Yılın son sofrası bolca lezzet, biraz da ihtişam ister...

Güncelleme Tarihi:

Yılın son sofrası bolca lezzet, biraz da ihtişam ister...
Oluşturulma Tarihi: Aralık 25, 2021 07:00

Şef Umut Karakuş’un, Muutto İstanbul’da servis ettiği meze ve ara sıcakların lezzeti meşhur. Artık hemen her çeşidin evlere paket servisini de yapıyor. Jaji isimli Hakkâri usulü kuru cacık, patlıcanlı nazuktan, bol yeşillikle hazırlanan mücver ve kaburga etli firik keşkek, sofrasını geleneksel lezzetlerimizin farklı yorumlarıyla zenginleştirmek isteyenler için...

Haberin Devamı

KABURGALI FÄ°RÄ°K KEÅžKEK
(4 kiÅŸilik)

Yılın son sofrası bolca lezzet, biraz da ihtişam ister...

NE LAZIM?

◊ 400 gr firik buğdayı

◊ 600 gr dana döş

◊ 100 gr tereyağı

â—Š 60 gr krema

â—Š 80 gr Ä°zmir tulumu

â—Š 1 litre su

◊ 1 tatlı kaşığı sumak

◊ 1 yemek kaşığı zeytinyağı

◊ 1 tatlı kaşığı toz zahter

◊ 2 tatlı kaşığı tuz

NASIL YAPARIM?

◊ Suyu geniş bir tencereye alın ve dana döşü suya koyup haşlayın. Haşlanan etleri bir kaba alın, tiftikleyerek ayırın. Haşlanan etten kalan et suyuna da firik buğdayını koyun, suyunu çekene kadar pişirin.

◊ Suyunu çeken firikleri ocaktan alın, içine tereyağı ve kremayı ekleyip karıştırın. Ardından tuz, toz zahter ve sumağı ilave edin.

◊ Tulum peynirini de rendeleyip karışımın içine ekleyin, homojen bir kıvam alana kadar karıştırın. Tiftiklenmiş etleri tavada zeytinyağıyla hafifçe kavurun. Keşkeğin üzerine koyarak servis edin.

Haberin Devamı

MÃœCVER
(4 kiÅŸilik)

Yılın son sofrası bolca lezzet, biraz da ihtişam ister...

NE LAZIM?

â—Š 1/2 kilo kabak

â—Š 5 yumurta

â—Š 100 gr un

◊ 1 demet ıspanak

â—Š 1/2 demet dereotu

â—Š 1/2 demet fesleÄŸen

â—Š 1/2 demet taze soÄŸan

â—Š 1/2 demet reyhan

â—Š 100 gr kaÅŸar peyniri

â—Š 40 gr beyazpeynir

◊ 40 gr sürk peyniri

â—Š 30 gr Erzincan tulumu

◊ 5 gr sarımsak

â—Š 15 gr pekmez

â—Š Tuz, karabiber, pul biber

◊ 1 yemek kaşığı zeytinyağı

NASIL YAPARIM?

◊ Yeşillikleri iyice yıkayıp süzün, ince ince doğrayın. Kabakları yıkayıp rendeleyin. Ardından elinizle suyunu sıkın.

◊ Hazırlanan malzemeleri derin bir kaba alın. Üzerine sarımsak rendeleyin. Peynirler, baharat çeşitleri, pekmez, yumurta ve unu da ekledikten sonra hepsini karıştırın.

◊ Tavayı ısıtın, zeytinyağını dökün ve yağ ısındıktan sonra harçtan bir kepçe alarak tavada altını ve üstünü 2-3’er dakika kızartın. İsteğe göre yoğurtla ve file badem serperek servis edin.

JAJÄ°
(4 kiÅŸilik)

Yılın son sofrası bolca lezzet, biraz da ihtişam ister...

NE LAZIM?

Haberin Devamı

◊ 1 su bardağı aşurelik buğday 

◊ 3 sivri biber (acı olmasın)

◊ 1 büyük salatalığın kabuğu

◊ 1 bağ deniz börülcesi

â—Š 1/2 demet dereotuÂ

â—Š 15 gr tulum peynirÂ

◊ 1 çay bardağı zeytinyağı 

◊ 1 çorba kaşığı pekmez

◊ 1 diş sarımsak

◊ 2 su bardağı süzme yoğurt

◊ 1 çay kaşığı karabiber

◊ 1 tatlı kaşığı tuz

Üzeri için;
◊ Kavrulmuş leblebi ve file Antep fıstığı

NASIL YAPARIM?

◊ Buğdayı üzerini kaplayacak kadar suda, yumuşayana kadar, yaklaşık 15 dakika pişirin.

◊ Bir başka tencerede deniz börülcelerini kaynar suda 3 dakika haşlayın. Sudan çıkarınca buzlu soğuk suya alıp şoklayın. Süzün, ayıklayın.

◊ Sivri biberi közleyip kabuklarını soyun.

◊ Salatalık kabuklarını küçük küpler halinde doğrayın.

