Güncelleme Tarihi:
EDİRNE (AA) - Edirne'de ''600 yıllık Osmanlı mutfağı canlanıyor'' projesi kapsamında, genç aşçılara Osmanlı saray yemekleri öğretiliyor.
Trakya Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen proje kapsamında Dr. Bahattin Öğütmen Konağı'nda Osmanlı Mutfağı Eğitim ve Uygulama Merkezi kurulacak. Merkezde ayrıca Osmanlı Saray mutfağı eğitimleri verilerek, ürünlerin sunumu yapılacak.
Proje Koordinatörü Müşerref Gizerler, gazetecilere yaptığı açıklamada, projenin Osmanlı saray mutfağının turizme kazandırılmasına ve gastronomi turizminin gelişimine büyük yarar sağlayacağını belirtti.
Turizmde hizmet kalitesini yenilikçi yöntemlerle arttırarak, Edirne'nin kültürel mirasını turizme kazandırmak istediklerini ifade eden Gizerler, projeyle bölgenin tarihi ve kültürel mirasından olan Osmanlı saray mutfağının yeni nesillere öğretilmesi ve sunumu yapılarak yaşatılmasının hedeflendiğini anlattı.
Bu hedefi gerçekleştirmek içinde iş insanı Suat Öztürk'ün sahibi olduğu tarihi Dr. Bahattin Öğütmen Konağı'nın bir Osmanlı Saray Mutfağı Eğitim ve Sunum Merkezine dönüştürülmesinin amaçlandığını belirten Gizerler, "Konakta eğitim ve uygulama mutfağı kurulumu tamamlanmış olup, burada uzmanlarca saray mutfağı eğitimleri verilecek. Eğitimlerini tamamlayan 20 gönüllü genç aşçı, Osmanlı mutfağının gelecek kuşaklara aktarılmasına büyük katkı sağlayacak" diye konuştu.
- ''Yeni nesil, yeni bir sayfa açacak''
Osmanlı saray mutfağı uzmanı Vedat Başaran, Edirne'nin tarihinde çok geniş bir yemek kültürü olduğunu, bu nedenle kentin ciğerden çok daha fazlasını sunması gerektiğini vurguladı.
Edirne'nin Türkiye'nin en önemli sınır kentlerinden olduğunu ifade eden Başaran, böyle giriş noktalarındaki kentlerin gastronomi açısından daha fazla katkı sağlaması gerektiğini söyledi.
"600 yıllık Osmanlı mutfağı canlanıyor'' projesini bu nedenle çok önemsediğini anlatan Başaran, şunları aktardı:
"Saray mutfağı yok artık. Yaptığımız çalışmalarla kendi insanımıza kendi mutfağımızı sevdiremedik. Biz dünya mutfaklarına karşı değiliz. Mutfağın milliyeti olmaz, mutfak evrenseldir. Ama bütün mesele kendi değerlerinizden ne verebiliyorsunuz? Kendi mutfak kültürünüzden verdiğiniz şey, sizi ön plana çıkartacaktır. Bu nedenle gönüllü aşçılarımıza verilecek kurs çok önemli. Onların Osmanlı mutfak kültürünü bilmesi çok önem taşıyor. Edirne'nin kendine ait değerleri olmalı, yeni nesil inşallah yeni bir sayfa açacak."
Başaran Edirne ciğerinin Osmanlı mutfağında farklı pişirildiğini dile getirerek, yeni neslin kendi formülünü bulup, sevilen yiyecekler de üretebileceğini kaydetti.