Bu hafta Ajda Pekkan, Kenan Doğulu ve Mabel Matiz, Harbiye Açıkhava’da sevenleriyle bir araya gelecek. Klasik müzik sevenlerin heyecanla beklediği 4. İstanbul Uluslararası Oda Müziği Festivali başlıyor. Dans, mutfak atölyesi, tiyatro oyunları... Sonbahara hızlı girdik.
#KonserSıcakların bastırması, tatlı bahar esintilerinin son bulması ile pek çoğumuz içimizi ferahlatacak hafif içecek ve yiyecek arayışına giriyoruz. Sadece yaz aylarında değil dört mevsim boyunca her gün bolca su içmemiz gerektiği için suyu pas geçiyor ve sizi yaz aylarının en sevilen, en ferah yiyecek ve içecekleri ile hürriyet ve leziziz baş başa bırakıyorum.
#LimonataYılbaşı akşamı adım adım yaklaşıyor. Aralık ayıyla birlikte etrafımızda rengârenk yeni yıl süslemelerini de sık sık görmeye başladık. Bu ay boyunca vereceğimiz davetler için yılın kutlama sofrası trendlerini 7 Catering’in kurucusu Ebru Erberdi’den öğrendik. Gastronometro şeflerinden de birbirinden ‘şık’ iki tatlı tarifi aldık.
#GastronomiBu hafta Latin müziğinin dünyaca ünlü grubu Gipsy Kings, Zorlu PSM’de. Klasik sevenler için Pera Müzesi’nde Serapis Quartet, CSO Ada Ankara’da Jamal Aliyev ve CRR Konser Salonu’nda Belcea Quartet konserler verecek. Türkiye’de geniş hayran kitlesine sahip ‘Oscar And The Wolf’ farklı şehirlerde sahneye çıkacak. Ayrıca Prof. Devrim Erbil’in yeni sergisi ‘Seçmeler’ sanatseverlerle İstanbul’da buluşuyor.
#KonserOkullar pazartesi günü açılıyor. Çocuklarımız için gün boyu tok tutan, sağlıklı, enerji veren gıdalarla dolu bir beslenme çantası hazırlamak önceliğimiz. Yazarımız, diyetisyen Berrin Yiğit beyni doğru gıdalarla beslediğimizde gücünü katbekat arttırabileceğimizi söylüyor. Bunun için işe yumurta, peynir, bol yeşillik, avokado, zeytin, ceviz ve tam tahıllı ekmekten başlamak gerekiyor. Çiğ kuruyemişler, kırmızı-mor meyveler ve bitter çikolata da konsantrasyonu arttıran besinler arasında…
#Beslenme ÇantasıSerpme kahvaltı konseptini sevmiyor veya arada klasik tatların dışına çıkarak yeni lezzetler denemek istiyorsanız bu liste sizin için... İsli yoğurtlu çılbırdan eggs benedict’e, kruvasandan smoothie kâsesine kahvaltı için farklı alternatifler sunan en iyi adresleri jürimize sorduk.
#KahvaltıAdını Roma mitolojisinde bereket, özgürlük, doğal hayat, ormanlar ve kaynaklar tanrıçası Feronia’dan alan Güzelçamlı’daki Feronya Restaurant, yörenin doğal ürünlerinden şef ustalığıyla hazırlanan yemekleri, olağanüstü panoramik doğa manzarası eşliğinde adeta bir bolluk festivaline dönüştürüyor.
#1Candan Erçetin, Yüzyüzeyken Konuşuruz ve dahası… Bu hafta Harbiye Açıkhava Tiyatrosu’nda yıldız yağmuru var. İstanbul Caz Festivali ve Kalamış Yaz Festivali de tüm hızıyla devam ediyor. Lanpir’in ‘CONTRAЯIO’ sergisi 3 Ağustos’a kadar Sevil Dolmacı Art Gallery’de görülebilir.
#KonserYıl 1996, TRT 2’de çalışıyorum. Kısaca Tarihi Yarımada olarak adlandırılan, İstanbul’un en heyecan verici bölgesi olduğunu düşündüğüm Sultanahmet’te 1918-1919 yıllarında imparatorluk döneminin ilk çağdaş hapishanesi olarak inşa edilen tarihi binanın restore edilerek otele dönüştürülmesinin mini bir belgeselini çekiyoruz. Binanın avlusuna girdiğimde kim bilir yıllar içinde kimler burada volta attı diye düşünmeden edemiyorum...
#Müge AkgünBu yılın aşırı soğukları ve sıcakları neredeyse ben oradaydım. Kasım ortalamasının en soğuk olduğu günlerde Helsinki, nisanda karlar altında Kapadokya, haziranda 40 derecede Paris ve geçen hafta termometreler 42’yi gösterdiğinde Antalya, oradan da Side...