Haberin Devamı

◊ Dereotu, deniz börülcesi ve közlenmiş biberi çok ince olacak şekilde doğrayın.

◊ Bu karışıma rendelenmiş tulum peynirini katın.  Sonra da içine buğday, zeytinyağı, yoğurt, pekmez, ezilmiş sarımsak, tuz ve karabiberi de ekleyip karıştırın. Servis tabağına alın, tercihinize bağlı olarak, kavrulmuş leblebi ve file Antep fıstığıyla süsleyerek servis edebilirsiniz.

NAZUKTAN
(4 kiÅŸilik)

Yılın son sofrası bolca lezzet, biraz da ihtişam ister...

NE LAZIM?

◊ 2 kg bostan patlıcan

â—Š 5 kapya biber

◊ 1 büyük soğan

â—Š 2 su bardağı süzme yoÄŸurtÂ

◊ 1/2 çay bardağı nar ekşisi

◊ 2 çorba kaşığı limon suyu

◊ 1 çorba kaşığı zerdeçal

◊ 2 diş sarımsak

◊ 1/2 tatlı kaşığı karabiber

Haberin Devamı

◊ 2 tatlı kaşığı tuz

Sosu için;

â—Š 2 kapya biber

◊ 2 yemek kaşığı su

◊ 4 yemek kaşığı zeytinyağı

â—Š 4-5 damla limon suyu

â—ŠTuz ve karabiber

NASIL YAPARIM?

◊ Sos malzemelerini blender’da çekin.

◊ Patlıcan, soğan ve kapya biberi közleyin ve soyun. Küpler halinde doğrayın.

◊ Süzme yoğurt, nar ekşisi, limon suyu, ezilmiş sarımsak, tuz ve baharat çeşitlerini bir kaba alın, homojen bir kıvam alana kadar çırpma teliyle karıştırın.

â—Š Sosuyla birlikte servis edin.

Sosu ve yeşillikleriyle tat dengesi iyi harmanlanmış güzel bir salata, kolay sanılan ama hayli özen isteyen bir lezzet... Üstelik davet sofralarının olmazsa olmazı... D.ream Grubu’nun başşefi Melih Demirel, ekibinden şef Orhan Akbalık’la mutfağa girdi ve yılbaşı soframız için Brüksel lahanasıyla doyurucu bir salata, ayrıca kemik suyu sosuyla farklılaşan patatesli bonfile hazırladı.

Haberin Devamı

PATATES PÃœRESÄ° YATAÄžINDA DANA BONFÄ°LE
(4 kiÅŸilik)

Yılın son sofrası bolca lezzet, biraz da ihtişam ister...

NE LAZIM?

◊ 550 gr bütün dana bonfile

â—Š 400 gr patates

◊ 400 gr ıspanak

â—Š 60 gr krema

◊ 60 gr tereyağı

◊ 100 ml süt

◊ 6-7 diş sarımsak

◊ 1 çay kaşığı muskat rendesi

â—Š 3-4 dal taze kekikÂ

◊ 50 ml ayçiçeğiyağı

â—Š 100 ml kemik suyu

â—Š Tuz, karabiber

NASIL YAPARIM?

◊ Fırını 200 dereceye ayarlayın ve fırına girebilen bir tavaya ayçiçeğiyağını koyup yağı kızdırın.

◊ Bonfileyi cömert miktarda tuz ve karabiberle lezzetlendirin. Isınmış tavaya alın ve her tarafını mühürleyin. Tavayı ateşten alın, sarımsak ve kekiği ekleyip fırına verin, 18 dakika pişsin.


◊ Kabuğu soyulmuş patatesleri tuzlu suda haşlayın.

◊ Bir başka tencerede tereyağı, krema, süt ve tuzu ısıtın. Patatesleri çatal yardımıyla ezin ve içine azar azar bu sütlü karışımdan dökmeye başlayın. İstediğiniz kıvamı elde edene kadar dökmeye ve karıştırmaya devam edin. Karabiber, muskat ve biraz daha tuzla lezzetlendirin. 

◊ Bonfile pişince fırından alın, 8-10 dakika tezgâhta dinlendirin. Bonfilenin piştiği bu tavaya ıspanakları ekleyin, 1-2 dakika soteleyin. 

â—Š Kemik suyunu bir tencerede ve

orta ateşte 1/10’u kalacak şekilde pişirerek çektirin.

◊ Genişçe bir servis tabağına patates püresini yayın. Üzerine ıspanağı ve dana bonfileyi yerleştirip kemik suyu sosuyla birlikte sıcak servis yapın.

◊ Üzerini dilediğiniz taze otlarla süsleyebilirsiniz.

BADEM VE BRÃœKSEL LAHANALI SALATA
(4 kiÅŸilik)

Yılın son sofrası bolca lezzet, biraz da ihtişam ister...

NE LAZIM?

