Fotoğraflar: Alamy, Hürriyet Aile
Özel günlerde şık sofraları süsleyecek Osmanlı saray yemekleri
Türk mutfağının temelini Osmanlı saray mutfağından lezzetler oluşturuyor. Osmanlı mutfağından lezzetler dünyanın birçok yerinde tanınıyor ve ilgi görüyor. Özel günlerde şık sofralar kurmaktan vazgeçemeyenler için bu ölümsüz tarifleri derleyelim dedik. Ortaya çok da nefis bir menü çıktı. Afiyet olsun...
Osmanlı mutfağından günümüze kadar uzanmış en nefis yemeklerden biri kirde kebabı olsa gerek. Üst üste dizilmiş araları kuşbaşı etle dolu bu krepler yoğurtlu sosuyla birleşince ortaya enfes bir lezzet çıkıyor. Görüntüsü Kayseri yağlamasını hatırlatan bu yemek özel günlerde sofralarınıza çok yakışacak.
Osmanlı mutfağından günümüze kadar ulaşmış hibeşin ana malzemeleri tahin ve limon suyu. Tek başına büyük bir zevkle yiyebileceğiniz bu mezeyi, biraz daha akışkan bir kıvamda hazırlayarak ortaya enfes bir salata sosu da çıkarabilirsiniz. Tek yapmanız gereken ekşisini ve baharatlarını kendi damak zevkinize göre ayarlamak.
Babagannuş günümüzde özellikle Hatay yöresinde sıkça yapılan ve yenen bir meze. Közlenmiş sebzelerin en güzel hali olan bu mezenin kökenleri ta Osmanlı mutfağına dayanıyor. Salata olarak da keyifle tüketebileceğiniz babagannuşun tadının en iyi ekmek banarak çıktığını da söylemeden geçmek olmaz.
Osmanlı mutfağında pilavın yeri her zaman başka olmuştur. Hem göze hem damağa hitap eden bu enfes tarifimiz de kökeni Osmanlı'ya dayanan pilavlardan biri. Üzerinde köfteleri, içinde de ıspanak ve havuçlarıyla tek başına bir öğün olabilecek kadar doyurucu bu pilav en şık sofralarınıza layık. Mutlaka denemelisiniz.
Tam bir C vitamini deposu olan kereviz, Osmanlı mutfağında önemli bir yere sahip. Özellikle zeytinyağlısı o günlerden günümüze varlığını sürdüren ve zevkle yenen bir yemek. Bildiğiniz kerevizden farklı olarak içine kuru üzüm taneleri eklenen bu yemeğin görüntüsü de çok hoşunuza gidecek.
Sadece 'beğendi' olarak da bilinen hünkar beğendinin kökeni Gaziantep ama adından da belli ki hünkarın hoşuna öyle gitmiş ki sarayın mutfağına kabul edilmiş. Gerçi nasıl edilmesin, kuzu eti, patlıcan, süt, tereyağı ve kaşar peyniri bir araya gelince ortaya kötü bir şey çıkması mümkün mü? Tabii ki değil. Öyleyse işte sofranızı saraya çevirecek tarif...
Yoğun meyve aroması ve pırıl pırıl rengiyle herkesin çok beğeneceği bir içecek: Saray şerbeti. Özellikle sıcak yaz günlerinde yemeğin yanında tüketebileceğiniz gibi gelen misafire de ikram edebileceğiniz şerbet, özel günlerde de sofranıza çok yakışacak.