baldan tatlı inciri, dutu...
#Tadım MenüsüHer gün binlerce ziyaretçiyi ağırlayan Kapalıçarşı’da 2020’de başlayan; tarihinin en kapsamlı restorasyonu tamamlanmak üzere. Ünlü çarşı önceki hafta vizyona giren Hollywood filmi ‘Üç Bin Yıllık Bekleyiş’in de seti olunca devasa bir labirenti andıran sokaklarına daldık. Yalnız alışveriş meraklılarını değil, lezzet tutkunlarını da mutlu edecek adresleri ziyaret ettik.
#HürriyetCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, katıldığı Konya GastroFest açılış töreninde yaptığı konuşmada, "UNESCO Yaratıcı Şehirler içerisinde yer alan, UNESCO tarafından koruma altına alınan yemeklerimiz var. İnanıyoruz ki bu şehirlerin yemekleri ülkemizin her bir köşesinde sayısız farklı yemeğin olması ve yerel ürün çeşitliliğimiz topraklarımızın adeta bir yeryüzü laboratuvarı olduğunun göstergesidir” dedi.
#Emine ErdoğanMüslamanlar için aşura demek yılın ilk ayının onuncu günü demektir. Hicri yılın ilk ayının onuncu günü oruç tutma geleneği İslamiyet ile birlikte başlamamıştır. Araplar ve Yahudiler bu onuncu günde İslam dini doğmadan önce de oruç tutarlardı. İslamiyetle birlikte oruç için ramazan ayı belirlendikten sonra; Müslümanlar oruç tutmasa bile bu günü kutlamaya devam etmişlerdir.
#Bursa