◊ 600 gr Brüksel lahanası

â—Š 30 gr file badem

â—Š 8-12 yaprak reyhan

â—Š 1/4 baÄŸ dereotu

â—Š 1/4 baÄŸ maydanoz

â—Š 1 dal tarhun

â—Š 1 nar

◊ 2 yemek kaşığı zeytinyağı

◊ 1 yemek kaşığı tereyağı

â—Š 30 ml frambuaz sirkesi

â—Š Tuz

â—Š Karabiber

NASIL YAPARIM?

◊ Brüksel lahanasının yarısının yapraklarını tek tek ayıklayın. Çok az yağlanmış ve ısınmış bir tavada 30 saniye kadar soteleyin.

◊ Kalan yarısının köklerini alıp ortadan ikiye bölün, zeytinyağı, tuz ve karabiberle harmanlayın. Fırın tepsisine yerleştirin ve 200 dereceye ısıtılmış fırında koyu karamelize rengini alana kadar 15-17 dakika pişirin.

◊ Bir tavada tereyağını eritin ve file bademleri koyu kahve renk alana kadar kavurun.

◊ Tarhun, dereotu ve maydanozu ince ince kıyın. 

◊ Lahanaları, yeşillikler, kavrulmuş file badem, sirke, zeytinyağı, ayıklanmış nar, tuz ve karabiberle karıştırın, servis edin.

Ebru Erberdi’nin kurucusu olduğu 7 Catering, hem dilediğiniz konseptte yılbaşı sofraları kuruyor hem de üzerini seçtiğiniz menülerle donatıyor. Fırında hindi ve orman meyveleriyle süslü pavlova tarifleri, yılbaşı akşamı için ideal.

ORMAN MEYVELÄ° PAVLOVA
(6 kiÅŸilik)

Yılın son sofrası bolca lezzet, biraz da ihtişam ister...

NE LAZIM?

Mereng için;

◊ 300 gr yumurta beyazı

â—Š 600 gr toz ÅŸeker

Pastacı kreması için;

◊ 1 litre süt

â—Š 2 yumurta

◊ 1.5 su bardağı toz şeker

◊ 1 su bardağı + 1 yemek kaşığı un

â—Š 1 paket (200 gr) krema

â—Š 2 paket vanilya

◊ 150 gr tereyağı

Süslemek için;

â—Š Orman meyveleri

â—Š Pudra ÅŸekeri

NASIL YAPARIM?

◊ Mereng için yumurta beyazı ve şekeri mikserde iyice çırpın, bir fırın kabına yerleştirin. Merengin ortasını hafifçe çukurlaştırıp yuvarlak bir şekil verin. 110 derecede önceden ısınmış fırında 60 dakika pişirin.

◊ Krema için ılık süt, şeker, vanilya ve yumurtayı bir tencerede iyice çırpın. Ocağa alıp karıştırarak pişirin.

◊ Bir tavada tereyağı ve unu kavurun. Unun rengi hafif dönünce ocaktan alın, sürekli karıştırarak süt harcına ilave edin. İyice karıştıktan sonra yaklaşık 10 dakika pişirin, kıvam aldırın.

◊ Kremayı ocaktan alınca geniş bir kaba dökün, soğuması için dolaba kaldırın. Soğuduktan sonra üstüne 1 paket kremayı döküp mikserle çırpın. Bir krema torbasına alın, pişirip soğuttuğunuz merengin ortasına kremayı sıkın.

◊ Tatlınızın üzerini dilediğiniz orman meyveleriyle süsleyin. Süzgeç yardımıyla pudra şekeri serperek servis edin.

Sofraya renk ve bereket katmak için balkabağı tatlısı pişirebilirsiniz.  İçini oyduğunuz balkabağına pişen dilimleri doldurarak servis ederseniz, sofranıza kolayca görkemli bir sunum daha ilave etmiş olursunuz.

Yılın son sofrası bolca lezzet, biraz da ihtişam ister...

FIRINDA HÄ°NDÄ°
(6 kiÅŸilik)

Yılın son sofrası bolca lezzet, biraz da ihtişam ister...

NE LAZIM?

◊ Bir bütün hindi (yaklaşık 5 kg)

â—Š 2 elma

â—Š 2 portakal

◊ 50 gr tereyağı

â—Š 4-5 dal kekik

â—Š 4-5 dal biberiye

â—Š Deniz tuzu

â—Š Karabiber

NASIL YAPARIM?

◊ Hindinin içini temizleyip yıkayın ve kurutun.

◊ Kekik, biberiye, 4’e bölünmüş 1’er elma ve portakalı hindiyle birlikte geniş bir pişirme kabına yerleştirin. Hindinin üzerini kaplayacak kadar su da koyup kabı buzdolabında bekletin.

◊ Ertesi gün hindiyi marine karışımından çıkarın, tuz ve karabiberle iyice ovun. İçini tereyağı, 1 elma ve 1 portakal dilimleriyle doldurun.
Önce yağlı kâğıda, daha sonra folyoya sarın, 180 derecede önceden ısınmış fırına verin. Hindinin kilosu kadar saat fırında pişsin...

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!