#Müge AkgünKimi içine yumuşacık badem kreması koyuyor, kimi arasına kıtır pastırma ve humus doldurup servis ediyor. Son birkaç yılda, görüntüsü de tadı da Fransa’da yapılanları aratmayan kruvasanlarıyla ünlü işletmelerimizin sayısı iyice arttı. Bir kruvasan patlaması yaşanıyor demek bile mümkün... Puf puf kabarmış, bol tereyağlı bu leziz hamurişinin en iyilerini nerede buluruz; jürimize danıştık.
#KruvasanSydney’ye damga vurmuş 15 yıllık modern Türk mutfağı restoranı Efendy’yi İstanbul’da açmanın heyecanı içindeyim. Geleneksel yemekleri iyi bildiğimizi ve sahip çıktığımızı düşünüyor, diğer taraftan da yenilikçi bir şefin en önemli görevlerinden birinin yaratıcılık ve inovasyon olduğuna inanıyorum. Bu yüzden menümüzde ‘analı kızlı’nın daha önce görülmemiş bir versiyonu da var, Kilis tavanın ‘shepherd’s pie’la harmanlanmış versiyonu da...
#EfendyDünyanın en çok çay tüketen ülkesiyiz. İyi demlenmiş, şöyle dumanı üstünde bir çayla içimizi ve sohbetimizi ısıtmanın yeri çok başka. İsteyene şömineli alanı, isteyene manzaralı seyir terasıyla çayın hakkını veren, yanında tadabileceklerimizle de mutlu eden kışlık mekânların en iyilerini jürimiz seçti.
#ÇayŞef Umut Karakuş’un, Muutto İstanbul’da servis ettiği meze ve ara sıcakların lezzeti meşhur. Artık hemen her çeşidin evlere paket servisini de yapıyor. Jaji isimli Hakkâri usulü kuru cacık, patlıcanlı nazuktan, bol yeşillikle hazırlanan mücver ve kaburga etli firik keşkek, sofrasını geleneksel lezzetlerimizin farklı yorumlarıyla zenginleştirmek isteyenler için...
#YılbaşıÇiğ veya çok az pişmiş istiridye... Suşi veya saşimiler, çamur yengeçleri ve envai çeşit karides... İşte uzun yıllardır yaşadığım Avustralya’da yılbaşı sofralarının vazgeçilmez ürünleri... Tüm bahçe ve parklarda barbeküler yanıyor, deniz mahsulleri, sosisler ve etler pişiriliyor. Uzun saatler süren bu yemeklerin sonunda masaya gelen pavlova tatlısıysa Avustralyalıların sofralarını süsleyen bir sanat eseri gibi...
#Yılbaşı SofrasıGeçenlerde ilk kez ‘ot ve meyve safari’si yaptım. Prens Adaları’nın tepelerinde yürürken heybemi kilolarca dağçileği, yabani pazı, yabani sarımsak ve kayakoruğuyla doldurdum. Kayakoruğunun salatasını yapabilir, turşusunu kurabilir veya yemeklerinize katabilirsiniz. Yabani sarımsaklarıysa bir tavada tereyağı ve yumurtayla buluşturmanızı öneririm. Ortaya öyle bir lezzet çıkıyor ki; eminim, kahvaltıda böyle bir şey yemediniz!
#ZeytinDURMUŞ-Nefise Sevgi çiftinin 1997’de devralarak yeniden hayat verdikleri Bravo Patisserie iki şubesiyle tüketicilerin en tatlı noktası oldu. Marka, çikolata ve pastanın yanı sıra dondurmada da iddialı. Nefise Sevgi, dondurmanın en zor üretilen ama kolay tüketilen bir ürün olduğuna dikkat çekerek, “Dondurmanın hazırlık süreci uzun ve meşakkatlidir. Meyve tedariki sıkıntılı, kalitelisini bulmak zor, fiyatları sürekli değişkendir. Pastörize edilmemiş ve Tarım Bakanlığı tarafından onaylanmamış herhangi bir çiftlikten kesinlikle süt almıyoruz. Yıllardır güvendiğimiz aynı tedarikçiden sütümüzü alıp kalitemizi korumaya çalışıyoruz” dedi.
#İzmirBiri Türk klasiğinin yorumlanmış hali, biri Portekizli, biri Japon... Son dönemde insanların dilinde, damağında bu tatlılar var. Artık herkes baklavanın soğuk olanının peşinde. Dışı milföy, içi krema dolu Portekiz tatlısı ‘pastel de nata’ da yükselişte. Pirinç hamuruyla yapılan Japon dondurması ‘mochi’ bizden biri olma yolunda. Hayatımıza yeni giren bu üç lezzet bombasını gastronomi yazarımız Ebru Erke’ye sorduk…
#Gazetehaberleri