Türk gastronomisini yurtdışında temsil eden kadın şeflere çok özel bir saygım var. Geçen hafta bu temsilcilerin en önemlilerinden birini, sevgili Esra Muslu’yu kaybettik. Restoranı Zahter, açıldığı 2021 yılından beri Londra’daki yemekseverlerin ve yemek yazarlarının odak noktasıydı. Ama biz Türk medyası ve yatırımcıları olarak ona ne kadar destek verdik, bu sorulması gereken bir soru…
#Somer SivrioğluBavel’de kuzu kafes süper, babagannuş ve humusları da Lübnan’da yediğim düzeyde.Bestia’da kemik ilikli ıspanak gnocchi muazzam. Kemik iliği bütün şekilde geliyor, garson önünüzde kemiğinden ayıklayıp gnocchi’ye karıştırıyor. Odun fırınında pişen pizzaları da çok başarılı. Şaşıracaksınız ama Saffy’s lokantasındaysa yüzde 100 kuzu etinden Adana kebabı yedim. Bu üç mekânın sahibi Ori Menashe, Saffy’s’i açmadan önce İstanbul’a gelmiş, kebap ustalarından işin inceliklerini öğrenmeye çalışmış.
#BavelBu akşam Efendy İstanbul’da şef dostum Bjorn Shen ve ekibini ağırlıyoruz. Shen’in restoranı Artichoke, Ortadoğu ve Türk mutfağının Singapur’daki en iyi temsilcisi... Menüde yanık misolu humus, yeşil harisa karides, yenebilir saksı ve ördek pastilla gibi tatlar olacak; hepsini birlikte hazırlayacağız. Bu organizasyon önemli çünkü Türk mutfağının tanıtımı, yurtdışına gidip gastronomiye etkisi kısıtlı bürokratlara yemek vermekle olmaz sadece. Dünya çapındaki şeflere gerek burada, gerek kendi restoranlarında Türk mutfağından örnekler yaptırarak olur!
#Efendy İstanbul“MasterChef” jüri üyesi Somer Sivrioğlu, daha önce “Türk mutfağı dünyada saygı gören bir mutfak değil” demiş ve bunun nedenlerini sıralamıştı. Şimdi de başlığa aldığımız bu çözüm önerisini söylüyor. Değindiği başka konular da var elbette. Mesela Avustralya ve Türkiye arasındaki ikili yaşamı, mesela neden kaos ve kargaşadan beslendiği, mesela İstanbul’da açmayı düşündüğü restoran... Hepsi bu röportajda, afiyetle okuyunuz...
#Somer Sivrioğlu“MasterChef” jüri üyesi Somer Sivrioğlu, daha önce “Türk mutfağı dünyada saygı gören bir mutfak değil” demiş ve bunun nedenlerini sıralamıştı. Şimdi de başlığa aldığımız bu çözüm önerisini söylüyor. Değindiği başka konular da var elbette. Mesela Avustralya ve Türkiye arasındaki ikili yaşamı, mesela neden kaos ve kargaşadan beslendiği, mesela İstanbul’da açmayı düşündüğü restoran... Hepsi bu röportajda, afiyetle okuyunuz...
#Somer SivrioğluKendisine ‘Avrupa’nın Noel Başkenti’ sıfatını yakıştıran Strazburg bu hafta da yeni yıl coşkusunu yaşıyor. İkinci Dünya Savaşı sonunda Fransa’ya katılana kadar defalarca Alman egemenliğine giren şehir çift kültürlü yapısını yaşamın her alanında sergiliyor: Parke taş döşeli yayalaştırılmış sokaklar, kanallar, kısmen ahşap evler, lezzet mekânları, sanat müzeleri, gastronomik cennete ya da butik otele dönüştürülmüş tarihi yapılar… Tüm bu zenginliğiyle yıl boyunca görülmeye değer.
#SeyahatNohut, tahin, limon suyu, zeytinyağı karışımından oluşan humusu sevmeyen var mıdır? Sıcak pidenize bıçağınızın ucuyla sıvadığınız humusun damağınızda bıraktığı tat, günün tüm lezzetsiz görüntülerinin üstünü örter, yaşamın ne kadar keyifli olduğunu size bir kez daha hatırlatır.
#HumusDünyanın en büyük mutfağı, yeniliklerin merkezi New York lezzet avcılarının da gözdesi. Kimileri pizzanın en lezizinin, füzyon mutfağı ve Fransız restoranlarının en iddialılarının New York’ta olduğunu söylüyor. “Cibalikapı Balıkçısı’ndan” adlı kitabı iki ay önce yayımlanan okurumuz Behzat Şahin, New York’ta 10 günlük lezzet keşfine çıktı. En beğendiği 10 restoranı yazdı.
Bünyesinde Millward Brown, TNS gibi araştırma şirketlerini barındıran Kantar Group’un Mısır asıllı CEO’su Eric Salama, “Türkiye hızlı büyüyor ama marka imajı net değil” dedi. Salama, Mısır, Tunus ve Libya’daki gelişmelere dikkat çekerek, “Türkiye’deki demokrasinin kıymetini bilin” diye konuştu.
Merve Akbaş (25), Boğaziçi Üniversitesi Ekonomi Bölümü mezunu, Sabancı Üniversitesi’nde aynı alanda master yapıyor. 14 yaşında dünyayı gezme hayali kurmaya başlamış. Öğrenci olmasına karşın, düşük bütçeyle gezmeyi başaranlardan. Yakın bölgeleri, ucuz rotaları seçiyor. Akbaş öğrencilikte gezginliğe adım atmanın incelikleri ve misafir öğrenci olarak gittiği Avustralya’daki iki gezisini anlattı.
Toplumları var eden ve birbirlerinden ayıran özellikleri kültürleridir. Kültürün en önemli unsurlarından biri de mutfaktır. Türkler; sağlığa ve beslenmeye önem vermişler, sahip oldukları damak zevkini de sanatla birleştirmişlerdir. Ayrıca çok geniş coğrafyalara yayılmış olduklarından çeşitli kültürlerle etkileşim içine girmişler, büyük medeniyetler kurmuşlardır. Yayıldıkları geniş topraklarda, farklı iklimlerin ve kültürlerin de etkisiyle zengin bir mutfağın eşsiz ürünlerini büyük bir ustalıkla sergilemişler, Orta Asya’dan getirdikleri mutfak kültürünü zirveye çıkarmışlardır. Yemek, sadece karın doyurmak anlamına gelmez. Savaşta ve barışta, varlıkta ve yoklukta, düğünde ve toyda, her zaman en büyük ihtiyaçtır ve bir emeğin eseridir.
#Türk Mutfağı